Antena Meniu Search
x

România mai are 5 zile la dispoziţie să o aducă pe Elena Udrea în ţară. Fostul ministru ar putea fi extrădat joi - surse

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat, miercuri, că Elena Udrea va fi adusă în România până în 20 iunie.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 15.06.2022, 15:45

România mai are 5 zile la dispoziţie să o aducă pe Elena Udrea în ţară
România mai are 5 zile la dispoziţie să o aducă pe Elena Udrea în ţară

UPDATE 15:44. Fostul ministru Elena Udrea, în prezent în arest în Bulgaria, ar urma să ajungă joi în România, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Autoritățile bulgare au transmis solicitarea pentru procedura de extrădare în cazul Elenei Udrea. Cei care o vor prelua pe Elena Udrea sunt polițiști de penitenciar și în prezent se poartă corespondențe pentru ca fostul ministru să fie adus în țară în cursul zilei de joi.

UPDATE 14:18. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, miercuri, că procedurile de extrădare din Bulgaria a Elenei Udrea vor fi realizate până în 20 iunie, menţionând că până la această dată structurile statului român abilitate în acest sens vor proceda la preluarea şi transferul la o unitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Bode a spus, la o conferinţă de presă la Parlament, că procedurile de extrădare a Elenei Udrea vor fi realizate până în data de 20 iunie. "În acest sens, se analizează un plan de preluare, locaţie, mod de deplasare şi aşa mai departe şi până în data de 20 iunie structurile statului român abilitate în acest sens vor proceda la preluarea şi transferul la o unitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor", a afirmat ministrul.

Întrebat dacă extrădarea Elenei Udrea se va face mai devreme decât era preconizat, Bode a reiterat că acest lucru se va face până în 20 iunie. "Nu pot spune ziua, dar lucrurile nu sunt extrem de complicate din ce am înţeles eu de la colegii mei din MAI, aşadar se va întâmpla în zilele următoare", a adăugat Lucian Bode.

Pe acelaşi subiect

În 10 iunie, Curtea de Apel din Sofia a admis cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul "Gala Bute". Instanţa din Bulgaria a dispus punerea în executare a mandatului european emis pe numele Elenei Udrea şi extrădarea în România, decizia fiind definitivă. 

Bulgarii au decis ca Elena Udrea să fie extrădată

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a plecat din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul Gala Bute. A fost prinsă în Bulgaria, înainte de a trece graniţa în Grecia, procedurile de extrădare fiind în derulare.

La mijlocul lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România. Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.

Fostul ministru Elena Udrea, aflată în arest în Bulgaria a declarat că speră să abă parte de o justiţie dreaptă în Bulgaria, ceea ce nu a avut parte în România, şi a precizat că se fac presiuni asupra celor din Bulgaria, lucru aparent confirmat de purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel. 

Ce le-a spus Elena Udrea magistraţilor bulgari în pledoaria finală

Elena Udrea le-a solicitat magistraţilor bulgari să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie pentru o întrebare preliminară prezentată de avocatul ei. 

"Doresc să trimită această întrebare către CJUE având în vedere că există în nenumărate ţări din UE situaţii similare cu cetăţeni români în care s-au luat decizia de netrimitere în România în baza unor dovezi mai puţine şi mai puţin puternice decât în cazul meu. 

Consider că la nivelul UE ar trebui să existe o decizie care să reglementeze unitar către toate ţările UE răspunsul instanţelor din ţara unde se judecă cererea de extrădare. Îmi pare rău că juridic nu ştiu să explic mai bine. 

Rugămintea este ca această întrebare să fie trimisă către CJUE, dar doar în condiţia în care răspunsul eu îl pot aştepta în stare de libertate, pentru că este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi. Iar varianta ca eu să aşteptă acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu să fiu într-o stare de detenţie în baza unei hotărâri ilegale, dată de un tribunal constituit nelegal în România. Solicitarea şi rugămintea mea este ca răspunsul să îl aştept pe teritoriul Bulgariei, dar cu altă măsură, nu cu arest", a spus Elena Udrea în pledoaria finală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Justitie » România mai are 5 zile la dispoziţie să o aducă pe Elena Udrea în ţară. Fostul ministru ar putea fi extrădat joi - surse