Cabinetul Orban a primit votul de învestitură
Plenul Parlamentului se reuneşte, luni, pentru votul de învestitură a Guvernului Orban. Executivul propus de premierul desemnat este compus din trei femei şi 13 bărbaţi, mulţi dintre ei fiind parlamentari. Orban propune 15 miniştri şi un vicepremier – Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL.
De Redactia Observator la 04.11.2019, 17:03Plenul Parlamentului s-a reunit, luni, pentru votul de învestire a Guvernului Orban. Executivul propus de premierul desemnat este compus din trei femei şi 13 bărbaţi, mulţi dintre ei fiind parlamentari. Orban propune 15 miniştri şi un vicepremier – Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL.
Ora 17:00 Guvernul Orban a trecut de Parlament. 240 de parlamentari au votat pentru Executivul propus de liderul PNL. Niciun senator sau deputat nu a votat împotrivă.
Ora 16:50 Votul s-a încheiat. 240 de parlamentari și-au exercitat votul.
Ora 15:55 A început votul.
Ora 15:35 USR, ALDE, PMP, UDMR dar și reprezentanții minorităților naționale au anunțat că vor vota Guvernul Orban.
Ora 15:20 "Pentru o mână de persoane cu probleme de corupție, PSD a scos în stradă mii de infractori. Trebuie să ne depesedizăm ca societate", a declarat, la rândul lui, Dan Barna, liderul USR.
Ora 15:00 Ludovic Orban a anunțat "decapitarea" tuturor șefilor puși politic în Poliție. "Trebuie să readucem Jandarmeria și Poliția în situația de slujitor al cetățeanului. Trebuie să terminăm cu utilizarea politică, pentru a-i apăra pe potentații zilei. Trebuie refăcută capacitatea Poliției de a-și exercita misiunea. Toate posturile de conducere din Poliție trebuie să fie ocupate prin concurs, trebuie terminat cu numirile din pix prin care partidele numesc oameni care să le facă diverse servicii. Trebuie schimbate mentalitatea, atitudinea pe care o au în realizarea misiunilor și asigurarea celor necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu. Trebuie să schimbăm mentalitatea în Poliție și Jandarmerie", a transmis Orban, de la tribuna Parlamentului.
Ora 14:30 Ludovic Orban a luat cuvântul în plen. "Vă felicit, apreciez această prezență. Vă mărturisesc că nu îmi aduc aminte în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat așa ceva, și anume ședința de învestire a unui guvern sa fie boicotată efectiv de două partide politice care în felul ăsta arată lipsa de înțelegere pentru nevoile României, lipsa de respect pentru cetățeni, îi interesează doar interesul electoral, toate prostiile pe care le fac. Vreau să îi felicit pe parlamentarii USR, ALDE, Mișcarea Populară și UDMR și în mod special parlamentarii care au decis să fie prezenți și să susțină învestirea Guvernului, parlamentarii Pro România, sau fie că este independent sau din PSD", a declarat premierul desemnat.
"Trebuie să începem un drum al construcției, al refacerii unității, al reluării dialogului instituțional, un drum care să pună bazele unei dezvoltări economice pe baze solide si termen lung. Acest Guvern este unul cu un mandat limitat, durata maximă de exercitare a puterii este de un an de zile. Avem de luat măsuri urgente. Uitați-vă ce se întâmplă cu blocarea minerilor în subteran. Își pun în pericol viața", a transmis Ludovic Orban.
Ora 14:15 În sală şi-au anunţat prezenţa 235 de parlamentari, dintre care 234 vor vota, ceea ce înseamnă că a fost întrunit cvorumul de lucru. Ședința este condusă de Alina Gorghiu.
Ora 14:00 A început ședința camerelor reunite ale Parlamentului pentru votul de învestire a Guvernului propus Ludovic Orban. Liderul PNL s-a îmbrățișat cu mai mulți parlamentari, înaintea votului.
Ora 12:45 Liderul PNL Ludovic Orban acuză Partidul Social Democrat de boicot, cu puțin timp înainte de votul de investitură. "V-am prezentat estimarea pe care am făcut-o în urma negocierilor, îmi păstrez aceeaşi estimare între 237 de voturi şi 243. Eu sunt încrezător că va exista o majoritate a parlamentarilor care vor pune interesul României pe primul loc și vor renunța la boicotare. Sedința nu va fi condusă de niciunul dintre președinți. Asta arată boicot total. Conducerea PSD împiedică președinții celor două camere să-și exercite atribuțiile. E o premieră. Un boicot jenant, rușinos, care aruncă o imagine extrem de negativă asupra celor care au ales calea asta, în loc să aleagă o prezență în Parlament, dispreț față de instituțiile fundamentale ale statului și neînțelegerea nevoilor României de astăzi", a declarat Orban, după sedința Biroului Politic al PNL.
Ora 11.40: Liderii grupurilor PSD din Senat şi Camera Deputaţilor au transmis parlamentarilor partidului că nu trebuie să vină astăzi la şedinţa din plen pentru vot.
Ora 11.20: Surse liberale susţin că Guvernul Orban va trece în Parlament cu o marjă de 238 până la 243 de voturi.
Ora 10.20: Victor Ponta reacţionează virulent într-o postare pe Facebook la adresa lui Mihai Tudose, acuzându-l că ar fi principalul actor al negocierilor în urma cărora mai mulţi parlamentari de la Pro România vor vota executivul lui Ludovic Orban.
"Daca va puneati intrebarea cine este “negociatorul” cu PNL - tot Mihai Tudose care a negociat cu Claudiu Manda in timpul saptamanii sa plece inapoi la PSD si cu Ludovic Orban in Weekend sa votam cu PNL ! Cel pentru care am muncit toti sa ajunga la Parlamentul European - si care ne-a mintit in fata pe toti ca nu merge , doar candideaza sa ajute lista ! Cel pentru care am cedat mandatul meu castigat pe lista ProRomania! E bine ca macar separam apele / dar este greseala mea ca am lasat de la mine sa treaca toate tradarile si ticalosiile la adresa noastra! Mergem mai departe - mai putini dar fara vanzatori!", a scris Victor Ponta.
Şeful Pro România nu va fi prezent la votul de astăzi din Parlament.
Ora 10.15: Emilia Meiroșu de la Pro România va sprijini şi ea Guvernul liberalilor, transmit surse politice.
Ora 09.55: Şansele ca guvernul Orban să treacă astăzi sunt în creştere. Surse politice spun că o serie de parlamentari din PSD şi Pro România vor da votul pentru executiv. Pe lista celor care vor susţine cabinetul se află Sorin Cîmpeanu, Remus Borza, Daniel Constantin, Emanoil Savin, precizează aceleaşi surse.
Guvernul Orban este format din profesori, economişti, ingineri, jurişti şi medici. Ludovic Orban a cooptat în echipa sa un diplomat de carieră – Bogdan Aurescu, care lucrează în MAE din 1996, dar şi un militar de carieră, generalul Nicolae Ciucă, unul dintre cei mai succes ofiţeri ai Armatei române. Trei dintre persoanele propuse au fost avizate negativ - Florin Cîţu - Finanţe, Violeta Alexandru - Muncă şi Ion Ştefan - Dezvoltare. Ludovic Orban a refuzat, însă, să schimbe nominalizările pentru aceste ministere.
Şedinţa plenului Parlamentului este programată să înceapă la ora 14.00.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, va prezenta Programul de Guvernare şi lista cu persoanele propuse pentru a face parte din Guvern.
Orban propune un Guvern cu 15 miniştri şi un vicepremier - prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan. Trei dintre propuneri sunt femei, restul membrilor Cabinetului fiind bărbaţi.
Cei mai mulţi dintre candidaţii propuşi sunt parlamentari, unii dintre ei aflaţi la primul mandat. Unii au mai fost miniştri în diferite cabinete, iar Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiţiei, a fost pentru o foarte scurtă perioadă prim-ministru interimar.
Guvernul Orban este format din profesori, economişti, ingineri, jurişti, medici, un diplomat de carieră – Bogdan Aurescu şi un militar de carieră, generalul Nicolae Ciucă, ofiţer cu mai multe misiuni în străinătate.
Guvernul PNL este susţinut de USR, PMP, ALDE, UDMR, formaţiuni cu care Ludovic Orban a încheiat acorduri politice.
Partidele care susţin învestirea Guvernului au împreună 225 de parlamentari, însă este nevoie de 233 de voturi pentru ca Executivul să fie învestit. Duminică, Ludovic Orban a anunţat, însă, că se bazează pe 237 - 243 de voturi, iar negocierile vor continua până la ora votului.
PSD şi Pro România au anunţat că nu participă la şedinţa de plen, fiind de datoria celorlalte partide să asigure cvorumul şedinţei şi voturile.