Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Scandalul cerealelor ucrainene. Kievul va negocia miercuri cu România. Trei ţări UE au interzis sau suspendat importurile, altele plănuiesc să o facă

Polonia și Ungaria au anunțat sâmbătă interzicerea importurilor de cereale şi alimente din Ucraina pentru a-și proteja piețele agricole locale, Varşovia a interzis inclusiv tranzitul. Slovacia a declarat luni că va face același lucru, în timp ce alte țări din Europa Centrală și de Est au declarat că iau în considerare și ele măsuri, inclusiv Bulgaria. UE consideră interdicţiile ca fiind inacceptabile. Kievul  negociază azi la Varşovia reluarea tranzitului iar miercuri va discuta la Bucureşti, potrivit Reuters. 

de Redactia Observator

la 18.04.2023 , 13:06

Scandalul cerealelor ucrainene. Kievul va negocia miercuri cu România. Trei ţări UE au interzis importurile şi tranzitul, altele plănuiesc să o facă Scandalul cerealelor ucrainene - Shutterstock

Slovacia a suspendat temporar importurile de cereale din Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului pentru CNN. "Un grup de lucru se va întâlni astăzi pentru a discuta acest subiect. Rezultatul întâlnirii va fi comunicat ulterior", a adăugat purtătorul de cuvânt. Polonia și Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja agricultura, au anunțat sâmbătă guvernele celor două țări.

Slovacia suspendă importurile de cereale şi alte produse din Ucraina

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, mai multe porturi de la Marea Neagră și rutele maritime folosite pentru exportul de cereale ucrainene către Africa și Orientul Mijlociu au fost blocate. De teama unei foamete generalizate, Uniunea Europeană a ridicat taxele pentru cerealele din Ucraina pentru a facilita distribuția pe aceste piețe globale. Prin urmare, cantități mari de cereale ucrainene - care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană - au ajuns să rămână în țările din Europa Centrală şi de Est din cauza blocajelor logistice. Fermierii locali se plâng că acest lucru a scăzut prețurile și le-a redus vânzările, iar guvernele au cerut Uniunii Europene să acționeze.

Articolul continuă după reclamă

Şi fermierii români au cerut săptâmâna trecută interzicerea tranzitului şi importurilor de produse agricole din Ucraina, timp de un an. În caz contrar, ameninţă cu proteste masive. Protestele fermierilor europeni sunt motivate politic, iar livrările de cereale provenite din Ucraina nu afectează profitabilitatea afacerilor lor, susţin agricultorii din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Ucraina negociază la Varşovia redeschiderea tranzitului de cereale. Miercuri va discuta în România

Kievul va căuta să obţină redeschiderea tranzitului de produse alimentare şi cereale via Polonia ca un prim pas în cadrul discuţiilor ce vor avea loc luni la Varşovia, a anunţat luni ministrul agriculturii ucrainean, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interdicţii la unele importuri din Ucraina, transmite Reuters.

"Primul pas, în opinia noastră, ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este foarte important şi este lucrul care ar trebui făcut necondiţionat şi, după aceasta, vom vorbi despre alte lucruri", a declarat ministrul agriculturii, Mikola Solski. Agricultorii polonezi au denunţat că o mare parte din cerealele şi alte produse ucrainene nu se distribuie în restul Uniunii Europene, ci rămân în ţară, provocând reducerea preţurilor grânelor.

Preşedintele partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă, la o reuniune a executivului, că a luat decizia de a opri importurile de produse ucrainene pentru a evita o criză pe piaţa agricolă internă.

"În ce priveşte cifrele, tot ceea ce a trecut graniţa poloneză (din Ucraina) constituie în jur de 10% din totalul (mărfurilor alimentare) exportate de Ucraina", a afirmat Solski, conform contului Telegram al Ministerului Agriculturii de la Kiev.

Potrivit lui Solski, livrările spre Ungaria au reprezentat circa 6% din exporturile agricole ale Ucrainei. Ministrul a spus că tranzitul produselor alimentare prin Ungaria şi Slovacia nu a fost afectat. Sloski a mai afirmat că va avea discuţii suplimentare în România miercuri şi în Slovacia joi. Într-o declaraţie pentru Reuters, ministrul ucrainean a menţionat că discuţiile de la Varşovia urmează să înceapă în jurul prânzului.

Bruxellesul consideră inacceptabile interdicţiile

Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt "inacceptabile", a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE şi-a deschis piaţa fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi au provocat pierderi sectorului agricol al ţărilor central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor.

"Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile", a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene. Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.

Prin urmare, pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia şi Ungaria au interzis importurile acestor produse ucrainene. Între timp, duminică guvernul polonez a anunţat că interzice inclusiv tranzitul lor prin Polonia, până când vor fi convenite cu Ucraina măsuri care să asigure că aceste produse destinate ţărilor terţe doar tranzitează Polonia şi nu rămân în această ţară.

Guvernul polonez s-a referit astfel la aşa-numitele "coridoare de solidaritate" pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre, coridoare convenite tot în cadrul UE pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele către statele terţe. Însă mari cantităţi de cereale ucrainene destinate iniţial statelor terţe şi transportate prin aceste coridoare au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

Grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene mai ieftine, dar care "nu au densitatea şi calitatea" cerute producătorilor locali. Ei cer acum aplicarea unei taxe vamale de 50% asupra cerealelor ucrainene, în condiţiile în care, potrivit agricultorilor polonezi, circa 2,5 milioane de tone de astfel de cereale sunt în prezent stocate în Polonia.

Ucraina a protestat sâmbătă după interdicţia anunţată de guvernul polonez, susţinând că aceasta încalcă acordurile bilaterale, şi a cerut negocieri pentru reglementarea situaţiei. Potrivit agenţiei ucrainene Ukrinform, miniştrii de resort polonez şi ucrainean vor avea luni o întâlnire în Polonia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Scandalul cerealelor ucrainene. Kievul va negocia miercuri cu România. Trei ţări UE au interzis sau suspendat importurile, altele plănuiesc să o facă