Antena Meniu Search
x

Video Fructul exotic care se cultiva în Avrig, la reședinţa de vară a lui Samuel von Brukenthal, în urmă cu 200 de ani. Doar aristocraţia îl şi putea gusta

Ananasul, considerat în trecut un fruct de lux, era cultivat în zona Sibiului acum mai bine de 200 de ani. Mai exact, la reședinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal de la Avrig. Acolo, guvernatorul Transilvaniei cultiva, pe lângă ananas, lămâi, portocali şi alte fructe exotice. Doar nobilii şi oaspeţii străini importanţi aveau posibilitatea să şi guste din... ananasul românesc.

de Andrei Naiţă

la 11.03.2023, 09:33

Vezi și

Baronul Brukenthal era pasionat de horticultură și mai ales de fructele exotice, în special ananasul. Seminţele le aducea personal din călătoriile pe care le făcea la Curtea Imperială de la Viena sau din alte colțuri îndepărtate ale lumii.

Alexandru Chituţă, manager Muzeul Brukenthal Sibiu: Baronul Brukenthal a dorit ca Transilvania, comunitatea din Transilvania să aibă un anumit standard şi un anumit nivel de trai. 

După dispariția baronului Brukenthal nimeni nu a dus mai departe tradiția cultivării plantelor exotice la Avrig. Acum, cei care administrează reședința de vară a fostului baron doresc să reamenajeze grădinile aşa cum erau odinioară.  

Corina Combei, manager Palatul Brukenthal Avrig: În spatele meu aflându-se orangeria, adică locul denumit practic seră, unde se pregăteau răsaduri în anotimpul nefavorabil, iar primăvara erau translatate în grădinile palatului. 

Pe acelaşi subiect

Baronul Brukenthal este cel care a introdus în Transilvania și cultura cartofului

Baronul Brukenthal este cel care a introdus în Transilvania și cultura cartofului, dar și mai multe specii de arbori care nu existau până la acea vreme în centrul țării. Ceea ce îi fascinează pe sibieni. 

Comerciant piață: Nu ştiam până acum că şi noi înainte cu sute de ani am cultivat într-adevăr, în zona noastră a Transilvaniei ananas.

Client: E ceva surprinzător şi cu siguranţă când o să mă gândesc să mănânc fructe şi legume locale, mai adaug ceva pe listă. 

Specialiştii spun că ananasul are nevoie de condiții speciale. Fructul exotic ar putea fi produs în spații protejate, însă costurile ar fi extrem de mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Fructul exotic care se cultiva în Avrig, la reședinţa de vară a lui Samuel von Brukenthal, în urmă cu 200 de ani. Doar aristocraţia îl şi putea gusta