Antena Meniu Search
x

Video Tiroidita Hashimoto, o boală autoimună greu de diagnosticat. Simptome, riscuri şi tratament

Bolile autoimune afectează tot mai mulţi oameni şi, din păcate, nu sunt uşor de diagnosticat. Aşa e şi tiroidita Hashimoto, afecţiune care poate pune probleme mari, mai ales femeilor. 

de Redactia Observator

la 23.11.2022, 08:59

Vezi și

Tiroidita autoimună sau tiroidita Hashimoto este o boală care afectează 12% din populaţia fertilă. Asta înseamnă că mai mult de o persoană din 10 are această problemă de sănătate. Chiar dacă poate trece neobservată la început, tiroidita autoimună vine cu o serie de simptome deranjante, iar în cazul femeilor care vor să aibă un copil poate aduce o serie de riscuri.

Tiroidita autoimună afectează mai ales femeile. Care sunt simptomele

Tiroidita autoimună este o boală care afectează mai ales sexul feminin, cu o rată de 9 femei la 1 bărbat. "Tiroidita autoimună este caracterizată printr-un atac imun asupra propriei glande tiroide. Această distrucţie este lent evolutivă în timp", explică Dr. Vadim Găvan, medic endocrinolog.

Simptomele ei sunt de obicei uşor de trecut cu vederea, cel puţin la început. Cu toate acestea, odată declanşată, boala trebuie urmărită. "Este greu de a împiedica evoluţia naturală a bolii către hipotiroidie. Cel mai important lucru pentru o pacientă este să ştie că are această boală şi la 6 luni să îşi repete hormonii tiroidieni. La o pacientă care îşi doreşte copii ... Trebuie boala atacată rapid pentru a aduce valorile în limitele care ne plac", spune Dr. Vadim Găvan, medic endocrinolog.

Pe acelaşi subiect

Sarcina în cazul unei femei cu tiroidită autoimună prezintă anumite riscuri şi complicaţii. Şi este totodată, în sine, un factor agravant în cazul acestei boli. Cu toate acestea, stresul rămâne principala cauză a declanşării tiroiditei autoimune. 

"Fiind o boală autoimună, evident că sistemul imunitar este afectat de stres şi bolile autoiumune tiroidiene, ca orice boală autoimună, se precipită pe stres. Contează sarcinile. Sarcina în sine e un factor de risc la femeile cu boala asta. Să meargă către hipotroidie genetică, este extrem de implicată în acest proces. Radiaţiile şi cerobalul au crescut foarte mult rata tiroiditelor autoimune", adaugă Dr. Vadim Găvan, medic endocrinolog.

Tratamentul recomandat pentru tiroidita Hashimoto

În cazul în care sunteţi în grupa de risc sau medicul suspectează că aţi putea suferi de tiroidită autoimună, o serie de investigaţii specifice pot arăta, chiar şi în condiţiile unor analize de sânge în parametri, dacă suferiţi de tiroidită Hashimoto sau nu.

Deşi pacienţii se tem de tratamentul medicamentos în cazul tiroiditei, cel mai bine este să ascultaţi medicul şi să nu vă bazaţi pe tratamentele alternative. Nu există studii care să arate că acestea ar avea mai mult decât un uşor efect pozitiv. În plus, tratamentul hipotiroidiei nu este periculos pentru organism. Amânarea lui poate avea însă efecte grave. Stimularea constantă a tiroidei poate să ducă la mărirea în dimensiuni a glandei, o condiţie cunoscută drept guşă. Aceasta nu este doar inestetică, ci interferează cu mecanismul înghiţirii sau respiraţiei. Un alt efect - tulburările cardiace sau cele mentale. În cazul femeilor însărcinate care nu tratează boala, fătul poate veni pe lume cu o serie de malformaţii cardiace, cerebrale sau renale. Aşadar, mergeţi la medic şi ţineţi sub control boala pentru a duce o viaţă normală, chiar şi dacă aveţi tiroidită autoimună. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Observator Medical » Tiroidita Hashimoto, o boală autoimună greu de diagnosticat. Simptome, riscuri şi tratament