Antena LIVE
Video

Decizie în Dosarul 10 August, după șase ani de la violențele din Piața Victoriei. Peste 300 de oameni cer despăgubiri în proces

Dosarul 10 August. Magistraţii de la Tribunalul Militar Bucureşti ar trebui să decidă astăzi dacă dosarul incidentelor violente din 10 august 2018 poate fi judecat sau nu. Numărul părţilor civile din dosar este de peste 300 de oameni, care cer acum despagubiri. 

De la 18.06.2024, 09:32

16 inculpaţi sunt în dosar, inclusiv persoane din conducerea Jandarmeriei.

Este vorba, printre alții, de Cazan Laurențiu Valentin, la data faptelor adjunct al directorului general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB), de Cucoș Gheorghe Sebastian, la data faptelor inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de Sindile Ionuț Cătălin, la data faptelor prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, dar și de alți ofițeri și subofițeri.

Dosarul 10 August. Acuzațiile procurorilor

Potrivit rechizitoriului, în 10 august 2018, la ora 23.11, cu ocazia mitingului de protest ce a avut loc în Piața Victoriei din București, colonelul Cazan Laurențiu Valentin, în calitate de comandant al acțiunii, precum și inculpații Cucoș Gheorghe Sebastian și Sindile Ionuț Cătălin, în calitate de coordonatori ai aceleiași acțiuni, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu și au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei (aproximativ 30.000 persoane), intervenție pe care ulterior au și condus-o. 

Pe acelaşi subiect

Procurorii arată că faptele inculpaților au avut drept consecințe îngrădirea libertății de întrunire și a dreptului la integritate fizică și psihică a manifestanților prezenți în Piața Victoriei, drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), precum și provocarea de suferințe fizice sau leziuni ce au necesitat între 1 și 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare unui număr de 433 de persoane.

Dosarul 10 august, trimis în judecată la 5 ani după violențele din Piața Victoriei

"Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că intervenția în forță a jandarmilor s-a făcut cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității, principii consacrate de reglementările legale în materie și reflectate în jurisprudența CEDO. Astfel, s-a reținut că jandarmii au acționat nu doar împotriva împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor", se arată în comunicatul transmis, anul trecut, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Concret, cercetările efectuate au stabilit că militarii jandarmi au folosit cu ocazia executării misiunii respective un număr total de 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe de calibru 38 mm. și 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită și 168 pulverizatoare de mână. În ceea ce-l privește pe inculpatul col. Cazan Laurențiu Valentin, cercetările efectuate în cauză au stabilit că, la data de 11 august 2018, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit un raport de acțiune preliminar, în care a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că a menționat că prefectul municipiului București ar fi aprobat intervenția în forță a militarilor jandarmi asupra demonstranților adunați în Piața Victoriei. "În privința celorlalți inculpați, din probatoriul administrat în cauză a reieșit că, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul dispozitivului de asigurare și restabilire a ordinii publice din Piața Victoriei, distinct de ordinul de intervenție în forță dat de către primii trei inculpați menționați anterior, au înlesnit utilizarea forţei fizice și mijloacelor tehnice din dotare sau le-au folosit împotriva unor protestatari în mod nejustificat, cauzându-le acestora suferințe fizice și/sau leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare între 1 și 50 zile de îngrijiri medicale", transmite Parchetul.

Dintre persoanele vătămate, 312 s-au constituit părți civile

Aceasta precizează că în acest dosar s-au dispus și soluții de clasare, două disjungeri față de doi inculpați, cu care s-au încheiat ulterior două acorduri de recunoaștere a vinovăției sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, precum și alte disjungeri în vederea identificării unor jandarmi cu privire la care, din cercetările efectuate, au rezultat indicii referitoare la săvârșirea unor fapte de natură penală. Parchetul arată că, până în 1 august 2023, dintre persoanele vătămate, 312 s-au constituit părți civile în cauză. Procurorii militari au dispus introducerea în procesul penal, în calitate de părți responsabile civilmente, a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București. Rechizitoriul, însoţit de dosarul cauzei, a fost trimis spre Tribunalului Militar București.

Ți-a plăcut acest articol?

10 august dosar jandarmerie proteste
Întrebarea zilei
Aţi ratat vreo vacanță din cauza întârzierii sau anulării unui zbor?

Nu

Da

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Moneda rară care se vinde pentru o sumă uluitoare. Valorează cât o...
Fanatik.ro
Publicat 28.06.2024
Zodiile care dau lovitura în luna iulie. Lux și opulență pentru acești nativi
Fanatik.ro
Publicat 28.06.2024
București face un salt în topul celor mai bune orașe din lume, în funcție de...
spotmedia.ro
Publicat 28.06.2024
Poliția Rutieră va putea da AMENZI în baza probei audio-video, dar...
Gandul
Publicat 28.06.2024
INTERVIU De ce alianța prin care Putin amenință NATO și România a ajuns să...
Adevărul
Publicat 28.06.2024
Delia, cu posteriorul la vedere, într-o ipostază „fierbinte”. Iluzia optică...
A1
Publicat 27.06.2024
Horoscopul zilei de 29 iunie 2024. Racii vor intra în contact cu sentimente...
CaTine
Publicat 28.06.2024
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar...
spynews.ro
Publicat 27.06.2024
Povestea partidei de pomină cu Olanda în care România a fost nimicită....
GSP
Publicat 27.06.2024
Decizia unei turiste care a vizitat 40 de țări din lume. Unde să nu mergi în...
Click.ro
Publicat 27.06.2024
Ce salarii au directorii celor mai mari companii tech. „Cei 7 Magnifici” dau...
Useit
Publicat 29.06.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Cine este românca care i-a sucit mințile olandezului Stefan de Vrij. Cei doi...
Redacţia.ro
Publicat 28.06.2024
ANCHETĂ | Eșecul statului. De ce mortalitatea din cauza cancerului de col uterin...
libertatea.ro
Publicat 28.06.2024
Katy Perry a întors toate privirile la Paris. Diva a fost îmbrăcată într-o...
ZU
Publicat 28.06.2024
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o...
Hello taste
Publicat 28.06.2024
Ce trebuie să știe părinții despre înecul secundar
Deparinti
Publicat 28.06.2024
Singurul aliment dulce bun pentru inimă, previne cancerul. Ce substanță...
ziare.com
Publicat 28.06.2024
Cum arăta Alfonso ( Poncho) Herrera în 2002. Schimbarea drastică prin care a...
Happy
Publicat 28.06.2024
Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii....
Medicool
Publicat 28.06.2024
Rapid i-a arătat uşa! Un fotbalist important, confuz după ce clubul a scăpat...
orangesport.ro
Publicat 19.06.2024