Ce trebuie să știe femeile care se pregătesc de o sarcină: rolul hormonilor tiroidieni în dezvoltarea fătului. Sfatul medicilor
Medicul Mihail Pautov a discutat despre ce rol joacă hormonii tiroidieni în dezvoltarea normală a fătului şi ce trebuie să ştie femeile care se pregătesc pentru o sarcină.
De Redactia Observator la 25.01.2023, 08:33Hormonii tiroidieni sunt estenţiali în dezvoltarea normală a fătului, tocmai de aceea, problemele femeilor fertile cu tiroida nu trebuie ignorate atunci când se pregătesc pentru o sarcină. Este şi motivul pentru care medicii recomandă viitoarelor mame însărcinate analize complete care să le arate funcţia tiroidei. Vestea bună este că, indiferent de situaţie, o mamă cu astfel de probleme poate avea un bebeluş sănătos.
În primele 3 luni de sarcină, hormonii tiroidieni sunt extrem de importanţi pentru viitorul copil. Orice disfuncţie care apare în această perioadă poate afecta, implicit, evoluţia sarcinii şi sănătatea fătului.
Vadim Găvan, medic endocrinolog: Cu controalele periodice si tratamentul special bolii ei poate avea o sarcina normala si poate naste natural fara complicatii obstetricale.
În primele 3 luni de sarcină, hormonii tiroidieni sunt extrem de importanţi pentru viitorul copil
Există protocoale atât pentru hipotiroidie cât şi pentru hipertiroidie şi, în ambele cazuri, o comunicare bună între pacientă, medicul obstetrician şi cel endocrinolg este esenţială.
Vadim Găvan, medic endocrinolog: De cele mai multe ori in hipotiroidie, creste nevoia de hormoni tiroidieni in sarcina, si e nevoie sa crestem sau sa initiem tratamentul. În primul trimestru de sarcina trebuie controale lunare.
O cantitate prea mică de hormoni în sarcină, mai ales în primul trimestru, vine cu anumite riscuri. Unul dintre cele mai grave fiind faptul că viitorul copil poate suferi de retard.
Vadim Găvan, medic endocrinolog: Hipotiroidia este mult mai periculoasa decât hipertiroidia in sarcina. hipertiroidia usoara este fiziologica si usor suportata.
Atenţie însă, în cazul în care mama nu a suferit anterior de probleme cu tiroida, sarcina în sine ar putea duce la o serie de modificări ale analizelor.
Vadim Găvan, medic endocrinolog: Exista o supresie fiziologica a valorilor tsh in primul trimestru de sarcina + se datoreaza hormonului de sarcina care are niste similitudini antigenice cu tsh.
Vorbim despre un aparent exces care se reglează fiziologic până în trimestrul doi de sarcină, nu are semnificaţii clinice nici în ceea ce priveşte mama, nici în ceea ce priveşte fătul şi este mai vizibil în sarcinile multiple. Cu toate acestea, în cazul în care nu aţi suferit anterior de probleme cu tiroida, însă începeţi să experimentaţi simptome asociate acestora , nu strică un consult la medicul endocrinolog şi o serie de analize detaliate.
Pe lângă analizele de sânge, un ecograf al glandei tiroide ar putea fi de ajutor în depistarea unei tiroidite autoimune, iar în cazul bolii Graves este posibil să fie nevoie de testul de captare a iodului radioactiv sau scintigrafia tiroidiană. Cu analizele la zi, medicul endocrinolog alături de cel obstetrician ar trebui să vă poată ajuta să aveţi o sarcină sănătoasă.