Klaus Iohannis nu mai primeşte "Palatul împăratului" care a fost renovat cu 9 milioane de euro, ci un apartament
Luni bune i s-a pregătit o vilă impunătoare, renovată cu milioane de euro şi supranumită de PSD "Palatul Împăratului", dar în cele din urmă Klaus Iohannis va primi ca reşedinţă din partea Statului un apartament într-o vilă de protocol de Capitală.
De Marius Gîrlaşiu la 13.02.2025, 21:38Fostul preşedinte a avut ghinion. Ce ştim în acest moment este că după mai bine de 10 ani la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis nu va primi vila de lux din Bulevardul Aviatorilor renovat cu 9 milioane de euro de statul român, iar surse de la nivelul Guvernului spun că fostul şef al statului va primi în cele din urmă un simplu apartament înttr-o vilă de protocol din Capitală.
Un apartament în vilă pentru Iohannis
Surse Observator spun că cea mai probabilă variantă este o vilă din cartierul Primăverii din Bucureşti, acolo unde Klaus Iohannis ar avea toate condiţiile de siguranţă.
Acum însă, potrivit legii în vigoare, ca fost şef de stat, Klaus Iohannis va primi din partea statului şi un spaţiu pentru a-şi organiza cabinetul de lucru, acolo unde poate să angajeze un secretar şi un consilier personal şi va avea o indemnizaţie lunară de aproximativ 25.000 de lei. În plus, va avea pază şi protecţie asigurate permanent de ofiţerii SPP şi va primi din partea statului şi un autoturism pe care îl poate folosi gratuit.
Tot potrivit legii, în calitate de fost şef al statului Klaus Iohannis poate să efectueze în fiecare an un control medical complet la Spitalul Militar din Capitală. Dacă ne referim la Ilie Bolojan, noul preşedinte interimar al României, el s-a instalat deja la palatul Cotroceni şi a transmis astăzi primul mesaj în calitatea sa de şef de stat.
Primul mesaj al lui Ilie Bolojan
Preşedintele interimar al României a transmis primul mesaj după instalarea la Palatul Cotroceni. Ilie Bolojan spune că riscăm o criză majoră iar obiectivul său e asigurarea stabilităţii politice şi economice. Noul şef de stat a dat asigurări şi că alegerile prezidenţiale vor fi corecte şi transparente. În acest timp, partidele din Opozitie au început negocierile pentru a depune o motiune de cenzură în Parlament. Soarta Guvernului Ciolacu depinde de eventuale trădări la votul decisiv.
Preşedintele interimar a semnat încă de aseară primul decret la Palatul Cotroceni. Noul şef al Statului a numit-o pe Luminiţa Odobescu, fost ministru de Externe, în functia de consilier prezidential. Astăzi, Ilie Bolojan a transmis şi primul mesaj.
"Nu avem timp de pierdut, iar riscul de a ne confrunta cu o criză majoră este real. Vreau să îi asigur pe toți românii că avem o țară sigură, stabilă și puternic ancorată pe drumul său european. Prioritățile și obiectivele mandatului meu sunt clare. În primul rând - asigurarea stabilității economice, sociale și politice a țării", a declarat Ilie Bolojan, preşedinte interimar.
Tot azi, premierul a ameninţat că îi va remania pe miniştrii care nu ţin pasul cu reformele din PNRR. România riscă să piardă din acest motiv miliarde de euro.
"Nu voi ezita să iau masuri severe unde nu apar progrese consistente în lunile următoare. Cine nu poate ţine ritmul va plăti inclusiv cu funcţia!", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Şi Marcel Ciolacu ar putea rămâne fără funcţie. Guvernul este ameninţat cu demiterea de partidele din Opoziţie. AUR strânge semnături pentru a depune o moţiune de cenzură în Parlament.
"Să nu mai fie nicio zi în plus Marcel Ciolacu premierul României. Sper că orice parlamentar de bună credinţă să înţeleagă că suntem într-o lovitură de stat, că acest Guvern e ilegitim, acest Guvern nu respecta programul de guvernare", a declarat George Simion, preşedinte AUR.
Opoziţia trebuie să strângă cel puţin 117 semnături. În acest moment, AUR, Partidul Oamenilor Tineri, SOS România şi USR adună împreună 215 parlamentari. Elena Lasconi a anunţat deja că partidul pe care îl conduce vrea la guvernare, dar în urma demisiei premierului.
"Am intra la guvernare cu forţele pro-europene care îşi doresc să se facă dreptate în această ţară. Eu nu am spus că nu votăm moţiunea. Eu în calitate de preşedinte sfatul meu ar fi (n. să nu voteze USR). Dar eu îi cunosc pe colegii mei şi sunt niste oameni responsabili", a declarat Elena Lasconi, preşedintele USR.
Guvernul Ciolacu poate fi demis cu cel puţin 233 de voturi în Parlament. Partidele din Opoziţie ar avea nevoie ca cel puţin 18 aleşi ai Puterii să trădeze. Liderii PSD au anuntat azi că cei care vor face asta vor fi exclusi din partid.
Călin Georgescu vrea ajutorul rezerviştilor din Serviciile secrete
Între timp, Crin Antonescu şi-a lansat campania cu un mesaj în mediul online.
"România este un avion în picaj. În timp ce piloţii şi echipajul au fost luaţi ostatici de o parte dintre pasageri, nemultumiţi de destinaţia aleasă. De ce mergem spre Vest? Noi vrem să ne întoarcem. Şi nu oricum. Noi vrem ca dl Georgescu să piloteze avionul. Nu contează că nu are licenţă de pilot. E patriot, nu are cum să prăbuşească avionul. Mai sunt câteva minute şi ne zdrobim de pământ", a declarat Crin Antonescu.
Călin Georgescu susţine că se bazează pe rezerviştii din Serviciile secrete, în lupta pentru Palatul Cotroceni.
"Majoritatea sunt patrioţi. Sunt foarte mulţi patrioţi în acest sistem şi prin urmare eu pe ei ma bazez. Reforma cu ei se va face. Cu oameni dedicaţi ţării, cu oameni treziţi în conştiinţă", a declarat Călin Georgescu, candidat independent.
Candidaturile la alegerile prezidenţiale pot fi depuse până pe data de 15 martie.