Video Nu sunt candidați pentru meseria care oferă printre cele mai mari salarii din România: "Este o cerere fantastică"
Se caută ingineri în toate domeniile, pentru că universităţile nu mai fac faţă cererii de pe piaţa muncii. Facultăţile nu pot acoperi în următorii zece ani nici jumătate din necesarul companiilor. Chiar dacă salariile sunt printre cele mai mari din România, mulţi preferă în continuare să plece în străinătate.
România are nevoie de cel puţin 600 de mii de ingineri în următorii zece ani. Toate industriile din domeniu trag un semnal de alarmă asupra lipsei de specialişti de pe piaţă. Acum, Universitatea Politehnica din Bucureşti, de exemplu, nu reuşeşte să acopere nici 60 la sută dintre solicitări.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice București: Industria nouă, toată lumea vrea IT-isti, toată lumea vrea electronişti, toată lumea vrea oameni în zona de automobile, dar de asemenea sunt cereri foarte mari şi pentru industrii care aparent nu sunt căutate: chimie, energetică.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Joburile sunt atractive dinainte de terminarea facultăţii, astfel că 60 la sută dintre studenți lucrează în domeniul pe care îl studiază, iar 20 la sută dintre ei sunt tot în zona ingineriei. În total, până la 90 la sută reușesc să aibă un loc de muncă bine plătit până la terminarea facultății.
Mario este dezvoltator digital, scrie coduri la o companie renumită din Capitală, şi în paralel are şi propria afacere.
- Meserii bănoase, pe cale de dispariție, în România. "Bănuiesc că nu le mai place să stea murdari pe mâini....
- Irinel a ales să facă o școală profesională, iar acum angajatorii se întrec în oferte. Salariile ajung la...
- Salarii farma 2022: Cât câştigă un farmacist sau un tehnician de laborator. Cel mai mare venit ajunge la 30.000...
Mario Oprea, absolvent: Primul salariu în urmă cu șase ani de zile, salariul pe internship a început de la 2.500 de lei, în momentul de față este aproximativ pe la 2.000 de euro, iar ce fac eu în business separat depăşeşte un pic această sumă. Este o cerere fantastică, foarte mare, joburi se găsesc la orice colţ, mai ales în zona de IT.
Tinerii din IT și inginerie aleg în continuare să plece în străinătate
Theodor merge la un master în Olanda, la o facultate de inginerie aerospațială. Vrea un job tot acolo.
Theodor Drăghici: Este nevoie de echipamente mai moderne. Salariile oferite în străinatate la Airbus, Lufthansa, KLM sunt cam de vreo două-trei ori mai mari.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice București: Sunt peste 200.000 de ingineri care au plecat din România. Statul, politica naţională, trebuie să aibă măsuri de sprijinire a tinerilor să meargă către aceste domenii prioritare.
Tehnologia este viitorul, aşa că nevoia de ingineri va fi din ce în ce mai mare, spun specialiştii.
Gabi Petrea, director UPB: În următorii zece ani de zile, toate meseriile care pot fi automatizate vor dispărea. Fie că vorbim de roboţei la bănci sau case autonome la supermarket-uri. Orice roboţel este mai ieftin decât resursa umană, că să nu mai vorbim că resursa nu o găseşti.
Peste 25.000 de oferte de locuri de muncă au ajuns anul acesta doar la studenţii celor 15 facultăţi de la Politehnica din Bucureşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰