După fermieri, și opoziția vrea demisia lui Petre Daea. Deputații dezbat astăzi o moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii
Cerealele ucrainene seamănă sămânţă de scandal. Tot mai multe ţări din Uniunea Europeană au spus nu importurilor din Ucraina. Polonia şi Ungaria le-au interzis, Slovacia le-a suspendat temporar, iar bulgarii iau şi ei în calcul interzicerea, după ce fermierii locali s-au plâns că produsele ucrainene ieftine şi de proastă calitate au stricat piaţa internă. Comisia Europeană califică deciziile drept inacceptabile. La noi, ministrul Agriculturii, Petre Daea a anunţat că se gândeşte la un plan care să nu-i supere nici pe agricultori, nici pe cei de la Bruxelles. Decizia i-a supărat pe cei din USR şi Forţa Dreptei care au depus o moţiune la Camera Deputaţilor prin care cer demisia lui Daea.
De Greta Neagu la 18.04.2023, 17:08Camera Deputaţilor a început, la ora 16:00, dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea. Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei Daniel Suciu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 198 de parlamentari din totalul de 330.
Textul moţiunii este citit de deputatul USR Daniel Blaga. Pe 12 aprilie, 56 de deputaţi de la USR şi partidul Forţa Dreptei au depus în plen moţiunea simplă intitulată "De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească".
Semnatarii moţiunii cer demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, "pentru ca agricultura să devină punctul forte al României". Potrivit iniţiatorilor documentului, Petre Daea "este ministrul de serviciu al PSD la Agricultură, de câte ori partidul ajunge la guvernare", fiind "cel mai slab" în acest domeniu, deşi a mai ocupat această funcţie de două ori.
Semnatarii moţiunii menţionează că "ratarea sprijinului de la Bruxelles pentru compensarea pierderilor" în cazul crizei cerealelor din Ucraina a condus la cel mai amplu protest al fermierilor români împotriva lui Daea.
- PSD va cere în coaliţie suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina
- Cerealele ucrainene seamănă sămânţă de scandal. România caută un plan să împace şi fermierii şi Comisia...
- Scandalul cerealelor ucrainene. Kievul va negocia miercuri cu România. Trei ţări UE au interzis sau suspendat...
O moțiune simplă împotriva lui Petre Daea
"În plin scandal iscat în jurul cerealelor din Ucraina, ministrul Petre Daea va fi prezent astăzi în parlament pentru dezbaterea moțiunii simple inițiată de opoziție. Deputații îi reproșează acestuia faptul că negocierile de la Bruxelles privind sectorul agricol românesc au fost un eșec și că ministrul a ratat mai multe proiecte importante și fonduri europene pentru fermierii români. Semnatarii moțiunii mai fac referire și la programul guvernamental Tomata, menționând faptul că este bun doar pe hârtie. ne aducem aminte și de protestul fermierilor din toată țara de săptămâna trecută, care atrăgeau atenția asupra consecințelor asupra sectorului alimentar în situația în care statul nu va lua măsuri în acest sens. În urmă cu puțin timp, PSD a transmis că va propune în coaliție suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina. Este puțin probabil ca moțiunea simplă să treacă de votul deputaților", transmite Greta Neagu, reporter Observator.
Fermierii români, nemulțumiți de cerealele venite din Ucraina
Fermier protestatar: "Această pâine este pâine românească de la o fabrică din Giurgiu. Dacă nu vor veni alături de noi, vor mânca din cocă congelată!"
Este strigătul disperat al fermierilor români care au protestat în urmă cu nici două săptămâni faţă de importurile de cereale din Ucraina. Cereau măsuri concrete şi rapide pentru a avea o şansă în faţa cerealelor mai ieftine din Ucraina. Premierul Ciucă promitea atunci că Guvernul nu va sta cu mâinile în sân şi că instituţiile abilitate trebuie să îşi facă datoria. Lua în calcul un control mai atent al fluxurilor care trec prin ţara noastră. Cu alte cuvinte, România să fie, aşa cum s-a decis iniţial, doar un culoar de transport pentru mărfurile din ţara aflată în război. Doar că, o bună parte din cerealele de la vecini au rămas la noi.
Vlad Macovei, Asociația "Forța Fermierilor": "Problema mare pentru fermierii români a apărut în momentul în care aceste cereale - grâu, porumb - au început să fie cumpărate în piaţa din România şi preţul cerealelor pe care fermierii români le aveau în stocuri a scăzut foarte mult."
Guvernul așteaptă deciziile Comisiei Europene
Alte ţări din Uniunea Europeană nu au rămas la stadiul de declaraţii. Polonia şi Ungaria au interzis importurile, Slovacia le-a suspendat temporar, după ce a găsit pesticide interzise în cerealele ucrainene, iar Bulgaria ia în calcul interzicerea lor. Comisia Europeană consideră acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE drept "inacceptabile". România încă ezită în luarea unei decizii, deşi au fost discuţii despre reintroducerea taxelor pentru cerealele din Ucraina..
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Nu am astfel de elemente la acest moment. Sigur, poziţiile ţărilor europene la acest moment nu sunt neapărat armonizate."
Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Toată lumea vrea, dar să se şi poată. Suntem, totuşi, în Uniunea Europeană. Merg pe acest culoar al înţelegerii. Mă întâlnesc, evident, miercuri cu omologul din Ucraina."
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Vom vedea şi cum va arăta abordarea Comisiei Europene în acest context şi, pornind de la această nevoie de a-i sprijini pe ucraineni, dar şi de la nevoia de a proteja interesele fermierilor români."
Agricultorii români acuză că, de mai bine de un an, lucrează în pierdere. Piaţa e suprasaturată de marfa ucrainenilor, astfel că, în loc de 2 lei - cu cât ar trebui să vândă kilogramul de grâu, abia dacă îl dau cu un leu şi zece bani.
Vlad Macovei, Asociația "Forța Fermierilor": "Indiferent ce zice Comisia Europeană, România trebuie să ia toate măsurile pentru a limita importul de cereale din Ucraina; ca aceste cereale să fie folosite pe piaţa din România. De interzis, e un pic complicat."
Comisia Europeană a aprobat, la sfârşitul lui martie, un prim pachet de asistenţă, în valoare de 56 de milioane de euro. Dintre ţările europene sprijinite, România a primit cei mai puţini bani, în jur de zece milioane de euro. Acum, ar fi în lucru un al doilea pachet de sprijin.
Miriam Garcia Ferrer, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene: "Recunoştem impactul supraaprovizionării în unele dintre ţările Uniunii Europene, de aceea am înainte o propunere pentru a acorda sprijin celor mai afectate ţări. În acest caz, Polonia, Bulgaria şi România."