Klaus Iohannis, reacţie în scandalul tezei de doctorat a premierului Ciucă: "E corectă decizia de a solicita reanalizarea"
Președintele Klaus Iohannis consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia deEtică a UNAp, potrivit unui răspuns dat MEDIAFAX de Administrația Prezidențială.
"Președintele Klaus Iohannis își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice. Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit", arată Administrația Prezidențială într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, până la o decizie finală a instituțiilor abilitate, Președintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect.
Nicolae Ciucă ar fi plagiat 42 de pagini din teza de doctorat
"Consider că am realizat teza de doctorat conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etică a UNAp", transmite Nicolae Ciucă. El spune că UNAp poate cere verificarea de către CNATDCU.
- Nicolae Ciucă ar fi plagiat 42 de pagini în teza de doctorat, susţine Press One. Cum se apără premierul
- Florin Roman a demisionat din funcţia de ministru al Digitalizării, după acuzaţiile de plagiat
- 15 februarie devine oficial Ziua naţională a lecturii. Instituţiile vor organiza activităţi culturale pentru...
Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138, a relatat Press One.
Prima teză identificată ca sursă de conţinut plagiat pentru lucrarea lui Ciucă îi aparţine lui Paul Dănuţ Duţă şi a fost susţinută la UNAP în 2001. Lucrarea ştiinţifică se numeşte ”Acţiuni militare internaţionale legitime” şi a fost coordonată de profesorul Emil Cheţe, îndrumătorul pe care l-a avut şi premierul.
Cea de-a doua teză îi aparţine lui Mircea Mândru şi a fost susţinută, tot la UNAP, în 1999. Lucrarea, care are titlul ”Conţinutul principalelor acţiuni strategice ale armatei României în cadrul operaţiunilor multinaţionale, altele decât războiul”, a fost coordonată de profesorul Valentin Arsenie.
Pe lângă cele două teze, Ciucă a preluat conţinut şi din două cărţi. Conform Press One, Nicolae Ciucă a utilizat mai multe tehnici de camuflare a plagiatului: topica inversată, reformularea începutului de paragraf, eliminarea unor cuvinte neesenţiale, aşezarea ideilor cu liniuţă de la capăt.
Cum se apără Nicolae Ciucă
"Vă asigur că în toată cariera mea de ofiţer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilităţile, indiferent de funcţia ocupată. Nu voi renunţa la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării ştiinţifice din anii de studii doctorale şi reflectă munca depusă. Lucrarea a stat şi stă la dispoziţia publicului de aproape 20 de ani şi a fost întocmită în concordanţă cu cerinţele legale existente la momentul respectiv", a transmis premierul Nicolae Ciucă pentru Press One.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰