Antena Meniu Search
x

Video Boala de care suferă peste 200.000 de români şi-ar putea găsi leac. Un nou medicament în lupta cu Alzheimer: "Să dea Dumnezeu să vină mai repede"

Pas important în tratarea unei boli cumplite. Un nou medicament este considerat punct de cotitură în lupta împotriva Alzheimer, boală de care suferă şi foarte mulţi români. În studiile clinice, medicamentul a încetinit degradarea creierului, iar rezultatele sunt spectaculoase dacă e administrat în fazele de început ale bolii.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 18.07.2023, 21:13

Vezi și

Constanţa Ionescu are soţul bolnav de Alzheimer de şapte ani şi fiecare zi e o încercare. "Îi fac baie, îl bărbieresc că nu mai e capabil, simt că mor, nu mai pot şi suntem singuri. Şi eu am problemele mele de sănătate şi e foarte greu, foarte greu", a declarat Constanţa Ionescu. Vestea unui nou medicament îi dă o mică speranţă. "Să dea Dumnezeu să vină mai repede dacă vine. Mă uit la el că se pierde din zi în zi", a declarat Constanţa Ionescu.

Boala Alzheimer poate fi diagnosticată cu 10-15 ani înainte să apară primele simptome

Oamenii de ştiinţă au anunţat că au făcut o descoperire ce ar putea schimba soarta a milioane de oameni: un nou medicament care ar putea face din Alzheimer doar o amintire. "Principala realizare a fost încetinirea bolii cu 35% dupa perioada de probă de 18 luni. Pentru pacienţii aflaţi în stadii incipiente ale bolii s-a observat o ameliorare mai însemnată, de 40% până la 60%", a declarat David Ricks, CEO firmă medicamente.

Cercetătorii care au studiat efectele medicamentului cu anticorpi monoclonali spun că acesta funcţionează doar în cazul bolnavilor care suferă de Alzheimer, nu şi pentru aceia dintre ei care au un alt tip de demenţă. "Este cu siguranţă un punct de cotitură. Aceste conglomerate de betaamiloid care blochează neuronii şi în final determină moartea neuronală. Ori aceste medicamente din clasa anticorpilor monoclonali ajută la diluarea acestui betaamiloid", a declarat Adrian Stănescu, gerontolog.

Boala Alzheimer poate fi diagnosticată cu 10-15 ani înainte să apară primele simptome, prin investigaţii specifice. "Apare atrofia corticală şi cerebrală practic o parte din neuroni au murit.  

La început, pacienţii se mai pot descurca, dar cu cât evoluează boala cu atât mai greu le este să se descurce în activităţi zilnice, chiar şi la igiena personală", a declarat Teodora Dascălu, psihiatru. Peste 200.000 de români sunt diagnosticaţi cu Alzheimer, iar cei implicaţi în îngrijirea acestor bolnavi sunt în jur de un milion.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Boala de care suferă peste 200.000 de români şi-ar putea găsi leac. Un nou medicament în lupta cu Alzheimer: "Să dea Dumnezeu să vină mai repede"