Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cerealele ucrainene seamănă sămânţă de scandal. România caută un plan să împace şi fermierii şi Comisia Europeană

Cerealele ucrainene seamănă sămânţă de scandal. Tot mai multe ţări din Uniunea Europeană spun NU importurilor din Ucraina. Polonia şi Ungaria le-au interzis, Slovacia le suspendă temporar, iar bulgarii iau şi ei în calcul interzicerea. Comisia Europeană califică deciziile drept inacceptabile. La noi, ministrul Daea încă se gândeşte la un plan care să nu-i supere nici pe agricultori, nici pe cei de la Bruxelles. 

de Redactia Observator

la 17.04.2023 , 19:30

Fermieri: Această pâine este pâine românească de la o fabrică din Giurgiu. Dacă nu vor veni alături de noi, vor mânca din cocă congelată!

Este strigătul disperat al fermierilor români care au protestat în urmă cu nici două săptămâni faţă de importurile de cereale din Ucraina. Cereau măsuri concrete şi rapide pentru a avea o şansă în faţa cerealelor mai ieftine din Ucraina. Premierul Ciucă promitea atunci că Guvernul nu va sta cu mâinile în sân şi că instituţiile abilitate trebuie să îşi facă datoria. Lua în calcul un control mai atent al fluxurilor care trec prin ţara noastră.

Cu alte cuvinte, România să fie, aşa cum s-a decis iniţial, doar un culoar de transport pentru mărfurile din ţara aflată în război. Doar că, o bună parte din cerealele de la vecini au rămas la noi.

Vezi și

Vlad Macovei, Asociaţia "Forţa fermierilor": Problema mare pentru fermierii români a apărut în momentul în care aceste cereale - grâu, porumb - au început să fie cumpărate în piaţa din România şi preţul cerealelor pe care fermierii români le aveau în stocuri a scăzut foarte mult.

Pe acelaşi subiect

Polonia şi Ungaria au interzis importurile

Alte ţări din Uniunea Europeană nu au rămas la stadiul de declaraţii. Polonia şi Ungaria au interzis importurile, Slovacia le-a suspendat temporar, după ce a găsit pesticide interzise în cerealele ucrainene, iar Bulgaria ia în calcul interzicerea lor. Comisia Europeană consideră acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE drept "inacceptabile". România încă ezită în luarea unei decizii, deşi au fost discuţii despre reintroducerea taxelor pentru cerealele din Ucraina.

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern: Nu am astfel de elemente la acest moment. Sigur, poziţiile ţărilor europene la acest moment nu sunt neaparat armonizate.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Toată lumea vrea, dar să se şi poată. Suntem, totuşi, în Uniunea Europeană. Merg pe acest culoar al înţelegerii. Mă întâlnesc, evident, miercuri cu omologul din Ucraina.

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern: Vom vedea şi cum va arăta abordarea Comisiei Europene în acest context şi, pornind de la această nevoie de a-i spijini pe ucraineni, dar şi de la nevoia de a proteja interesele fermierilor români.

Agricultorii români sunt furioşi

Agricultorii români acuză că, de mai bine de un an, lucrează în piedere. Piaţa e suprasaturată de marfa ucrainenilor, astfel că, în loc de 2 lei - cu cât ar trebui să vândă kilogramul de grâu, abia dacă îl dau cu un leu şi zece bani.

Vlad Macovei, Asociaţia "Forţa fermierilor": Indiferent ce zice Comisia Europeană, România trebuie să ia toate măsurile pentru a limita importul de cereale din Ucraina; ca aceste cereale să fie folosite pe piaţa din România. De interzis, e un pic complicat.

Comisia Europeană a aprobat, la sfârşitul lui martie, un prim pachet de asistenţă, în valoare de 56 de milioane de euro. Dintre ţările europene sprijinite, România a primit cei mai puţini bani, în jur de zece milioane de euro. Acum, ar fi în lucru un al doilea pachet de sprijin.

Miriam Garcia Ferrer, Comisia Europeană: Recunoştem impactul supraaprovizionării în unele dintre ţările Uniunii Europene, de aceea am înainte o propunere pentru a acorda sprijin celor mai afectate ţări. În acest caz, Polonia, Bulgaria şi România. 

60% din cerealele ucrainene au trecut prin România, potrivit informaţiilor din piaţă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Cerealele ucrainene seamănă sămânţă de scandal. România caută un plan să împace şi fermierii şi Comisia Europeană