Antena Meniu Search
x

PSD va cere în coaliţie suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina

Scandalul cerealelor din Ucraina continuă şi în România. PSD a anunţat azi că va cere în cadrul coaliției de guvernare ca importurile de produse agro-alimentare din Ucraina să fie suspendate. În ultimele zile tot mai multe ţări din Uniunea Europeană au spus NU importurilor din Ucraina. Polonia şi Ungaria le-au interzis, Slovacia le-a suspendat temporar, iar bulgarii iau şi ei în calcul interzicerea, după ce fermierii locali s-au plâns că produsele ucrainene ieftine au stricat piaţa internă. Comisia Europeană califică deciziile drept inacceptabile, iar fermierii ucraineni susţin că deciziile şi protestele agricultorilor sunt motivate politic.

de Redactia Observator

la 18.04.2023, 13:12

PSD va cere în coaliţie suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina
Scandalul cerealelor din Ucraina - Imagine ilustrativă - Shutterstock

Social democraţii au anunţat azi că vor propune în coaliţia de guvernare suspendarea importurilor de cereale din Ucraina. 

"PSD va solicita în Coaliția de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniță comună cu această țară. O astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceștia.

PSD susține ca statele din Estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina să poarte o negociere comună cu reprezentanții Comisiei Europene și cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate.

În același timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră" se arată în comunicatul transmis azi de social democraţi.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a anunţat că se gândeşte la un plan care să nu-i supere nici pe agricultori, nici pe cei de la Bruxelles. Decizia i-a supărat pe cei din USR şi Forţa Dreptei care au depus o moţiune la Camera Deputaţilor prin care cer demisia lui Daea. Deputații dezbat, astăzi, moţiunea simplă împotriva lui Petre Daea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » PSD va cere în coaliţie suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina