Video De ce a decis Dacian Cioloș să renunțe la șefia USR: "Am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia"
Dacian Cioloş și-a anunțat oficial demisia din funcţia de preşedinte al USR. "Atâta vreme cât nu am avut în Biroul Naţional susţinere pentru acest plan am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia (...) Credinţa mea e că USR e în continuare o alternativă politică pe scena politică din România, o alternativă la extremism", a explicat el.
"Mi-am anunţat astăzi colegii că am decis să demisionez din funcţia de preşedinte al USR, după ce Biroul Naţional a respins planul de revitalizare pe care l-am prezentat şi pentru care am cerut aprobare. (...) Atâta vreme cât nu am avut în Biroul Naţional susţinere pentru acest plan am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia, pentru că sensul pentru care am candidat la preşedinţia partidului a fost să contribui la modernizarea partidului. Credinţa mea e că USR e în continuare o alternativă politică pe scena politică din România, o alternativă la extremism", a explicat Dacian Cioloș.
Declarații LIVE la sediul USR:
- Primele reacţii din USR, după demisia lui Dacian Cioloş. Dan Barna aşteaptă anunţul oficial, alţii îi urează...
- Înregistrarea în care Dacian Cioloş ameninţă cu demisia. Şedinţă decisivă la USR - AUDIO
- Doi se ceartă şi al treilea câştigă? Cătălin Drulă ar putea profita de cearta dintre Barna şi Cioloş pentru...
Dacian Cioloș a precizat că va rămâne membru al USR
"Rămân în continuare în partid, un membru de partid şi voi căuta în continuare cu ceilalţi colegi care cred că acest parti pentru a avea un viiror (...) are nevoie de împrospătare, are nevoie de reconectare la societate şi are nevoie de curajul de a-şi recunoaşte limitele pe care trebuie să le depăşeească în perioada următoare. Preşedinte interimar va rămâne Cătălin Drulă până când conducerea USR va decide că organizeze alegeri pentru un nou preşedinte. Cred că ar fi important să înceapă o dezbatere în partid, nu cred că business as usual e în continuare o soluţie pentru USR. Cred că ar trebui începută o dezbatere şi cu privire la modificarea statului", a spus Cioloş.
El i-a îndemnat le membri "să nu plece din partid, să continue să se bată pentru ca acest partid să se modernizeze". Cioloş consideră că să se modifice statutul e esenţial pentru partid. "Şi statutul, şi structurile de conducere ale partidului să fie adaptate vremurilor. USR trebuie să fie adaptat vremurilor pe care le trăim", a afirmat el.
"Cred că dialogul intern care ţine viu un partid, această nelinişte interioară dacă e bine canalizată poate produce cea ce aşteptaţi, un partid care să se bată petnru modernizarea ţării. USR are în faţă o perioadă în care să tragă şi învăţămintele participării la guvernare, ce s-a întâmplat în criza politică de la finalul anului trecut şi să ofere o nouă platformă pentru ceea ce se va întâmpla în 2024", a adăugat Cioloş. Întrebat dacă va mai candida la Congresul USR pe viitor, el a afirmat: "Nu, nu mai candidez la funcţia de preşedinte. Nu are niciun sens".
Proiectul propus de Dacian Cioloş a primit 11 voturi "pentru" şi 14 "împotrivă"
Dacian Cioloş a ameninţat în şedinţa de joi că îşi va da demisia dacă nu-i este susţinut programul politic. Conform unei înregistrări obţinute de Observator, liderul USR s-a referit de mai multe ori la depunerea mandatului, motivând că nu e obligat nimeni să accepte ce cere preşedintele, dar că în cazul în care nu îşi poate pune în aplicare programul "îmi asum consecinţele şi îmi depun mandatul".
Conducerea USR a decis să desecretizeze şedinţa în care Dacian Cioloş ar fi ameninţat cu demisia, după ce preşedintele partidului a spus vineri că e vorba despre o dezinformare şi că nu pleacă din USR.
Ce le-a zis Dacian Cioloş membrilor USR în şedinţa crucială de joi
Ionuţ Moşteanu: Întrebarea mea este legată de proces. Tu ne-ai dat ăsta şi ne zici "take it or I leave" (n.r. acceptaţi sau plec) sau zici dacă vrem să ni-l asumăm împreună veniţi cu sugestiile voastre şi apoi, într-un proces colaborativ facem un astfel de program.
Dacian Cioloş: Asta-i întrebarea? Mai ai alte întrebări?
Într-adevăr, nu există în statut nicăieri, nici că se votează, nici că nu se votează. Şi de asta v-am explicat de la început că, în situaţia în care sunt eu acuma şi suntem noi acuma, cu un preşedinte, cu legitimitatea votului membrilor şi un Birou Naţional cu o majoritate, eu nici nu am pus aici foarte multe detalii - că mă întreba şi Radu că de ce aia şi nu ailaltă - sunt câteva lucruri care pentru mine sunt importante ca eu să pot să-mi duc la îndeplinire mandatul cu care am fost ales, că am făcut în campanie, am spus nişte lucruri.
Şi evident că Biroul Naţional nu e obligat nicăieri, de statut, să accepte ce zice preşedintele, că nu e preşedintele Biroului Naţional, e al partidului. Biroul Naţional are o autoritate cumva de sine stătătoare, dată de statut. Şi tocmai de asta am propus programul ăsta care, încă o dată, nu intră în detalii şi nu include şi obiective pe care voi, ca membri ai Biroului Naţional le aveţi, că aţi candidat cu o platformă şi fiecare dintre noi am candidat cu platforme pe care căutăm să le promovăm şi nu le-am luat alea să le includ, că alea sunt ale voastre. Deci eu voi propune – evident, puteţi şi să nu o votaţi, rezultatul e acelaşi pentru mine – dacă nu trece programul ăsta şi aveţi, încă o dată, tot dreptul şi legitimitatea să-l respingeţi, că aşa e în democraţie, doar că eu îmi asum consecinţele şi îmi depun mandatul.
Deci eu pun programul ăsta cu mandatul pe masă şi vă rog să nu o luaţi ca pe o ameninţare, o presiune, e pur şi simplu... eu nu pot să spun altceva dacă ştiu că nu pot să fac lucrurile respective şi ca să le fac am nevoie de sprijinul BN-ului care poate să mi-l dea sau nu. Am zis la început că nu am intrat în detalii foarte multe (...) pentru că măsurile ăstea, ca să fie puse în aplicare, vor presupune apoi şi propuneri mai precise care vor veni în BN, pe care să le discutăm şi să le aprobăm. Însă eu am nevoie acuma de un acord, accept prin vot din partea BN-ului pe programul ăsta, ca să continui. Dacă nu îl am, înseamnă că agendele noastre nu sunt compatibile aproape deloc, sau pe lucrurile care pentru mine sunt esenţiale, şi atunci eu îmi depun mandatul.
Deci da, luni, dacă programul ăsta nu e votat – că voi puteţi să ziceţi: dom-le, nu vrem să îl votăm, că nu scrie în statut, şi eu nu pot să vă oblig, că dacă nu facem cvorum nu avem şedinţă de BN, sau şi dacă facem cvorum şi voi nu vreţi să îl votaţi, nu pot să vă oblig, sau la fel, dacă votaţi împotrivă - doar că atuncea eu îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia şi trebuie un alt preşedinte care să poată să-şi pună în aplicare programul, probabil ales pe un alt program.
Deci da, ca să fie lucrurile mai clare, da, e o propunere pe care o fac, pentru că sunt circumstanţele astea în care ne aflăm acuma şi eu, ca preşedinte, vă solicit votul pe programul ăsta, unde sigur că pot să fie ajustări dacă ne punem de acord, dar nu e intenţia mea să negociez acuma substanţa, pentru că sunt elemente cu care am candidat şi dacă nu mi le pot pune în aplicare atunci nu are rost să rămân ca preşedinte”, le-a transmis Dacian Cioloş colegilor săi din USR.
Cine preia conducerea USR. Cătălin Drulă, dispus să-și asume responsabilitatea
Vicepreşedintele USR Cătălin Drulă a declarat că momentul în care preşedintele Dacian Cioloş a ameninţat cu demisia dacă nu-i este susţinut programul politic a fost "destul de şocant". Drulă, care este vicepreşedintele USR cu cele mai multe voturi, a precizat că, dacă va fi cazul, va prelua conducerea formaţiunii, aşa cum prevede Statutul USR.
Întrebat dacă este prgătit să pria conducerea formaţiunii, Drulă a precizat: "Eu nu am candidat la ultimele alegeri. Am avut această competiţie între Dacian Cioloş şi Dan Barna. Este o regulă statutară care spune că, dacă din orice motiv, rămânem fără preşedinte, preia vicepreşedintele cu cele mai multe voturi care, în cazul acesta sunt eu. Dacă va fi nevoie voi face acest rol, îmi voi face datoria de a conduce partidul. Datoria unui lider – oricare ar fi el – este să dea mesaje de încredere", a declarat Drulă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰