Apa plată vs. apa carbogazoasă. Cum alegem cea mai bună apă pe timp de caniculă: "Nu toate sunt de bună calitate"
Traversăm un nou val de caniculă și suntem îndemnați să bem multă apă ca să ne menținem hidratați. Cum o alegem însă pe cea potrivită nevoilor noastre, când avem atâtea sortimente la dispoziţie? Specialiştii spun că trebuie să ne uităm pe etichetă după cantitatea de minerale şi de fluor.
De Claudiu Crăciunică la 24.08.2023, 14:47Pentru a ne menține hidrataţi pe tot parcursul zilei, cantitatea de apă pe care o bem trebuie să fie adaptată atât temperaturilor de afară cât și nivelului de activitate fizică.
Claudiu Crăciunică, Reporter Observator: Fie că alegeți să beţi apă din rețeaua publică sau apă îmbuteliată, specialiștii ne recomandă 250 de mililitri la fiecare două ore pentru adulți și 150 de mililitri la fiecare două ore pentru copii.
Ce fel de apă ar trebui să alegem
Claudia Benea, degustător de apă: Din păcate nu toate apele pe care le găsim la raft sunt de bună calitate. Vă recomand să cumpărați apa pe care găsiţi scris "Apă minerală naturală", sunt îmbuteliate din izvoare de munte. Pe spatele sticlei obligatoriu trebuie să găsim eticheta pe care sunt menționate toate mineralele pe care apa le conține. Indicele după care ne ghidăm să ne alegem apa este reziduu sec.
- Hiperhidratarea, afecţiunea care poate fi mortală. Medicii dezvăluie câţi litri de apă avem voie să bem...
- Regulile simple de care trebuie să ținem cont când facem sport în aer liber, vara. "Hidratare cu apă, nu cu bere"
- Semnal de alarmă al specialiştilor! 65% dintre copii mănâncă dulciuri în exces şi o parte dintre ei nu se...
Reziduu sec reprezintă cantitatea totală de minerale. Pentru copiii sub cinci ani suntem sfătuiţi să alegem apă care să aibă sub 250 mg/L. În plus, ar trebui ca şi cantitatea de fluor să nu depăşească 1,5 mg la litru.
Sorin Mierlea preşedinte InfoCons: Există ape minerale la care practic nu se umblă din punctul de vedere al mineralizării şi aceste ape pot să aibă pe etichetă apă minerală carbogazificată sau necarbogazificată, sunt apele de masă care sunt îmbuteliate dintr-un foraj, şi apele care pot fi carbogazificate artificial, cum era pe vremuri sifonul.
Specialiştii ne recomandă să consumăm ambele tipuri de ape, plată şi carbogazificată, pentru a avea un echilibru de minerale.
Claudia Benea, degustător de apă: Adulților recomand ca lângă cele 4-5 pahare de apă plată să mai adauge încă 2-3 pahare de apă carbo, tocmai pentru a avea o hidratare mult mai bună. Apele carbo conţin o cantitate mult mai mare de minerale, prin urmare ne vor hidrata mult mai bine.
Recomandarea specialiştilor este să consumăm apa plată înainte de masă şi între mese, iar apa carbogazoasă după masă pentru că ajută şi la digestie.