Antena Meniu Search
x

Dacian Cioloş a demisionat de la conducerea USR

Biroul Naţional al USR a respins propunerea de proiect a preşedintelui partidului. Conform surselor Observator, Dacian Cioloş şi-a dat demisia în urma acestui vot, aşa cum ameninţase de altfel, conform unor înregistrări obţinute de Observator, în cazul în care programul lui nu este aprobat.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 07.02.2022, 16:58

Dacian Cioloş susţine o conferinţă de presă după ce BN al USR i-a respins proiectul de preşedinte
Dacian Cioloş susţine o conferinţă de presă după ce BN al USR i-a respins proiectul de preşedinte - Hepta

UPDATE 16:50: Deputatul USR Iulian Bulai a confirmat demisia președintelui formațiunii politice din care face parte și i-a urat succes noului lider printr-un mesaj publucat pe Facebook.

„Mulțumim, Dacian Cioloş! Succes, Cătălin Drulă!”, a scris Iulian Bulai pe rețeaua de socializare.

Acesta a completat mesajul cu un apel la unitate în interiorul USR. „Înțelepciunea să fie cu noi. Avem nevoie de acțiune, unitate și fermitate!”, a mai spus Bulai.

UPDATE 15:30: Conform unor informaţii de ultimă oră din cadrul USR, Dacian Cioloş a demisionat de la conducerea partidului, după ce a convocat o nouă şedinţă a Biroului Naţional. 

Pe acelaşi subiect

Dacian Cioloş va rămâne totuşi în partid, aşa cum lăsase de înţeles şi în declaraţiile precedente, el spunând doar că nu poate să îşi ducă la împlinire planurile ca preşedinte, dacă acestea nu sunt votate şi că, astfel, nu vede de ce ar ocupa ceastă poziţie.

Interimatul partidului va fi asigurat de Cătălin Drulă, vicepreşedintele ales cu cele mai multe voturi pe această funcţie.

BN al USR i-a respins planul lui Cioloş

UPDATE 14.32: Conform surselor Observator, Biroul Naţional al USR a respins propunerea lui Dacian Cioloş pentru planul de măsuri pe care şi l-a asumat în calitate de preşedinte al partidului. Liderul USR le-ar fi transmis colegilor săi că îi anunţă mai târziu dacă îşi dă sau nu demisia, aşa cum anunţase înainte de şedinţa Biroului Executiv, şi, totodată, a anunţat o conferinţă de presă pentru ora 18.00.

În cadrul şedinţei BEx, proiectul propus de Dacian Cioloş a primit 11 voturi "pentru" şi 14 "împotrivă." Potrivit informaţiilor noastre, Dacian Cioloş urmează să îşi anunţe demisia la ora 18.00.

Dacian Cioloş a ameninţat în şedinţa de joi că îşi va da demisia dacă nu-i este susţinut programul politic. Conform unei înregistrări obţinute de Observator, liderul USR s-a referit de mai multe ori la depunerea mandatului, motivând că nu e obligat nimeni să accepte ce cere preşedintele, dar că în cazul în care nu îşi poate pune în aplicare programul "îmi asum consecinţele şi îmi depun mandatul". 

Ce le-a spus Dacian Cioloş membrilor USR în şedinţa de joi

Conducerea USR a decis să desecretizeze şedinţa în care Dacian Cioloş ar fi ameninţat cu demisia, după ce preşedintele partidului a spus vineri că e vorba despre o dezinformare şi că nu pleacă din USR. 

Ionuţ Moşteanu: Întrebarea mea este legată de proces. Tu ne-ai dat ăsta şi ne zici "take it or I leave" (n.r. acceptaţi sau plec) sau zici dacă vrem să ni-l asumăm împreună veniţi cu sugestiile voastre şi apoi, într-un proces colaborativ facem un astfel de program.

Dacian Cioloş: Asta-i întrebarea? Mai ai alte întrebări?

Într-adevăr, nu există în statut nicăieri, nici că se votează, nici că nu se votează. Şi de asta v-am explicat de la început că, în situaţia în care sunt eu acuma şi suntem noi acuma, cu un preşedinte, cu legitimitatea votului membrilor şi un Birou Naţional cu o majoritate, eu nici nu am pus aici foarte multe detalii - că mă întreba şi Radu că de ce aia şi nu ailaltă - sunt câteva lucruri care pentru mine sunt importante ca eu să pot să-mi duc la îndeplinire mandatul cu care am fost ales, că am făcut în campanie, am spus nişte lucruri.

Şi evident că Biroul Naţional nu e obligat nicăieri, de statut, să accepte ce zice preşedintele, că nu e preşedintele Biroului Naţional, e al partidului. Biroul Naţional are o autoritate cumva de sine stătătoare, dată de statut. Şi tocmai de asta am propus programul ăsta care, încă o dată, nu intră în detalii şi nu include şi obiective pe care voi, ca membri ai Biroului Naţional le aveţi, că aţi candidat cu o platformă şi fiecare dintre noi am candidat cu platforme pe care căutăm să le promovăm şi nu le-am luat alea să le includ, că alea sunt ale voastre. Deci eu voi propune – evident, puteţi şi să nu o votaţi, rezultatul e acelaşi pentru mine – dacă nu trece programul ăsta şi aveţi, încă o dată, tot dreptul şi legitimitatea să-l respingeţi, că aşa e în democraţie, doar că eu îmi asum consecinţele şi îmi depun mandatul.

Deci eu pun programul ăsta cu mandatul pe masă şi vă rog să nu o luaţi ca pe o ameninţare, o presiune, e pur şi simplu... eu nu pot să spun altceva dacă ştiu că nu pot să fac lucrurile respective şi ca să le fac am nevoie de sprijinul BN-ului care poate să mi-l dea sau nu. Am zis la început că nu am intrat în detalii foarte multe (...) pentru că măsurile ăstea, ca să fie puse în aplicare, vor presupune apoi şi propuneri mai precise care vor veni în BN, pe care să le discutăm şi să le aprobăm. Însă eu am nevoie acuma de un acord, accept prin vot din partea BN-ului pe programul ăsta, ca să continui. Dacă nu îl am, înseamnă că agendele noastre nu sunt compatibile aproape deloc, sau pe lucrurile care pentru mine sunt esenţiale, şi atunci eu îmi depun mandatul.

Deci da, luni, dacă programul ăsta nu e votat – că voi puteţi să ziceţi: dom-le, nu vrem să îl votăm, că nu scrie în statut, şi eu nu pot să vă oblig, că dacă nu facem cvorum nu avem şedinţă de BN, sau şi dacă facem cvorum şi voi nu vreţi să îl votaţi, nu pot să vă oblig, sau la fel, dacă votaţi împotrivă  - doar că atuncea eu îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia şi trebuie un alt preşedinte care să poată să-şi pună în aplicare programul, probabil ales pe un alt program.

Deci da, ca să fie lucrurile mai clare, da, e o propunere pe care o fac, pentru că sunt circumstanţele astea în care ne aflăm acuma şi eu, ca preşedinte, vă solicit votul pe programul ăsta, unde sigur că pot să fie ajustări dacă ne punem de acord, dar nu e intenţia mea să negociez acuma substanţa, pentru că sunt elemente cu care am candidat şi dacă nu mi le pot pune în aplicare atunci nu are rost să rămân ca preşedinte”, le-a transmis Dacian Cioloş colegilor săi din USR.

Cine preia conducerea partidului dacă Dacian Cioloş îşi dă demisia

Vicepreşedintele USR Cătălin Drulă afirmă că momentul în care preşedintele Dacian Cioloş a ameninţat cu demisia dacă nu-i este susţinut programul politic a fost "destul de şocant". Drulă, care este vicepreşedintele USR cu cele mai multe voturi, a precizat că, dacă va fi cazul, va prelua conducerea formaţiunii, aşa cum prevede Statutul USR.

Întrebat dacă este prgătit să pria conducerea formaţiunii, Drulă a precizat: "Eu nu am candidat la ultimele alegeri. Am avut această competiţie între Dacian Cioloş şi Dan Barna. Este o regulă statutară care spune că, dacă din orice motiv, rămânem fără preşedinte, preia vicepreşedintele cu cele mai multe voturi care, în cazul acesta sunt eu. Dacă va fi nevoie voi face acest rol, îmi voi face datoria de a conduce partidul. Datoria unui lider – oricare ar fi el – este să dea mesaje de încredere", a declarat Drulă.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Dacian Cioloş a demisionat de la conducerea USR