Antena LIVE

Curs valutar

Cum îți dai seama dacă ești infectat cu Omicron? Simptomele pe care, dacă le ai, ar trebui să te testezi

La începutul pandemiei, COVID-19 a venit cu o listă lungă de posibile simptome, de la febră și stomac deranjat până la pierderea mirosului și a gustului. Infecția cu varianta Omicron pare să înceapă cu simptome similare cu cele ale unei răceli obișnuite, poate în parte pentru că pare să provoace infecție mai mult în tractul respirator superior decât în tractul respirator inferior(plămâni), cum se întâmpla cu primele variante.

De la 03.02.2022, 16:01
WhatsApp
Profimedia

Nas care curge, dureri de cap, oboseală şi dureri în gât - acestea sunt principalele simptome detectate la o persoantă infectată cu varianta Omicron a noului coronavirus. Asta reiese din datele aplicaţiei COVID ZOE, dezvoltată de profesorul şi epidemiologul Tim Spector, care analizează modele de răspândire a coronavirusului în Marea Britanie.

Care sunt simptomele date de varianta Omicron

Durere în gât/Tuse

Pe acelaşi subiect

Tusea a fost un simptom definitoriu al COVID-19 de la început și rămâne simptom şi pentru varianta Omicron. Noutatea o reprezintă faptul că unele persoane infectate s-au plâns și de durere în gât.

Pierderea mirosului și gustului este mai rară

Pierderea mirosului și gustului a fost, de asemenea, un simptom definitoriu la începutul pandemiei. Pentru unii oameni, în special cei care suferă de Long Covid, acest lucru s-a transformat în parosmie. În cazul Omicron, pierderea mirosului și gustului este mult mai puțin comună și doar una din cinci persoane raportează acest tip de simptom.

Durere lombară/durere de spate

Primele cazuri de infectare cu varianta Omicron, depistate în Africa de Sud au inclus durerea lombară ca simptom, iar rapoartele din alte țări au inclus iniţial mialgii şi dureri musculare. 

Simptomele par, de asemenea, să înceapă mai devreme - la aproximativ trei zile după infecție, faţă cinci zile, cum se întâmpla varianta Delta.

Oboseala

Acest simtpom a rămas constant de când a apărut noul coronavirus și este încă una dintre cele mai comune caracteristici ale COVID-19, care ar putea ajuta, de asemenea, oamenii să-l distingă de răceala comună.

Deşi constatările sale nu sunt revizuite de colegi, studiul aplicaţiei ZOE COVID este un indicator util care reuneşte simptomele experimentate de persoanele care au fost testate pozitiv pentru virus.

"Cele 480 de milioane de rapoarte transmise prin intermediul aplicaţiei studiului au arătat că, pe măsură ce virusul a evoluat, la fel a fost şi cu simptomele pe care le provoacă. În 2020, a devenit rapid clar că versiunile originale şi Alpha ale coronavirusului au provocat trei simptome foarte comune – tuse, febră şi pierderea mirosului – precum şi cel puţin alte 20. Când a apărut Delta, am observat apoi o schimbare a simptomelor cel mai frecvent raportate. Simptomele asemănătoare răcelii – inclusiv curgerea nasului, dureri în gât şi strănut persistent – au devenit mai frecvente, împreună cu dureri de cap şi tuse, în special la persoanele care au suferit", a declarat Tim Spector, unul dintre coordonatorii proiectului.

Infecția cu Omicron, mai puțin severă decât cea cu Delta

Datele din Marea Britanie indică cinci simptome principale: nasul înfundat, durerea de cap, oboseala, strănutul și durerea în gât.

La varianta Omicron, simptomele apar la scurt timp după ce intri în contact cu virusul. Mai multe studii au descoperit că perioada de incubație - timpul necesar pentru a dezvolta simptomele după expunere - este de aproximativ trei zile. În cazul variantei Delta, incubația era de 4 zile, în timp ce în cazul variantei inițiale de coronavirus erau mai mult de cinci zile. 

O altă diferență pe care o observă medicii este faptul că pierderea mirosului și a gustului, considerată un semn revelator al COVID-19, nu este atât de comună în cazul infecțiilor cu Omicron. Și mai puțini pacienți au simptome legate de problemele respiratorii inferioare, cum ar fi dificultăți de respirație, inclusiv pacienții în vârstă. În același timp, alte trei simptome distincte însoțesc boala cauzată de Omicron: greața, transpirațiile nocturne și durerile de spate.

Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare

Varianta Omicron a coronavirusului poate supravieţui mai mult decât versiunile anterioare pe suprafeţe de plastic şi pe pielea umană, au constatat cercetătorii japonezi în cadrul unor teste de laborator.

"Stabilitatea sa ridicată în mediu" - capacitatea de a rămâne infecţioasă - ar fi putut ajuta Omicron să înlocuiască Delta ca variantă dominantă şi să se răspândească rapid, au spus cercetătorii.

Pe suprafeţele de plastic, timpii medii de supravieţuire a tulpinii originale şi a variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi, respectiv, 114,0 ore, în comparaţie cu 193,5 ore pentru Omicron, au raportat cercetătorii pe bioRxiv.

Varianta Omicron se poate manifesta şi la nivelul pielii

De la apariţia variantei Omicron, medicii care au tratat astfel de pacienţi, au identificat o serie de simptome precum tuse persistentă, febră ridicată, pierderea mirosului sau durere de cap. Printre acestea s-au strecurat şi o serie de simptome care apar pe piele.

Un prim simptom ar fi pielea palidă sau albastră. Asta înseamnă că nivelul de oxigen din sânge este scăzut. Acest simptom este asociat şi cu dificultăţi de respiraţie, oboseală acută şi presiune ridicată la nivelul pieptului. Un al doilea simptom este urticaria. Poate să apară ca o erupţie cutantă sau sub formă de umflături la nivelul pielii însoţite de o senzaţie accentuată de mâncărime. Un al treilea simptom se asemeană foarte mult cu o erupţie cutanată care apare cel mai frecvent pe coate, genunchi sau pe mâini, iar zonele respectiv par că "ard". Medicii spun că cel mai des acest simptom a apărut cu precădere la copii.

Deși Omicron pare să provoace mai puţine decese decât Delta, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că încă spitalizează și ucide oameni și este, de asemenea, mai contagioasă.

Deoarece multe dintre aceste simptome sunt comune pentru multe infecții virale, iar pierderea mai distinctă a mirosului sau gustului este mai puțin frecventă la Omicron, testarea rămâne esențială pentru a face diferența între COVID-19 și alte infecții respiratorii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

coronavirus covid 19 simptome omicron delta pandemie infectie
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025