Coşmarul prin care trece Mihai, bolnav de epilepsie. Plăteşte o sumă incredibilă pe tratamentul care nu există în România: "E lupta pentru viaţă"
Este criză de medicamente în România, iar pacienţii sunt nevoiţi să cumpere pe sume enorme din străinătate. Farmaciile din vest au clienţi români care şi-au făcut un obicei din a cumpăra online, dar unii străbat mii de kilometri pentru a-şi lua tratamentul de care au nevoie. Între timp, în ţara noastră zeci de medicamente vitale pentru boli grave lipsesc, iar cele uzuale au ajuns să aibă un preţ prea mare pentru cei care au nevoie de ele.
De Andreea Petrescu la 16.10.2023, 19:28- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Mihai suferă de epilepsie şi este dependent de tratamentul care-l ajută să ducă o viaţă normală.
Mihai: Este lupta pentru viaţă pentru că în lipsa antiepilepticului, acolo apar convulsiile, crizele generalizate.
Singura variantă acum pentru pacient este să comande medicamentele din Germania. Preţul însă este de 100 de ori mai mare, pentru că reţeta nu este decontată.
Mihai: Este destul de complicat, trebuie trimisă reţeta online, ca preţ, scump faţă de România. Ajungeam la lună undeva la 30 şi ceva de lei, iar acum ajung la ordinul sutelor, între 100 şi 200 de euro.
- Boala greu de diagnosticat şi tratat pe care o au 2,5 milioane de români. Cazul Dalianei Bogioagă
- Tratamentul revoluționar care ar putea să salveze vieți. În România, patru din 10 adulţi suferă de această...
- Boala de care suferă peste 200.000 de români şi-ar putea găsi leac. Un nou medicament în lupta cu Alzheimer:...
Bolnavii români apelează tot mai mult la farmaciile din Germania
Un farmacist din Germania povesteşte pentru Observator că în ultima vreme are tot mai multe cereri de la bolnavii români.
Ciprian Militaru, farmacist în Germania: Am avut şi citostatice, am avut pacienţi care au plătit şi 30.000 de euro pe un medicament de care avea nevoie, nu s-a găsit în România şi l-a luat.
Şi mai grav este că tocmai tratamentele vitale lipsesc.
Beatrice Speteanu, farmacist: Cele mai arzătoare sunt tot cele de oncologie. Tot ce este pe cardiovascular combinaţii, ne sună din toată ţara pacienţii să întrebe. antiinflamatoare care chiar trebuie luate imediat, picături de ochi, pentru glaucom. La post-transplant aceeaşi problemă. E o problemă cu paracetamolul perfuzabil, nu este aproape nimic în ţară. Există discontinuitate pentru copiii care suferă de boli de creştere endocrine.
Liste de aşteptare interminabile la farmaciile din ţară
La farmacii se stă la coadă cu lunile pe listele de aşteptare.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Aşa arată o listă de aşteptare la o farmacie din Bucureşti. Sunt sute de bolnavi care aşteaptă un semn de la farmacie pentru momentul în care tratamentele sunt disponibile în depozite.
Radu Gănescu, reprezentant asociație de pacienți: Lipsa de tratament îl expune total la complicaţii, la agravarea situaţiei de sănătate şi poate ajunge până la a trebui revenit în spital sau schimbată terapia care nu înseamnă că va fi şi funcţională.
Cum s-a ajuns în această criză a medicamentelor
S-a ajuns în această situaţie pe de o parte pentru că statul a întârziat plăţile către farmacii şi spitale, iar pe de altă parte pentru că România are printre cele mai mici preţuri la medicamente din Europa, iar multe tratamente pleacă la export.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: 2,1 miliarde de lei au ajuns în plus la Casa Naţională de Asigurări de Sănătat. Sunt convins că în această săptămână alte sume de bani vor ajunge pentru finanţarea suplimentara a spitalelor şi pentru decontarea medicamentelor din farmacii.
Ca şi cum n-ar fi de ajuns că lipsesc tratamente importante, şi cele care sunt au ajuns să coste foarte mult. Medicamentele s-au scumpit cu 20 la sută în ultimele luni.