Trei deţinuţi au fost spânzuraţi într-o închisoare din Japonia. Oficialii sunt acuzaţi de aplicarea unor pedepse „inumane"
Trei bărbaţi au fost spânzuraţi în Japonia în cele mai recente execuții ale țării timp din ultimii doi ani, au declarat marți reportaje din presă, pe fondul criticilor privind aplicarea pedepsei cu moartea.
De Redactia Observator la 21.12.2021, 16:12Agenția de presă Kyodo a transmis că Ministerul Justiției i-a identificat pe bărbați ca fiind Yasutaka Fujishiro, 65 de ani, care a ucis șapte dintre rudele sale în 2004, Tomoaki Takanezawa, 54 de ani, și Mitsunori Onogawa, 44 de ani, care au fost condamnați pentru uciderea a doi angajați ai unui salon pachinko. în 2003, scrie The Guardian
Fiind una dintre puținele țări dezvoltate care încă mai aplică pedeapsa cu moartea, Japonia a rezistat solicitărilor de abolire din partea Uniunii Europene, a grupurilor pentru drepturile omului și a miilor de avocați și profesioniști din domeniul juridic japonezi.
Japonia a fost dur criticată pentru pedeapsa cu moartea
Execuțiile de marți au fost primele sub conducerea noului premier, Fumio Kishida. Japonia a spânzurat trei deținuți condamnați la moarte pe 26 decembrie 2019 și 15 cu un an mai devreme, inclusiv 13 membri ai cultului apocalipsei care au efectuat un atac mortal cu gaz sarin în metroul din Tokyo în 1995.
- Șofer român de TIR, sentință grea în Olanda. 25 de oameni au fost lăsați fără oxigen în camionul lui...
- Un bărbat condamnat la închisoare pe viață pentru crime comise acum 30 de ani a fost prins după ce a naufragiat...
- Unchiul ucigaş, care și-a zgâlţâit nepotul până la moarte, şi-a aflat sentinţa. Americanul îşi pierduse...
Politicienii guvernului japonez sprijin[ public pedeapsa cu moartea, pe fondul criticilor că deținuții petrec de obicei ani de zile în izolare și primesc un preaviz cu doar câteva ore de execuție. Într-un raport din 2009 , Amnesty International a acuzat Japonia că îi supune pe deținuți condamnați la moarte la pedepse „crude, inumane și degradante”.
Secretarul șef adjunct al cabinetului, Seiji Kihara, nu a comentat pedepsele de marți, dar a apărat aplicarea lor. Peste 100 de persoane așteaptă executarea.
„Dacă să păstrăm sau nu sistemul de pedeapsă cu moartea este o problemă importantă care se referă la fundamentul sistemului de justiție penală al Japoniei. Având în vedere că uciderile atroce continuă să se producă una după alta, este necesar să fie executaţi cei a căror vinovăție este extrem de gravă, așa că este nepotrivit să se desființeze pedeapsa capitală”, a spus el reporterilor