Antena Meniu Search
x

Video Hiperhidratarea, afecţiunea care poate fi mortală. Medicii dezvăluie câţi litri de apă avem voie să bem într-o oră

Vine un nou val de căldură și e recomandat să consumăm cât mai multe lichide. Un lucru puţin ştiut este însă că, dacă bem multă apă, într-un timp foarte scurt, riscăm să ne intoxicăm. Chiar dacă este o afecțiune rară, medicii atrag atenția să avem grijă cum ne hidratăm. 

de Redactia Observator

la 14.08.2023, 19:45

Vezi și

Intoxicaţia cu apă sau hiperhidratarea este o afecţiune care poate poate fi mortală în anumite condiţii. O femeie de 35 de ani din America a murit luna trecută, după ce a băut doi litri de lichid în doar 20 de minute.

Medicii ne recomandă să nu bem mai mult de un litru de apă pe oră iar explicaţia este aceea că doar această cantitate de lichid poate fi procesată de rinichi într-un interval de 60 de minute.

Ce se întâmplă în corpul nostru dacă depăşim această cantitate

Mihail Pautov, medic: Rinichii nu o să mai poată face față, această apă o să rămână în circulația ta sangvină, rinichii o să continue să elimine maxim un litru de apă pe oră, prin urină, iar restul de apă care va circula în corp, corpul o să încerce să compenseze acest dezechilibru și această pierdere a electroliților, pentru că acest sodiu se va dilua în sânge și o sa trimită apa în celulele corpului, inclusiv în creier. Creierul crește în volum, apasă pe trunchiul cerebral, care poate in final să ducă la leșin, la tulburarea ritmului cardiac și la oprirea respirației și deces.

Pe acelaşi subiect

Sunt mai multe simptome în cazul intoxicaţiei cu apă şi care nu trebuie ignorate.

Tudor Ciuhodaru, medic UPU: Printre primele semne sunt cele legate de greaţă, vărsături, dureri de cap urmate de astenie, dificultăţile de vorbire, dezorientare, somnolenţă, apatie, tulburări de echilibru, dezorientare, confuzie şi să ştiţi că în formele severe se merge până la convulsii, comă, stop cardiorespirator

Cantitatea de apă necesară se calculează şi în funcţie de greutate

Un copil care are 20 de kilograme trebuie să bea 800 de mililitri pe zi, unui adult de 60 de kilograme i se recomandă 2,4 litri iar persoanele de peste 80 de kilograme ar putea să consume peste 3,2 litri.

Acest calcul trebuie să ţină cont şi de faptul că obţinem 20% din cesesarul de apă şi din alimentele pe care le mâncăm.

Localnic: Mi-am pus un fel de targhet să beau doi litri de apă pe zi şi avem o carafă pe care o umplem şi încercăm să o terminăm până la finalul zilei, fiecare câte una.

Localnic: Am început să-mi pun întrebări dar ştiam că nu sunt în pericol. Cât de cât îmi măsor cantitatea de apă pe care o beau, undeva la doi litri, doi litri jumătate pe zi.

Localnic: Bem suficientă apă, undeva la trei litri, trei litri şi un pic de apă pe zi. Şi nu bem acealşi tip de apă în fiecare zi, pentru că unele conţin anumite minerale, altele conţin alte minerale.

Oricine poate fi afectat de intoxicația cu apă, dar riscul este mai mare la femei și la varstnicii cu probleme de sănătate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Hiperhidratarea, afecţiunea care poate fi mortală. Medicii dezvăluie câţi litri de apă avem voie să bem într-o oră