Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Elena Udrea va fi extrădată în România. Ce le-a spus în pledoaria finală magistraţilor bulgari

Elena Udrea va fi extrădată pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare într-un penitenciar din România.

de Cornel Preda

la 10.06.2022 , 18:00

- Observator

UPDATE 17:59. Magistraţii bulgari nu s-au lăsat înduplecaţi de Elena Udrea şi au decis ca aceasta să fie extrădată în România, unde urmează să fie dusă la închisoare pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 6 ani din dosarul Gala Bute.

UPDATE 14:00. Ultimul termen al procesului privind extrădarea din Bulgaria a fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani de închisoare, se va desfăşura vineri la Curtea de Apel din Sofia.

La ultimul termen a dat mărturie una dintre fostele colege de celulă de la Penitenciarul Târgşor, avocata Ingrid Mocanu care a menţionat că Udrea nu a fost singură în celulă cum li s-ar fi transmis magistraţilor bulgari. 

Articolul continuă după reclamă

Bianca Iacob, reporter Observator: La termenul trecut, judecătorii le-au spus avocaţilor şi acesteia să pregătească pledoariile finale. Este posibil ca astăzi să fie dat şi un verdict.

Pe acelaşi subiect

Despre căile de atac ale Elenei Udrea, are deja depusă în ţară, din 2018, o cerere de recurs în casaţie, care este o cale extraordinară de atac la condamnarea pe care a primit-o în Dosarul Gala Bute. Doar că în cazul acestei cereri s-a dat o amânare pentru toamnă.

Ce le-a spus Elena Udrea magistraţilor bulgari în pledoaria finală

Elena Udrea le-a solicitat magistraţilor bulgari să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie pentru o întrebare preliminară prezentată de avocatul ei. 

"Doresc să trimită această întrebare către CJUE având în vedere că există în nenumărate ţări din UE situaţii similare cu cetăţeni români în care s-au luat decizia de netrimitere în România în baza unor dovezi mai puţine şi mai puţin puternice decât în cazul meu. 

Consider că la nivelul UE ar trebui să existe o decizie care să reglementeze unitar către toate ţările UE răspunsul instanţelor din ţara unde se judecă cererea de extrădare. Îmi pare rău că juridic nu ştiu să explic mai bine. 

Rugămintea este ca această întrebare să fie trimisă către CJUE, dar doar în condiţia în care răspunsul eu îl pot aştepta în stare de libertate, pentru că este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi. Iar varianta ca eu să aşteptă acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu să fiu într-o stare de detenţie în baza unei hotărâri ilegale, dată de un tribunal constituit nelegal în România. Solicitarea şi rugămintea mea este ca răspunsul să îl aştept pe teritoriul Bulgariei, dar cu altă măsură, nu cu arest", a spus Elena Udrea în pledoaria finală. 

Ce le-a spus Ingrid Mocanu magistraţilor bulgari

Curtea de Apel - Sofia va decide pe 10 iunie dacă o va extrăda pe Elena Udrea. Judecătorii bulgari au mai hotărât ca Elena Udrea să rămână în arest.

La acest termen de judecată, avocaţii Elenei Udrea au făcut cereri suplimentare către magistraţii bulgari, solicitând audierea expertului Corneliu Liviu Popescu şi a martorei Ingrid Mocanu, prezentă în sala de judecată.

După deliberări, judecătorii bulgari au admis o singură solicitare, respectiv audierea martorei Ingrid Mocanu, fost director în cadrul Ministerului Justiţiei şi vicepreşedinte al ANRP. În 2015, Ingrid Mocanu a fost arestată în dosarul despăgubirilor de la ANRP, însă în 2019 a fost achitată definitiv. Ulterior, ea a dat statul român în judecată, obţinând în instanţă daune de 500.000 lei pentru că a fost ţinută patru luni în arest.

În prezent consilier la Ministerul Justiţiei, Ingrid Mocanu a fost întrebată de magistraţii bulgari despre condiţiile de detenţie din România, având în vedere că a stat închisă în penitenciarul unde a fost deţinută şi Udrea. Pe scurt, Ingrid Mocanu a spus că nu mai ştie care mai sunt condiţiile din penitenciarele din România, fiind eliberată în anul 2015, însă a explicat că mulţi deţinuţi dau în judecată statul român pentru condiţiile proaste din închisori şi câştigă procesele la CEDO.

De asemenea, ea a relatat că, în timp ce Udrea se afla în penitenciar, a primit o scrisoare anonimă în care era ameninţată cu moartea, s-a plâns de acest lucru şi chiar a raportat directorului închisorii. Totuşi, Mocanu a mai spus că au fost oameni 'nebuni' care au ameninţat pe toată lumea şi nu s-au luat măsuri suplimentare.

După audiere, judecătorii de la Sofia au anunţat că s-a clarificat tot ce era necesar, iar pe 10 iunie avocaţii şi Parchetul vor ţine pledoariile pe fondul cauzei, după care instanţa va lua o decizie.

Elena Udrea acuză presiuni asupra judecătorilor bulgari privind extrădarea în România

La termenele anterioare, avocaţii Elenei Udrea au depus o serie de documente şi plângeri, în baza cărora apărarea argumentează că extrădarea fostului ministru nu trebuie să aibă loc, deoarece în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil.

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a plecat din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul Gala Bute. A fost prinsă în Bulgaria, înainte de a trece graniţa în Grecia, procedurile de extrădare fiind în derulare.

La mijlocul lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România. Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.

Fostul ministru Elena Udrea, aflată în arest în Bulgaria a declarat, miercuri, că speră să abă parte de o justiţie dreaptă în Bulgaria, ceea ce nu a avut parte în România, şi a precizat că se fac presiuni asupra celor din Bulgaria, lucru aparent confirmat de purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel. 

”Sper să am parte de o justiţie dreaptă în Bulgaria, ceea ce nu am avut parte în România”, a spus Elena Udrea.

Ea a precizat: ”Ştiţi cum se fac presiuni inclusiv asupra justiţiei de aici, a spus-o chiar purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel, că se fac presiuni asupra celor din Bulgaria, e logic, dacă fac în Bulgaria, ce presiuni se vor face în România”, a spus Elena Udrea. 

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Justiţie » Elena Udrea va fi extrădată în România. Ce le-a spus în pledoaria finală magistraţilor bulgari