S-a unit cu USR, dar i-a dat cu minus. Dacian Cioloș ar pregăti un nou partid, alături de foști colegi din PLUS - surse
La doar două luni de la renunțarea la șefia USR, după ce Biroul Naţional a respins planul său de revitalizare al partidului, Dacian Cioloș pregătește o ruptură definitivă de partid. Fostul președinte al PLUS și co-președinte USR-PLUS se pregătește să lanseze un nou partid.
De Redactia Observator la 11.04.2022, 16:28Dacian Cioloș pregătește un nou partid, alături de foști parlamentari din PLUS. Conform surselor G4Media.ro, Dacian Cioloș încearcă să își convingă foștii colegi să vină alături de ei, însă doar 20 de parlamentari ar fi decis să îl urmeze. Potrivit acelorași surse, conducerea USR ar fi aflat de planurile lui Dacian Cioloș și au purtat discuții cu liderii de filiale proveniți din PLUS.
Dacian Cioloş și-a anunțat oficial demisia din funcţia de preşedinte al USR pe 7 februarie 2022, după ce reformele propuse de el ar fi fost blocate de conducerea partidului.
Patru luni de zile a rezistat Dacian Cioloş să fie şef al USR, unde şi-a dorit să ocupe această funcţie. Însă la Congresul care a avut loc în toamna anului trecut nu a reuşit să îşi facă o majoritate şi în Biroul Naţional. Practic este forul de decizie care controlează absolut toate deciziile pe care partidul le ia. Acest for este controlat de vechii USR-işti care l-au susţinut pe Dan Barna pentru funcţia de preşedinte. Iar Dacian Cioloș a propus chiar în Biroul Național ca acest for să aibă puteri mai reduse, propunere care a picat la vot și a dus la demisia lui.
În prima săptămână de la declanșarea crizei, prin depunerea demisiei lui Dacian Cioloș, aproximativ 400 de persoane şi-au dat demisia din USR. Dacian Cioloș spunea însă că va rămâne membru în partid și făcea un apel la membri să nu plece și să lupte în continuare pentru modernizarea partidului.
- Val de plecări din USR. 400 de persoane şi-au dat demisia din partid după ce Dacian Cioloş a renunţat la...
- Criză în USR: Culisele ascunse ale demisiei lui Dacian Cioloş din fruntea partidului, după doar patru luni
- Cine este Cătălin Drulă, președintele interimar al USR după demisia lui Dacian Cioloș
Istoricul partidelor înființate de Dacian Cioloș
Dacian Cioloş a fondat, în 2017, Platforma România 100, împreună cu alţi patru foşti colegi din guvernarea 2016. Anul următor, a făcut parte dintr-un grup care a iniţiat proiectul politic România Împreună, care în decembrie 2018 a devenit PLUS (Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate), potrivit sursei amintite.
La Convenţia Naţională a Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) din 26 ianuarie 2019, Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al formaţiunii politice cu 99,17% din voturi. La 7 decembrie 2019, a fost validat la Convenţia Naţională a PLUS, cu majoritate de voturi, în funcţia de preşedinte al partidului.
Din 2 februarie 2019, Dacian Cioloş este copreşedinte al Alianţei 2020 USR-PLUS alături de preşedintele USR, Dan Barna, alianţa fiind constituită în şedinţa Comitetului Politic al USR, care a decis să participe pe o listă comună la alegerile europarlamentare. La aceeaşi dată, reprezentanţii partidelor USR şi PLUS au anunţat lista comună de candidaţi, Dacian Cioloş ocupând prima poziţie.
La 15 august 2020, cele două formaţiuni ale Alianţei 2020 - USR şi PLUS au decis să fuzioneze. În 16 aprilie 2021, fuziunea prin absorbţie dintre USR şi PLUS a fost aprobată, definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti. Conducerea partidului este asigurată de cei doi copreşedinţi - Dan Barna şi Dacian Cioloş - şi de Biroul Naţional Reunit format din liderii liderii USR PLUS.
La 28 august 2021, în cadrul Comitetului Politic al USR PLUS, au fost prezentate candidaturile copreşedinţilor Dan Barna şi Dacian Cioloş şi a senatorului Irineu Darău, la preşedinţia USR PLUS. În urma primului tur de votul, desfăşurat online, între 14 şi 23 septembrie, Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi (46%), Dan Barna - 14.404 voturi (43,9%), Irineu Darău - 3.300 de voturi (10,1%).
În urma congresului, USR PLUS a devenit USR.