Ce şanse sunt să treacă moţiunea AUR împotriva Guvernului Ciolacu. Unii lideri USR ar vrea o alianţă cu extremiştii
După demisia lui Klaus Iohannis şi instalarea lui Ilie Bolojan la Cotroceni, ne aşteaptă un nou episod tensionat pe scena politică. Opoziţia vrea să dea jos Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi strânge deja semnăturile necesare pentru a depune o moţiune de cenzură în Parlament.
- Primul mesaj al lui Ilie Bolojan după ce a preluat funcţia de preşedinte interimar. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- Planul lui Trump pentru Ucraina lasă UE cu o factură uriașă de 3 trilioane de dolari: "O trădare a Europei"
Liderul AUR, George Simion, a anunţat deja că strânge semnături pentru a depune o moţiune de cenzură în Parlament şi a invitat toate partidele din Opoziţie să semneze acest demers. Potrivit legii ar fi nevoie de cel puţin un sfert din numărul total al deputaţilor şi senatorilor pentru a iniţia o moţiune de cenzură, adică de cel puţin 117 parlamentari. Cele trei partide de extremă-dreapta, AUR, POT, SOS, au împreună numărul necesar de semnături.
Cei de la AUR au făcut apel şi către parlamentarii din USR, chiar dacă Elena Lasconi le recomanda parlamentarilor din partidul său să nu voteze moţiunea de cenzură atunci când aceasta va ajunge la vot în plenul reunit al Parlamentului. Fosta candidată la alegerile prezidenţiale spunea că nu ar fi cazul ca România să intre în haos şi să cadă acest Guvern, mai ales după ce am avut transferul de putere de la Palatul Cotroceni, în urma demisiei lui Klaus Iohannis.
În interiorul USR, potrivit surselor Observator, părerile sunt împărţite. Dincolo de apelul şi recomandarea pe care a făcut-o Lasconi către parlamentarii din USR, există lideri ai partidului care ar vrea mai degrabă să se alieze cu partidele de extremă dreapta şi să semneze împreună moţiunea de cenzură care ar urma să fie depusă în Parlament pentru că, spun aceste voci, ar fi cazul ca Guvernul condus de Marcel Ciolacu să fie demis, iar USR să intre la guvernare.
Condiţia pusă de USR pentru întărirea forţelor pro-europene
Este un scenariu pe care l-a lansat, de altfel, şi Elena Lasconi, care spunea că majoritatea actuală a Coaliţiei de Guvernare din Parlament este una extrem de fragilă şi că USR ar fi gata să intre la guvernare alături de toate forţele pro-europene, adică PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, pentru a întări această majoritate.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, condiţia este ca Marcel Ciolacu să demisioneze, iar noul Guvern din care eventual ar face parte şi USR să fie condus de un nou premier. Elena Lasconi a mai transmis că aşteaptă în perioada următoare să fie contactată de liderii partidelor de liderii Coaliţiei pentru a iniţia astfel de discuţii şi pentru a discuta despre acest plan pe care l-a anunţat public.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰