Taraful Rutenilor şi Carmen Chindriş au scos împreună albumul "Floare rară"
Au un stil aparte de a cânta, cu care au adunat zeci de milioane de aprecieri în mediul online şi multă voiebună, offline. Taraful Rutenilor face echipă excelentă cu Carmen Chindriş, o artistă pasionată de muzică de la 7 ani.
De Redactia Observator la 12.05.2021, 16:09- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Împreună, au lansat un album care reînvie atmosfera interbelică. Acum, au trecut- tot împreună - la alt stil. Unul cu iz amuzant şi inedit. Aşa îl descriu ei. Şi pare că se bucură de un succes uriaş. Piesa "Ziua în care tu m-ai sărutat" a depăşit 22 de milioane de vizualizări pe Youtube şi s-a auzit chiar şi în cluburile de fiţe de pe litoral.
Carmen Chindriş: Noi am început în 2016 cu Taraful Rutenilor şi am încercat cu un total alt stil, interbelic. Mai multă lume ne apreciză după această piesă. Avem încă o piesă nouă pe care vrem să o lansăm în curând. O să mai mergem puţin pe stilul acesta amuzant şi drăguţ şi o să facem şi o piesă mai seriosă. Atunci când compunem versurile ne gândim la un subiect comun, cunoscut de toată lumea, în care să se regăsească cât ai mulţi oameni.
Rutenii fac parte din ramura slavilor, desprinsă din marele trunchi indo-european. Există o teorie care susține că rutenii sunt urmași ai unor populații celtice slavizate. Astfel, în Evul Mediu, ei ar fi fost slavizați păstrându-și denumirea etnică de ruteni, la care se adaugă și cea de rusini. Explicația este prezentată de Paul Robert Magocsi în Encyclopedia of Rusyn History and Culture, care arată că primul termen, rutean, este folosit de popoarele neslave, iar cel de rusin este folosit de slavi, definind o populație distinctă slavă locuind în Regiunea transcarpatică.
Carmen Chindriş cântă de la vârsta de 7 ani, este absolventă a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj - Napoca– Facultatea de Interpretare Muzicală, secția Canto. Alături de Livius Lauruc s-a format Taraful Rutenilor, iar nucleul acestora este compus din 8 instrumentiști. Având în vedere faptul că membrii tarafului fac parte din culturi diferite, acest aspect le permite să abordeze, cu ușurință, mai multe stiluri muzicale si să creeze un stil propriu.
- Taraf de Caliu, povestea cântăreților dintr-un sat românesc care au dus muzica lăutărească pe marile scene ale...
- Nicu Constantin, lăutarul care le cântă românilor amintirile: Mergeam acasă la marele actor Ştefan Iordache...
- Ionel Tudorache, lăutar din tată-n fiu: O viaţă întreagă de muzică, o viaţă întreagă pe scenă
Carmen Chindriș și Taraful Rutenilor au lansat și un album, "Floare Rara", cu 10 piese compoziții proprii, toate în manieră interbelică.
Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.