Pericolul din spatele plafonării preţului la alimentele de bază. Un nou motiv de ceartă între PSD şi PNL
Plafonarea preţurilor la alimentele de bază este o soluţie care ar putea veni în sprijinul celor afectaţi de scumpirile din ultima vreme, spun unii oficiali. Potrivit unor surse, nici premierul nu exclude această variantă în cazul în care preţurile continuă să crească accelerat. Ideea nu este însă agreată de toţi. Unii economiști și reprezentanți ai industriei alimentare susţin că asta ar duce la închiderea afacerilor mici, dar și la dispariția acestor alimente din rafturi. Măsura a fost însă deja adoptată de Ungaria.
De Redactia Observator la 01.02.2022, 14:15- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Donald Trump a anunţat deja pe cine nu va include în noua administraţie. Val de proteste după realegerea lui în funcție
Autorităţile se gândesc să plafoneze preţurile pentru mai multe alimente de bază, asta în contextul scumpirilor din ultima perioadă. Ştim că în luna decembrie am avut o rată a inflaţiei record, de 8,2%, şi cu siguranţă în ianuarie aceasta va fi şi mai ridicată. Alimentele s-au scumpit în medie cu 10 procente, dar sunt alimente cu creşteri şi mai mari. Uleiul s-a scumpit cu 27%, iar la cartofi preţul a crescut cu 24%.
Momentan nu ştim exact ce va presupune această plafonare şi pentru ce alimente se va face ea. Deja în mai multe state a fost aplicată această măsură. În Ungaria intră în vigoare începând de azi. Autorităţile au decis plafonarea pentru carne de pui, carne de porc, ulei sau făină.
Şi în Franţa s-a mai luat o asemenea măsură, însă modelul nu a funcţionat o perioadă prea lungă de timp. Economiştii trag un semnal de alarmă şi spun că această plafonare ar avea efecte negative, pentru că pe termen lung se vor scumpi alte alimente decât cele plafonate şi vor avea de pierdut micii producători.
Florin Cîţu se opune plafonării preţului la alimentele de bază
- Scandalul renegocierii PNRR-ului. Cîțu: Cine dorește să meargă la Bruxelles și să vină cu decizia
- Temele aflate pe masa coaliţiei de guvernare. PSD vrea plafonarea preţurilor la alimentele de bază
- Majorarea vârstei de pensionare şi interzicerea cumulului pensie-salariu, cerinţele PNL în coaliţia de guvernare
Nici Florin Cîţu nu este un fan al plafonării preţului la alimentele de bază. El spune că liberalii vor susţine întotdeauna "un stat suplu, cu taxe cât mai mici", menţionând că, dacă se reduc taxele pentru un produs, acest lucru ar trebui făcut pentru toate.
Întrebat, marţi, de jurnalişti, despre plafonarea preţurilor la alimente, Cîţu a declarat că vrea să vadă propunerea şi cum este fundamentată, iar în coaliţie se va lua o decizie.
"Atunci când plafonezi preţurile există riscul de a avea o penurie şi să vedem cozi, dar repet, să vină propunerea în coaliţie", a arătat el.
Întrebat dacă ar putea fi luată în calcul o scădere a TVA la zero în contextul discuţiilor la nivel european, Cîţu a afirmat: "Bineînţeles, întotdeauna noi, ca liberali, vom susţine un stat suplu, cu taxe cât mai mici. Avem un singur principiu de la care aş vrea să nu abdicăm, acela de a reduce taxele pentru toate produsele, dacă facem acest lucru. Deci dacă găsim că este oportun pentru un produs, de ce nu ar fi oportun pentru toate produsele să reducem taxele, nu doar pentru unul. Şi aş susţine, binînţeles, oriunde, oricând, o reducere a impozitării".
PSD propune în cadrul discuţiilor din coaliţia de guvernare plafonarea preţurilor la alimentele de bază, pe modelul Ungariei. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, despre intenţia de a introduce TVA zero la alimente, în contextul creşterilor de preţuri, că alte ţări europene au luat alte măsuri, şi anume au plafonat preţurile la alimentele de bază, ceea ce este mult mai bine, el menţionând că deja TVA-ul în România este scăzut la alimente.