Avertismentul numărului 2 din NATO. Geoană: Trebuie să ne pregătim pentru încă cel puţin câţiva ani de o relaţie tensionată cu Rusia
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, la Constanţa, că trebuie să ne pregătim pentru încă cel puţin câţiva ani de o relaţie tensionată cu Federaţia Rusă, dar a subliniat că o Rusie mai agresivă înseamnă o Alianţă Nord-Atlantică mai pregătită să descurajeze această situaţie, scrie Agerpres.
De Redactia Observator la 16.03.2024, 17:16În contextul alegerilor prezidenţiale din Rusia, care se desfăşoară în perioada 15 - 17 martie, Mircea Geoană a fost întrebat ce înseamnă câştigarea unui nou mandat de către Vladimir Putin.
"Dacă cineva crede că aceste alegeri sunt alegeri într-o lume democratică, este evident că nu este cazul. Este continuarea acestui regim politic la Moscova şi, din păcate, nu vedem o schimbare de abordare nici în Ucraina, nici faţă de Occident, nici faţă de NATO.
Aşa că trebuie să ne pregătim pentru încă câţiva ani de zile cel puţin pentru o relaţie tensionată, NATO îşi face datoria, ne protejăm teritoriul şi aliaţii, ne luăm măsuri în consecinţă. O Rusie mai agresivă înseamnă un NATO mai pregătit să descurajeze această agresivitate", a declarat Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a aflat sâmbătă la Constanţa, unde a avut o întâlnire, în incinta Portului Constanţa, cu operatori din cadrul Constanţa Port Business Association şi şi-a lansat cartea "Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO".
- Campanie inedită. Anunţ de angajare ca preşedinte, pe platforma care l-ar susţine pe Mircea Geoană:...
- Mircea Geoană se vrea candidat independent la alegerile prezidenţiale: "Eu am fost la partid, ce să mai caut"
- Sondaj CURS pe Bucureşti: Cum s-ar împărți voturile între Nicușor Dan și Gabriela Firea la alegerile locale
Geoană, despre şansele lui Iohannis de a conduce NATO
Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană nu a dorit să comenteze şansele preşedintelui Klaus Iohannis de a deveni secretar general al NATO, dar a precizat că este foarte important ca aliaţii să decidă prin consens şi cât mai repede un succes al lui Jens Stoltenberg.
“Nu comentez. E o chestiune pe care aliaţii o decid. Este dreptul lor exclusiv. E singura chestiune în care secretarul general sau eu nu avem niciun fel de rol şi nici nu dorim să comentăm un astfel de subiect. Este foarte important ca după un mandat de mare succes al lui Jens Stoltenberg, aliaţii să decidă prin consens şi sperăm cât mai rapid cu putinţă un succesor care să poată să conducă această organizaţie atât de importantă în anii care vin, care vor fi la fel de complecşi şi de provocatori”, a declarat Mircea Geoană.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, argumentând că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul său ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.
Anunţul preşedintelui Iohannis vine la puţin timp după apariţia informaţiei potrivit căreia România a notificat aliaţii din NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei şi în contextul în care premierul olandez demisionar Mark Rutte beneficiază de o puternică susţinerea pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg la şefia NATO.