Video Boala greu de diagnosticat şi tratat pe care o au 2,5 milioane de români. Cazul Dalianei Bogioagă
Durerea de cap care nu trece cu medicamente clasice este o boală - migrena pe care puţini medici din România ştiu să o diagnosticheze şi trateze. Din acest motiv, aproape două milioane şi jumătate de români se chinuie ani la rând. O campanie începută anul acesta îşi propune să educe atât medicii cât şi pacienţii, ca să scape mai uşor de dureri.
Daliana Bogioagă are 36 de ani, iar durerile de cap o chinuie de 16 ani.
Daliana Bogioagă, pacientă cu migrenă: Au fost nopţi în care durerea nu mă lăsa să dorm, nopţi în care de-a dreptul îmi venea să urlu şi să mă urc pe pereţi pentru că era prea puternic. Simţi disperare, simţi agonie
Abia în urmă cu şase ani a primit diagnosticul de migrenă şi a început tratamentul care i-a mai ameliorat durerile. Până să găsească un medic priceput, a trecut prin zeci de consultaţii.
Daliana Bogioagă, pacientă cu migrenă: Erau diagnostice mai degrabă din zona de anxietate de tulburări de echilibru sau vertij, inclusiv la ORL am fost, am făcut tot felul de teste specifice am trecut prin tot felul de CT-uri, RMN-uri, radiografii. Nici ei nu ştiau despre ce este vorba ajungeam în camera de urgenţă şi acolo mesajul era aproape acelaşi, mai liniştiţi-vă puţin, nu mai trăiţi aşa de agitat.
Mulţi români au dureri de cap pe care le tratează cum cred că este mai bine, fără să ştie că nu au de-a face cu simptome ale unei boli, ci chiar cu o afecţiune neurologică - migrena. Şapte din 10 pacienţii diagnosticaţi cu migrenă au moştenit boala.
Semnele de migrenă sunt clare şi trebuie să te trimită la medic
Florina Antochi - neurolog: Se manifestă prin atacuri recurente de cefalee, egal dureri de cap, cel mai frecvent unilateral. Nu te doare tot capul, te doare frecvent pe partea dreaptă sau pe partea stângă şi de cele mai multe ori există o recurenţă a afectării unilaterală. Sunt însoţite uneori de semne vizuale sau senzoriale, cum este aura; aura precede în majoritatea cazurilor cefaleea.
Migrenele apar mai mult la femei şi pot fi declanşate de modificări hormonale, oboseală extremă, stres dar şi ca reacţie adeversă la unele medicamente, cum ar fi analgezice luate mult timp sau antidepresive. Ecranele sunt altă cauză frecventă.
Cristina Vlădău - asociaţie pacienţi: Suntem o ţară în care migrena este subrecunoscută, subdiagnosticată, subtratată. Cu anii stau oamenii, suferă şi există deja tratamente foarte variate. Nu există un tratament care să vindece orice fel de migrenă, sunt şi cazuri complexe dar în pimul rând trebuie să se adreseze medicului de familie pentru că multe pot fi gestionate de medicul de familie
Tratamentul migrenei complexe costă lunar de la 2.500 de lei în sus, dar medicul neurolog care pune diagnosticul poate elibera reţete compensate 100%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰