Specialiștii din educație acuză ca legea doctoratelor e cu dedicație pentru premierul Ciucă, acuzat de plagiat
Desfiinţarea instituţiei care acordă şi verifică doctoratele aprinde spiritele. Premierul Nicolae Ciucă, acuzat la rândul său că ar plagiat lucrarea de doctorat, i-a convocat la Guvern pe Ministrul Educaţiei şi rectorii din toată ţara ca să lămurească noua formă a legii prin care responsabilitatea trece în curtea universităţilor. O lege cu dedicaţie, acuză voci din mediul academic.
De Mădălina Iacob la 25.07.2022, 20:18Instituţia esenţială în analiza plagiatelor îşi va pierde atribuţiile dacă Legea Educaţiei Nationale va trece în forma promovată de Ministrul Educaţiei. Cîmpeanu vrea să mute responsabilitatea pe umerii universităţilor şi să desfiinţeze Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.
Mihnea Costoiu, fost ministrul al educației: "Se susţine totul în universitate."
La întâlnirea cu premierul, rectorii au agreat propunere. În schimb, profesori şi specialişti din domeniu susţin că textul legii ar fi fost scris cu dedicaţie pentru toţi plagiatorii, inclusiv pentru Nicolae Ciucă.
Emilia Șercan, jurnalistă: "Universităţile din România nu au ajuns la un grad de maturitate astfel încât să poată să evalueze singure fără presiuni. Noi avem mai degrabă o istorie a muşamalizării cazurilor de plagiat a unor politicieni."
- Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, subiectul unui dosar penal. Procurorii au ridicat documente
- Firea, despre posibilul plagiat al lui Nicolae Ciucă: "Eu mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul la ASE înainte...
- Klaus Iohannis, reacţie în scandalul tezei de doctorat a premierului Ciucă: "E corectă decizia de a solicita...
Mihnea Costoiu: "Vizavi de premier...E o discuție falsă că universitățile vor analiza și cineva din trecut va scăpa de analiza plagiatului."
Mădălina Iacob, reporter Observator: "Când s-a scris acest articol?"
Mihnea Costoiu: "Propunerea noastră este de peste doi ani de zile scrisă, nu ştiam acum doi ani de zile că domnul Ciucă va fi premier..."
Ce modificări aduce noua lege?
Noua lege preia şi articolul prin care titularii de doctorat pot renunţa la titlu oricând, fără motivaţie şi fără consecinţe. Prevederea a fost introdusă în anul 2014 de acelaşi ministru, tot cu ocazia unui scandal.
Emilia Șercan: "Ea nu s-a aplicat niciodată pentru că nu au fost elaborate normele metodologice care să permită renunţarea la titlul de doctor în urma scandalului public. După acuzatia de plagiat la adresa lui Victor Ponta din anul 2012. Atunci ministrul Cîmpeanu a dat înapoi."
Mihnea Costoiu: "Eu am susținut-o și cât am fost ministru, regret că nu am fost lăsat să iau această decizie, pentru ca a fost o decizie eminamente politcă!"
Victor Ponta, fost premier: "A fost o înscenare politică (n.r. CNATDCU) a zis că nu am plagiat. Iar acum cu Ciucă e tot un atac politic."
Ministrul Educaţiei refuză orice comentariu despre lege şi plagiat în afara unui comunicat de presă. Sorin Cîmpeanu: "Prevederile se vor aplica pentru viitor, sesizările în curs vor fi solutionate de CNATDCU."
În România, sunt peste 80.000 de titluri de doctor acordate din anul 1990. Până în 2017, legea salarizării prevedea ca cei care absolveau doctoratul încasau un spor de 15%. Mulţi magistraţi, profesori sau politicieni au primit astfel chiar şi zeci de mii de euro. Acum, cuantumul a fost redus la 950 de lei brut.
Mădălina Iacob, reporter Observator: "Ce se întamplă cu banii până în acel moment?"
Mihnea Costoiu: "Bănuiesc că există mecanisme legale ca banii să fie recuperați."
Asta ar însemna ca statul să îi dea în judecată plagiatorii. Ceea ce nu s-a întâmplat până acum în niciunul dintre cazurile titlurilor retrase.