Antena Meniu Search
x

Video Apare un nou oraș militar în România, construit de la zero. Cum va arată baza NATO de 2,5 miliarde de euro

Guvernul ridică de la zero un adevărat oraş lângă comuna Mihail Kogălniceanu! Baza militară de aici va fi extinsă masiv. Peste 10 mii de soldaţi NATO vor avea la dispoziţie grădiniţe, o şcoală, un spital, magazine şi locuri de joacă. Localnicii se plâng însă că statul le-a dat prea puţini bani pentru terenul pe care se construieşte totul. 

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 15.03.2024, 20:35

Vezi și

În Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu sunt acum peste 3.000 de militari americani, italieni și francezi. Alianţa Nord-Atlantică doreşte întărirea flancului estic cu noi trupe. Pentru asta e nevoie însă şi de infrastructura întâlnită în aşezările civile. Viitorul ,,oraș" va avea grădinițe, școală, un spital, dar și magazine sau parcuri de distracție. Va fi sporită şi capacitatea aeriană de răspuns la ameninţările de securitate din zona Mării Negre.

Cum va arată orașul NATO de 2,5 miliarde de euro

Cristina Niță, reporter Observator: Va fi contruită o nouă pistă pentru avioanele militare. Era absolut necesară pentru că România dereluează un contract de achiziţii a 32 de avioane militare din Norvegia. 16 dintre ele vor ajunge aici, la baza Mihail Kogălniceanu.

Nicolae Crețu - comandant Baza Militară M. Kogalniceanu: Noua pistă va fi conectată la pista actuală şi va avea toate tipurile de suprafeţe aeroportuare. 

Pe acelaşi subiect

Investiţia îi bucură pe piloţii români care participă la misiuni alături de colegii americani dar şi pe unii localnici.

Gabriel Rotaru, pilot: Nu poate decât să mă bucure şi îmi oferă o securitate pentru viitor.

Localnici: E bine pentru comunitate, avem locuri de muncă, Să nu vină ruşii peste noi.

Lucrările au început cu drumurile de acces. Peste două mii de hectare de teren au fost deja expropriate pentru a face loc oraşului militar. Mulţi proprietari din zonă sunt însă nemulţumiţi de despăgubiri şi au dat statul în judecată.

Localnic: Ne-a luat terenul şi am rămas fără pământ. Acum nu ne mai descurcăm fără pământ. Ne-a dat 5.000 de euro pe hectar. Particular se vinde cu 10 mii de euro hecatrul. 

Prima etapă a extinderii bazei ar trebui finalizată în cinci ani. La final, Mihail Kogălniceanu ar putea prelua logistica și resursele umane de la baza americană Rammstein, din Germania. Întreg proiectul costă nu mai puţin de 2,5 miliarde de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Apare un nou oraș militar în România, construit de la zero. Cum va arată baza NATO de 2,5 miliarde de euro