Antena LIVE

Curs valutar

Video

Dosarul mitei pentru permise din Suceava. Încă 20 de suspecţi, trimişi în judecată. Ce sume primeau de la cursanţi

Continuă ancheta în dosarul mitei pentru permise de conducere, din Suceava. Încă 20 de suspecţi, între care angajați ai poliţiei, instructori și administratori ai unor școli de șoferi, au fost trimişi în judecată pentru că au cerut bani de la cursanţi pentru promovarea examenului.

De la 15.07.2024, 13:58
WhatsApp
Vezi și:

În acest dosar 20 de inculpați au fost trimişi în judecată. Vorbim despre angajați ai MAI, instructori și administratori ai unor școli de șoferi. Anchetatorii spun că inculpații ar fi pretins și primit diferite sume de bani sub formă de mită de la 59 de candidați, astfel permițând ca aceștia să treacă proba practică a examenului de obținere a permisului.

Sumele erau între 100 de euro și 700 de euro, în total aproape 15.000 de euro. În schimbul banilor, cursanții ar fi fost ajutați în cadrul probei. Fie erau evaluați necorespunzător, fie erau ajutați pentru a efectua anumite manevre. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.

20 de suspecţi, trimişi în judecată

Cinci poliţişti au fost trimişi în judecată de DNA, alături de 15 administratori de şcoli de şoferi şi instructori auto, în al optulea dosar instrumentat de DNA privind corupţia de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava, scrie Agerpres.

Pe acelaşi subiect

Potrivit unui comunicat al DGA Suceava transmis luni, au fost trimişi în judecată 20 de inculpaţi, între care angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori şi administratori ai unor şcoli de şoferi, care în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obţinere a permisului de conducător auto unui număr de 59 candidaţi, în cursul anului 2020.

Acest dosar a fost disjuns din alte anchete, având în vedere dimensiunea infracţională şi numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare. El se referă doar fraudarea probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.

Astfel, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, patru ofiţeri sau agenţi de poliţie de la Permise Suceava: Cristian Blîndu - constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată, spălare a banilor; Ioan Bogdan Bivol - luare de mită în formă continuată; Anamaria Pascal - constituire a unui grup infracţional organizat şi luare de mită în formă continuată, Cristian Popa - constituirea unui grup infracţional organizat şi luare de mită.

De asemenea, a fost trimis în judecată Gheorghe Ionel Perijoc (agent de poliţie în cadrul MAI - Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor) - pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

Alte 15 persoane fizice (administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto) au fost deferite justiţiei pentru comiterea unor infracţiuni de dare de mită, complicitate la luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.

Conform DNA, începând cu luna ianuarie a anului 2020, agenţii de poliţie Cristian Blîndu, Anamaria Pascal şi Cristian Popa ar fi aderat la un grup infracţional organizat, constituit de comisarul-şef Radu-Ionuţ Obreja şi agentul Gheorghe-Ionel Perijoc, structurat pe mai multe paliere, care ar fi avut ca scop fraudarea, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, a examenelor practice pentru obţinerea permisului de conducere.

Mită de aproape 15.000 de euro

Concret, poliţiştii ar fi pretins şi primit de la 59 de elevi/cursanţi, direct sau prin intermediari, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 de euro şi 700 euro (în total 14.800 de euro).

În schimbul acestor sume de bani, în calitate de examinatori, agenţii de poliţie ar fi efectuat o evaluare superficială sau necorespunzătoare a candidaţilor, iar uneori, în funcţie de situaţia concretă survenită, ar fi intervenit asupra comenzilor autovehiculului, fie pentru a-i facilita candidatului o anumită manevră, fie pentru a preveni săvârşirea vreunei abateri care ar fi determinat nepromovarea examenului.

În aceeaşi perioadă, Cristian Blîndu ar fi folosit o parte din sumele obţinute de la cursanţi pentru a achiziţiona, pe numele unei alte persoane, dar pentru sine, un autoturism de lux în valoare de 41.500 euro.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile şi asupra unor sume de bani ridicate cu ocazia percheziţiilor de la domiciliile inculpaţilor Cristian Blîndu (110.740 euro, 1.350 lire sterline şi 16.550 lei) şi Cristian Popa (30.730 euro, 15.013 lei, 1.129 dolari USD).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Angela Bertea

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin. ...

permis suceava dosar mita
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024