Antena Meniu Search
x

Salariul mediu net a urcat la peste 5.000 de lei în martie 2024. Sectorul unde s-au înregistrat venituri brute de peste 13.000 de lei

Câştigul salarial mediu net a fost 5.185 lei, în luna martie a acestui an, în creştere cu 309 lei (+6,3%) faţă de luna februarie, valorile cele mai mari fiind înregistrate în fabricarea produselor din tutun (13.250 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.779 lei), potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

de Redactia Observator

la 15.05.2024, 09:50

Salariul mediu brut a crescut în martie faţă de februarie. Sectorul unde s-au înregistrat venituri brute de peste 13.000 de lei
Salariul mediu brut a crescut în martie faţă de februarie. Sectorul unde s-au înregistrat venituri brute de peste 13.000 de lei - Shutterstock

Câştigul salarial mediu net a fost 5.185 lei, în creştere cu 309 lei (+6,3%) față de luna februarie 2024, relatează Mediafax.

Unde s-au înregistrat cele mai ridicate şi scăzute valori ale veniturilor

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (13250 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2779 lei). Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,9%. Indicele câştigului salarial real a fost 106,8% în luna martie 2024 față de luna martie 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 105,9% în martie 2024 față de luna februarie 2024.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 252,6%, cu 14,0 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna februarie 2024.

Pe acelaşi subiect

În luna martie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Sectoarele cu cele mai mari creşteri

De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • - cu 42,1% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 35,6% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale)
  • - între 20,0% și 24,0% în fabricarea băuturilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), telecomunicaţii
  • - între 13,0% și 17,5% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice
  • - între 7,5% și 12,0% în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului.

Sectoarele unde s-au intentificat scăderi ale câştigului salarial

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • - cu 11,1% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii
  • - între 3,0% și 7,0% în extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

În sectorul bugetar, câştigului salarial mediu net a crescut în luna martie 2024 comparativ cu luna precedentă astfel: în sănătate şi asistență socială (+6,9%), învăţământ (+4,6%), respectiv în administraţia publică (+1,7%).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Intenţionaţi să cumpăraţi mai multe produse româneşti dacă adaosul comercial la acestea va fi plafonat?
Observator » Stiri economice » Salariul mediu net a urcat la peste 5.000 de lei în martie 2024. Sectorul unde s-au înregistrat venituri brute de peste 13.000 de lei