Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Salariile bugetarilor ar putea fi înghetaţate. Este avertismentul dur venit din partea guvernatorului Mugur Isărescu, în contextul în care datoria ţării a sărit deja de 50% din PIB. "Unde-i lege, nu-i tocmeală", spune şeful Băncii Naţionale.
De Marius Gîrlaşiu la 16.05.2024, 15:00Datoria publică a ajuns la pragul de 52% din Produsul Intern Brut iar teoretic Legea responsabilităţii fiscal-bugetare prevede că la trecerea peste pragul de 50% guvernul este obligat să adopte în cel mai scurt timp posibil un plan de măsuri pentru a limita cheltuielile bugetare şi pentru a îngheţa salariile angajaţilor din aparatul bugetar, transmite Marius Gîrlaşiu, reporter Observator.
Miercuri a venit şi un avertisment de la vârful Băncii Naţionale. Guvernatorul Mugur Isărescu a spus că "Unde-i lege, nu-i tocmeală" şi că un grad de îndatorare de peste 50% din PIB înseamnă îngheţarea salariilor bugetare.
Salariile bugetarilor ar putea fi înghetaţate
Despre derapajele fiscale din România a vorbit şi Comisia Europeană. În cel mai recent raport publicat miercuri, experţii executivului UE spun că este foarte posibil ca în 2025, în primul an după alegeri, datoria publică a României să ajungă la aproape la 54% din Produsul Intern Brut.
- Salariul mediu net a urcat la peste 5.000 de lei în martie 2024. Sectorul unde s-au înregistrat venituri brute de...
- "Chiria e 400 de euro şi salariul 500, te-ai descurca?". Revolta tinerilor care nu au loc de muncă
- Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se calculează salariul minim european
- Românii care vor primi 3 tipuri noi de vouchere de la locul de muncă. Ce condiţii trebuie să îndeplinească...
Adică la limita pragului critic de 55% din PIB, prag prevăzut în Legea responsabilităţii fiscale. Dacă România va atinge şi va depăşi pragul de 55% din PIB datorie publică, atunci guvernul ar fi obligat să îngheţe şi cheltuielile cu pensiile din sistemul public şi de asemenea alte cheltuieli cu asistenţa socială.
Guvernatorul BNR a spus că în acest context va fi nevoie de o corecţie fiscală care nu va fi deloc uşoară în contextul în care Comisia Europeană a avertizat şi în privinţa deficitului bugetar. Deficitul a sărit deja de 3% din PIB după primele 4 luni ale anului şi va ajunge la finalul anului, potrivit Comisiei Europene, la 6,9% din PIB.
Este aşadar o diferenţă uriaşă între cheltuielile şi încasările statului, în contextul în care ţinta din legea bugetului este doar 5% din PIB. Pentru 2025, Comisia Europeană a prognozat un deficit bugetar de 7%, ceea ce înseamnă că ne aşteaptă corecţiile fiscale despre care a avertizat guvernatorul Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri
Mugur Isărescu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă el consideră că în 2025 trebuie luate anumite măsuri dacă datoria depăşeşte 50% din PIB, iar o măsură ar putea fi îngheţarea salariilor. "Unde e lege, nu e tocmeală. Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri. Nu ştim care vor fi acele măsuri şi când se vor lua, dar ele se vor lua", a explicat Mugur Isărescu.