Care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide: "Sunt unse cu fel de fel de chestii. Fuge apa de pe ele"
Cele mai consumate fructe şi legume sunt şi cele care conţin cele mai multe pesticide. O arată studiile experţilor în alimentaţie. Merele, piersicile, ardeii şi, mai nou, afinele se află în topul produselor pentru care sunt folosite cantităţi mari de chimicale, care să le facă să crească mai repede sau să reziste mai mult la raft.
De Mădălina Chiţac la 25.03.2023, 20:07Cele mai multe substanţe nocive le conţin căpşunii. Apoi spanacul, varza, piersicile, perele şi nectarinele. În studiile făcute de cercetătorii americani mai regăsim merele, strugurii, ardeii, cireșele, afinele și fasolea verde. Practic, tot ce punem şi noi mai des pe masă.
"Sunt unse cu fel de fel de chestii, ca să reziste. Cu ulei, cu ceară. Nu ştiu cu ce. Dar fuge apa de pe ele", s-a plâns un cumpărător.
"Par mai frumoase. Dar nu ştiu cât de gustoase sunt. Mi s-a întâmplat să cumpăr struguri pe care n-am putut să-i mănânc. Aveau gust de petrol. I-am luat şi i-am aruncat", a spus un altul.
Inclusiv pe rafturile magazinelor şi pieţelor de la noi ajung produse care conţin pesticide
- Avem cele mai scumpe roşii din toată Europa. Cu cât vrea să vândă kilogramul un fermier din Ilfov
- Fructul exotic care se cultiva în Avrig, la reședinţa de vară a lui Samuel von Brukenthal, în urmă cu 200 de...
- Ideea inedită prin care Bianca pune umărul la revoluționarea industriei alimentare. Ar putea rezolva problemele de...
Nu ştim clar în ce cantităţi, pentru că loturile de marfă importată sunt verificate aleatoriu sau în urma sesizărilor
Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Noi avem o producţie de legume şi fructe aprilie-octombrie. Restul, jumătate de an, înseamnă numai importuri. Întâlnim picurători cu azot sau alte substanţe la rădăcina plantei care, de fapt, nu-şi ia din pământ necesarul, aşa cum îşi ia din România. De aici diferă şi gustul, calitatea, formele. În momentul în care dai aceeași formă, mărime roşiilor, merelor, este clar că ele sunt tratate.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: O persoană care consumă fructe şi legume ajunge să ingereze chiar şi zece pesticide. Asta arată studiile. Cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, o substanţă care este folosită pentru a proteja plantele şi care a fost autorizată şi la noi în ţară. Numai că, utilizată în cantităţi mari, acest pesticid are efecte grave asupra sănătăţii.
Şerban Damian, nutriţionist: Din diverse surse putem să aducem o cantitate care să depăşească o anumită limită stabilită ca fiind toxică pentru organismul nostru. În prima fază, simptomele sunt nespecifice. Ne simţim un pic mai obosiţi, ne doare capul, avem o stare proastă, poate greaţă. Când cantităţile sunt mai mari, pot să apară simptomele unei intoxicaţii.
Specialiştii în alimentaţie ne spun să fim atenţi atunci când cumpărăm fructe şi legume
Să le alegem din locuri autorizate şi să ne uităm pe etichetă. Pesticidele pot fi îndepărtate de pe fructe şi legume, dar doar cele aflate la suprafaţă.
Şerban Damian, nutriţionist: Prin spălare cu apă călduţă se poate elimina până la la 80% din orice substanţă. Mai există metode, o soluţie slabă din oţet sau cu apă cu sare.
La popul opus, printre fructele şi legumele care conţin cele mai mici cantităţi de pesticide se află avocado, porumbul, ananasul, ceapa, papaya, asparagusul, pepenele galben sau kiwi-ul.