Antena Meniu Search
x

Video Un nou scandal de plagiat zguduie guvernul Ciucă. Aproape un sfert din lucrarea de doctorat a premierului, copiată

Un nou scandal de plagiat zguduie guvernul Ciucă. Chiar premierul este suspectat că ar fi copiat pagini întregi din alte lucrări în teza sa de doctorat. Investigaţia Pressone scoate la iveală faptul că Nicolae Ciucă ar fi luat din alte surse aproape un sfert din lucrarea sa. În replică, şeful Guvernului susţine că cercetarea a respectat toate normele academice de la acea vreme.

de Redactia Observator

la 18.01.2022, 19:58

Vezi și

Nicolae Ciucă s-a înscris la doctorat în 1999 şi a obţinut titlul de doctor în 2003. Titlul lucrării este "Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale" şi, spune prim-ministrul, are la bază experienţa lui în misiunile ONU şi NATO. Însă cel puţin 42 de pagini din 138 de conţinut propriu-zis al tezei de doctorat ar fi plagiate, potrivit PressOne. Nicolae Ciucă ar fi copiat mot-a-mot segmente întregi din două teze de doctorat, două cărţi şi mai multe articole de specialitate.

Dorin Isoc, profesor universitar: Acolo s-a încălcat un angajament. Doctorandul a semnat că e lucrarea lui proprie, înseamnă că a declarat în fals. Există o comisie: comisia declară că a citit teza, înseamnă că acea comisie nu şi-a făcut datoria, universitatea a numit comisia. Fiecare pe treapta lui este de vină.

Culmea, una dintre tezele de doctorat din care ar fi copiat premierul a fost coordonată de acelaşi profesor universitar care l-a îndrumat şi pe Nicolae Ciucă.

Dorin Isoc, profesor universitar: Complicitate există fără niciun fel de dubiu.

Pe acelaşi subiect

Premierul nu ar fi atribuit sursele corespunzător şi ar fi uitat să citeze cu ghilimele, aşa cum cer normele academice. Mai mult, PressOne a descoperit pagini copiate în bloc cu tot cu cuvintele îngroşate de autor în teza originală şi cu notele de subsol greşite.

Emilia Şercan, jurnalist de investigaţie: Este în mod indubitabil un plagiat.

Din altă carte premierul ar fi copiat 353 de rânduri, fără să citeze sursa, lăsând impresia că este conţinut original. Nicolae Ciucă ar fi încercat să îngroape furtul intelectual.

Emilia Şercan, jurnalist de investigaţie: În unele paragrafe erau înlocuite cuvinte sau expresii cu unele sinonimice astfel încât să dea senzaţia de conţinut nou. În alte situaţii partea de început şi de final a paragrafului era modificată.

Prim-ministrul susţine că a respectat toate normele academice de la acea vreme.

"Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat nu trebuie ocolite", a transmis Nicolae Ciucă într-un comunicat.

Premierul Nicoale Ciucă a anunţat faptul că a decis să solicite comisiei de etică de aici de la Universitatea Naţională de Apărare să verifice teza de doctorat, care de altfel aici a şi fost susţinută, doar că până în acest moment insituţia nu a primi niciun document oficial în acest sens.

Însă universitatea poate să emită cel mult un punct de vedere, un verdict de plagiat care să aibă drept consecinţă poate să dea doar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

Emilia Şercan, jurnalist de investigaţie: Din punct de vedere legal CNADTCU trebuie să dea o decizie fie de menţinere fie de retragere a titlului. Din punct de vedere moral în România nimeni nu a demisionat pentru plagiat.

Faţă de alte ocazii când liberalii au cerut în cor demisia plagiatorului, acum partidul face scut în jurul premierului.

Reacția lui Klaus Iohannis

Într-un răspuns la solicitarea Observator, Klaus Iohannis a salutat decizia premierului de a cere verificarea tezei.

Este al doilea scandal de plagiat din Guvernul Ciucă. Florin Roman a demisionat luna trecută din funcţia de ministru al Digitalizării, după ce tot o anchetă de presă a scos la iveală că a plagiat în lucrarea de disertaţie şi că şi-a trecut în CV o carte care nu a fost publicată nicăieri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Un nou scandal de plagiat zguduie guvernul Ciucă. Aproape un sfert din lucrarea de doctorat a premierului, copiată