Tot mai mulţi români ajung la spital cu complicaţii post-COVID sau long Covid. Care sunt simptomele și ce trebuie să ştie cei care s-au tratat acasă

De Redactia Observator la 23.11.2021, 10:50

Prof. Dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog la Institutul Marius Nasta din Capitală a explicat pentru news.ro situaţia în care se află mulţi dintre pacienţii care au făcut forme severe de COVID-19.

Reclamă
Tot mai mulţi români ajung la spital cu complicaţii post-COVID sau long Covid. Care sunt simptomele și ce trebuie să ştie cei care s-au tratat acasă

Shutterstock

Specialistul spune că se vorbeşte puţin despre ceea ce se numeşte "long COVID", complicaţiile pe termen ce pot apărea în urma bolii. Dr. Mihălţan afirmă că în jur de 70% dintre paturile alocate pacienţilor non COVID din unitatea sanitară sunt ocupate cu pacienţi care au astfel de complicaţii, cele mai multe dintre ele fiind respiratorii. Fibroza pulmonară post-COVID este pe primul loc între acestea, potrivit news.ro.

Ce este "long Covid"?

„Într-adevăr, serviciul alocat aparent non-COVID este la ora actuală covârşit de cazurile post-COVID care au o multitudine de probleme asociate, sunt pacienţi pe care îi moştenim din acut şi care vin cu multe surse de oxigen şi unii şi cu ventilaţie non invazivă. Se vorbeşte foarte puţin de long COVID şi de complicaţiile post-COVID, din păcate. Sunt două momente în cursul acestei contagiuni. Unul este cel acut, cu tot ceea ce înseamnă din punctul de vedere al consecinţelor, la formele severe, insuficienţă respiratorie acută, sindrom de detresă respiratorie, internare în terapie intensivă, şi din rândul acestor cazuri severe se recrutează ulterior, în faza a doua, complicaţiile la distanţă ale bolii, se numesc complicaţii post-COVID sau non-COVID şi care în principal sunt cu insuficienţe respiratorii, de data asta cu tendinţa de cronicizare, rămân complicaţiile pulmonare pe primul plan, 70% din complicaţii sunt respiratorii, iar din rândul acestor complicaţii respiratorii pe primul loc este aşa zisa fibroză pulmonară post covid”, a explicat Prof. Dr. Mihălţan.

Citește și:
Reclamă

În afară de complicaţiile post-COVID care pot apărea în cazul pacienţilor care au avut forme severe de boală, ajung la spital pentru îngrijire medicală şi o parte a pacienţilor care s-au tratat acasă prin medicul de familie, având forme uşoare sau moderate de boală. Şi în cazul acestora anumite simptome pot persista pe termen lung.

„Pe de o parte, sunt cazurile care sunt forme uşoare sau moderate, care nu au avut nevoie de spitalizare dar la care rămâne un cortegiu de simptome pe termen lung, uneori 6 luni, chiar până la un an, şi unde în principal tot simptome prelungite post-COVID respiratorii sunt: gâfâială, o dispnee pe care o acuză dar nu o obiectivăm întotdeauna, o fatigabilitate, astenie, marcată, musculară, cu dureri toracice, cu tuse, sunt simptomele cele mai importante. Sunt cazuri care stau acasă şi care vin ulterior în timpul 2 pentru această inexplicabilă patologie respiratorie pe care ei nu o înţeleg şi care este totuşi o complicaţie post-COVID. Dar cei care sunt spitalizaţi sunt de obicei cazurile severe de infecţie acută, care rămân cu aceste complicaţii pe termen lung”, a spus Prof. Dr. Mihălţan.

Care este tratamentul în cazul celor care au avut forme uşoare sau medii de boală, dar care au rămas totuşi cu anumite simptome

Reclamă

„Cei care au doar fatigabilitate pot să continue cu o vitaminizare, nu este nevoie de nimic altceva, când vin la un bilanţ la spital noi facem o radiografie şi o probă de suflat, ca să ne asigurăm că această probă de suflat este normală, nu a lăsat o obstrucţie, şi practic nu are decât simptomatice ca tratament, nu are nimic în plus de luat. Cei care sunt însă cu insuficienţă respiratorie, la aceştia se fac bilanţuri complete, se fac probe funcţionale complexe, se face examen de spută, se face tomograf computerizat, nu de puţine ori trebuie şi consult cardiologic, EKG sau ecografie cardiacă pentru că, în rândul 2 la complicaţii sunt complicaţiile cardio-vasculare, şi aici tratamentul, şi aici vine partea mai puţin cunoscută în patologie, dacă pentru partea acută se descoperă „în fiecare zi” un tratament, pentru partea aceasta post-COVID avem doar un singur etalon demonstrat la ora actuală şi anume corticoterapia, în rest alte tipuri de tratamente nu sunt stabilite până la acest moment ca fiind eficace, sunt tratamente care se folosesc în fibroză de altă natură, şi unde sunt de abia studii în fază 3 care încearcă să demonstreze că ele pot fi utilizate şi pentru fibroza post-COVID.

Mulţi rămân pe oxigen şi continuă oxigeno-terapia la domiciliu, iar unii au nevoie şi de ventilaţie, ventilator pe care îl iau acasă alături de oxigen. În cazul pacienţilor care au nevoie de corticoterapie, este vorba despre o prelungire a inflamaţiei pe termen lung, la nivel de interstiţiu, la nivel de căi aeriene şi corticoterapia este un tratament antiinflamator binecunoscut folosit de foarte mult timp în boli care au la bază inflamaţie în arborele respirator. Este o armă unică, dar care trebuie folosită cu discernământ, de multe ori pacienţii aceştia din păcate vin la pachet cu o multitudine de alte boli asociate, să nu uităm că formele severe sunt mai severe, ca să spun aşa, la cei care au diabet, au boli cardiace, au hipertensiune, sunt obezi, deci sunt pacienţi care uneori au contraindicaţie de utilizare a acestei corticoterapii pe termen lung”, a explicat Prof.Dr. Mihălţan.

Programele de reabilitare respiratorie, importante în cazul celor care au rămas cu diferite complicaţii respiratorii

Reclamă

„Ca paturi ocupate, în momentul de faţă post COVID cam 70% din paturi sunt ocupate de aceşti pacienţi. Foarte important, la categoria aceasta de pacienţi respiratori, la tot ce adăugăm noi, oxigen şi ventilaţie este să înceapă şi kinesiterapia precoce, adică să aibă un program de reabilitare respiratorie, de întărire a musculaturii. Noi avem kinesiterapeuţi dar în Bucureşti ştiu că mai există servicii de reabilitare care funcţionează în privat şi care sunt extrem de utile, sunt programe care se fac şi se prelungesc acasă, pot să meargă până la 4-6 săptămâni.

În principal, în aceste tipuri de asistenţă post COVID pe respirator sunt doar spitalele de pneumologie, cele care şi-au păstrat servicii non COVID, pentru că multe sunt alocate practic 100% doar COVID. Sigur că dacă pacientul are un post-COVID de tip cardio-vascular, neurologic, merge într-un serviciu de specialitate care tot aşa are paturi non-COVID”
, a declarat Prof. Mihălţan.

Care este situaţia actuală la Institutul Marius Nasta

„Presiunea pe serviciul de COVID a scăzut, dar este un lucru este important, dacă înainte se adresau cu forme uşoare, moderate, acum în general se internează şi vin formele severe, ceea ce explică de ce Terapiile intensive încă sunt pline. Mai există o categorie de pacienţi care fug de spital şi vin numai cu forme severe, sunt forme non COVID, cei care au boli respiratorii, în special cancere pulmonare, sunt destul de mulţi, sau pacienţi cu insuficienţe respiratorii generate de BPOC sau de astm bronşic.

Colegii care lucrează în serviciul de COVID văd doar pacienţi cu COVID, ceilalţi care sunt în serviciile non COVID văd toată categoria de pacienţi care ne solicită, şi aici la internări de zi este o solicitare foarte mare pentru că practic institutul a rămas singura unitate cu adresabilitate clară, de la început pentru formele non COVID.

Programele în general au diminuat ca tip de asistenţă, şi aici mă gândesc nu numai la programul de cancer ci şi la cel stop fumat, mă gândesc la programele de asigurare a tratamentelor biologice pentru astm bronşic, pentru alte patologii care sunt incluse în terapii şi în programe ca de exemplu hipertensiunea pulmonară, toate acestea au suferit în această perioadă, este clar.

Pacienţii aceştia vin mai rar şi fug de serviciile care au COVID şi nu există cazuri noi foarte multe incluse tocmai din cauză că screeningurile pentru aceste tipuri de patologii au diminuat mult, a diminuat şi asistenţa pentru somnologie foarte mult din cauza măsurilor suplimentare care s-au asigurat. Toate celelalte au fost în suferinţă, clar.

Asta poate duce la depistări tardive ale unor cancere, de obicei în stadiul 4, la depistări tardive ale tuberculozei, la oameni care îşi neglijează terapia pentru boli obstructive respiratorii şi care vin în plină insuficienţă respiratorie, deci are foarte multe consecinţe la distanţă pe care nu le bănuim dar pe care le vedem în indicatori şi în modul de prezentare la camera de gardă. Adresabilitatea pe non-COVID a scăzut la 70%.

Populaţia trebuie să înţeleagă două lucruri: că personalul medical este obosit şi uzat şi că activitatea COVID, ca şi non-COVID, a personalului depinde foarte mult de rata de vaccinare. Chiar dacă există raportări că în ţări cu o acoperire vaccinală foarte bună lucrurile se reiau, se reiau cu forme uşoare, deci internările în spitale scad, lucru care este important pentru că ar trebui să existe acest moment de respiro pentru personalul medical pe de o parte iar pentru pacienţii respiratori acest moment de respiro le dă ocazia să-şi vadă în continuare în linişte de bolile cronice de care suferă şi pe care le-au neglijat
”, a explicat Prof. Dr. Florin Mihălţan.

Reclamă

Mesaj pentru pacienţii care au trecut prin boala COVID-19

Prof. Dr. Roxana Maria Nemeş, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie a declarat pentru News.ro că la Institutul Marius Nasta pot face evaluări complexe după ce au trecut prin boala COVID-19 atât pacienţii care au avut forme severe şi care au fost spitalizaţi, cât şi cei cu forme uşoare sau moderate care s-au tratat acasă cu ajutorul medicilor de familie. Iată pe scurt de ce fel de evaluări poate beneficia pacientul în laboratorul de explorări funcţionale respiratorii, pe lângă evaluarea clinică şi imagistică ce se pot face în unitatea sanitară.

„Eu pot să răspund din punctul de vedere al laboratorului de explorări funcţionale respiratorii speciale, unde asigurăm evaluarea funcţională respiratorie complexă şi a pacienţilor post covid. Ei accesează practic investigaţii de tipul spirometriei, determinării de difuziune prin membrana alveolo-capilară, această uzină funcţională care suportă leziuni importante în infecţia SARS-CoV-2. Avem deschisă evaluarea pe gazometrie, de tip Astrup în care evaluăm schimburile gazoase pe diferiţi parametri respiratorii, efectuăm şi electro-cardiogramă. Vorbim despre pacienţii care rămân cu sechele dar să nu limităm acest lucru, evaluarea funcţională respiratorie complexă este deschisă tuturor pacienţilor în post-COVID şi care vor să îşi evalueze funcţia ventilatorie restantă, dar ne adresăm cu precădere celor care au trecut prin forme moderate – severe.

Vorbim de post covid şi long covid, este o panoplie mare de răsunete în ceea ce înseamnă acest status post covid. Pe lângă diferitele tulburări pe care pacienţii le pot avea, vorbim aici de insomnii, uneori cefalee restantă sau tulburări de memorie, sau neuropatii de diferite tipuri, în afectarea aceasta respiratorie pacienţii rămânând cu tuse trenantă, tuse seacă, obositoare, sau cu acea respiraţie greoaie numită dispnee, care poate să se menţină la eforturi mici, medii sau mari, şi sunt pacienţi care din păcate rămân dependenţi de oxigen, sunt pacienţi pe oxigenoterapie de lungă durată care practic chiar şi după ce au fost spitalizaţi rămân dependenţi de oxigen.

În mod normal este indicat ca prima evaluare să se facă la o lună după ieşirea din carantină sau după terminarea spitalizării, iar ulterior în medie cam la trei luni, depinde şi de evoluţie, pentru că, dacă leziunile se resorb şi pacientul este din ce în ce mai bine aceste intervale nu mai trebuie menţinute."
a spus medicul Roxana Maria Nemeş.

Şi pacienţii care s-au tratat acasă de COVID-19 cu ajutorul medicului de familie pot ajunge la Institutul Marius Nasta pentru investigaţii de specialitate: "Aici este un deosebit respect colegilor noştri din medicina de familie care au reuşit să supravegheze aceşti pacienţi şi poate de cele mai multe ori să-i trimită la timp, pentru că vorbim de pacienţi care au avut o frică de spital şi nu s-au deplasat din domiciliu şi atunci şi-au agravat boala, pacienţii vin de la medicii de familie pentru evaluarea complexă, nu numai funcţională, dar şi clinică şi imagistică post COVID.

Pacienţii să continue să ţină legătura cu medicii specialişti pneumologi din spital, să fie atenţi la orice patologie respiratorie conexă care poate să apară, să semnalizeze la timp o deteriorare în starea de sănătate, care nu trebuie să fie neapărat o deteriorare respiratorie, poate să fie o deteriorare cognitivă sau de altă manieră, important este să ştie că, şi odată trecut prin boală, este bine să menţii o monitorizare dacă sunt anumite elemente clinice care îl supără, şi că nu trebuie să treacă cu vederea aceste simptome şi să înţeleagă că în aceste spitale bătălia se duce în continuare şi se duce şi pentru pacienţii care cu succes au trecut prin boală
”, a explicat medicul Roxana Nemeş.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
recomandari pe a1.ro
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Reclamă
Top știri
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
1
Fii Observator • ieri la 16:46

„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă

„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
"Este o tragedie, fetiţele erau grozave!". O familie întreagă a fost găsită moartă în casă, lângă Berlin. Un vecin a văzut oroarea pe fereastră
2
Mapamond • ieri la 09:05

"Este o tragedie, fetiţele erau grozave!". O familie întreagă a fost găsită moartă în casă, lângă Berlin. Un vecin a văzut oroarea pe fereastră

"Este o tragedie, fetiţele erau grozave!". O familie întreagă a fost găsită moartă în casă, lângă Berlin. Un vecin a văzut oroarea pe fereastră
Un bucureştean şi-a instalat 8 camere de supraveghere la geam. Imaginea a devenit rapid virală: "Am găsit sediul SRI din sectorul 6"
3
Eveniment • ieri la 15:33

Un bucureştean şi-a instalat 8 camere de supraveghere la geam. Imaginea a devenit rapid virală: "Am găsit sediul SRI din sectorul 6"

Un bucureştean şi-a instalat 8 camere de supraveghere la geam. Imaginea a devenit rapid virală: "Am găsit sediul SRI din sectorul 6"
Un porc filmat în timp ce "zboară" dintr-un camion, în Brăila
4
Eveniment • ieri la 18:02

Un porc filmat în timp ce "zboară" dintr-un camion, în Brăila

Un porc filmat în timp ce "zboară" dintr-un camion, în Brăila
"Nu am văzut în viața mea așa ceva!". Un șofer român a spulberat cu TIR-ul un avion, pe o autostradă din Germania
5
Extern • ieri la 10:38

"Nu am văzut în viața mea așa ceva!". Un șofer român a spulberat cu TIR-ul un avion, pe o autostradă din Germania

"Nu am văzut în viața mea așa ceva!". Un șofer român a spulberat cu TIR-ul un avion, pe o autostradă din Germania
RECOMANDĂRI
Atenționare MAE pentru români: De astăzi, test Covid negativ obligatoriu la intrarea în Marea Britanie, inclusiv pentru cei vaccinați
Eveniment • la 06:52

Atenționare MAE pentru români: De astăzi, test Covid negativ obligatoriu la intrarea în Marea Britanie, inclusiv pentru cei vaccinați

Marea Britanie a decis ca toate persoanele care intră în țară, chiar și cele vaccinate, trebuie să prezinte un test PCR sau...

Atenționare MAE pentru români: De astăzi, test Covid negativ obligatoriu la intrarea în Marea Britanie, inclusiv pentru cei vaccinați
Război politic în Orșova. Primarul l-a "exilat" pe viceprimar într-o clădire dezafectată după o ceartă pe buget
Politic • la 08:00

Război politic în Orșova. Primarul l-a "exilat" pe viceprimar într-o clădire dezafectată după o ceartă pe buget

Război politic în Orșova. Primarul l-a "exilat" pe viceprimar într-o clădire dezafectată după o ceartă pe buget
Joe Biden îl amenință pe Vladimir Putin că SUA își vor spori prezenţa militară în Europa de Est dacă Ucraina va fi atacată
Extern • la 08:50

Joe Biden îl amenință pe Vladimir Putin că SUA își vor spori prezenţa militară în Europa de Est dacă Ucraina va fi atacată

Joe Biden îl amenință pe Vladimir Putin că SUA își vor spori prezenţa militară în Europa de Est dacă Ucraina va fi atacată
Urmăreau live-uri de la înmormântări şi decideau ce mort jefuiesc. Bărbaţi acuzaţi că au profanat zeci de morminte în Dâmboviţa și Cluj
Eveniment • la 09:00
Video

Urmăreau live-uri de la înmormântări şi decideau ce mort jefuiesc. Bărbaţi acuzaţi că au profanat zeci de morminte în Dâmboviţa și Cluj

Urmăreau live-uri de la înmormântări şi decideau ce mort jefuiesc. Bărbaţi acuzaţi că au profanat zeci de morminte în Dâmboviţa și Cluj
PARTENERI
Ce înțepătură îi trimite Anamaria Prodan amantei lui Laurențiu Reghecampf. Mesajul postat de sexy impresara: ''Banii impresionează femeile leneșe”
spynews.ro
Ce înțepătură îi trimite Anamaria Prodan amantei lui Laurențiu Reghecampf. Mesajul postat de sexy impresara: ''Banii impresionează femeile leneșe”
Și-a găsit apartamentul vândut când s-a întors în țară. Prietenul l-a sunat: Mă, tată, eu îți făceam surpriză
libertatea.ro
Și-a găsit apartamentul vândut când s-a întors în țară. Prietenul l-a sunat: Mă, tată, eu îți făceam surpriză
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 7 decembrie 2021. Balanțele trebuie să fie atente la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 7 decembrie 2021. Balanțele trebuie să fie atente la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
gandul.ro
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
prosport.ro
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
Lupta unui bărbat pentru dreptul femeilor de a fi preotese în România. "Chiar dacă nu sunt direct vătămat sau discriminat, drepturile mele sunt afectate indirect"
Ziare.com
Lupta unui bărbat pentru dreptul femeilor de a fi preotese în România. "Chiar dacă nu sunt direct vătămat sau discriminat, drepturile mele sunt afectate indirect"
Niculina Stoican, în război cu Natanticu din cauza unui moment umoristic!? De la ce s-a enervat artista
redactia.ro
Niculina Stoican, în război cu Natanticu din cauza unui moment umoristic!? De la ce s-a enervat artista
Thalia are probleme de sănătate. Vedeta a lipsit o perioadă de pe rețelele de socializare
tvhappy.ro
Thalia are probleme de sănătate. Vedeta a lipsit o perioadă de pe rețelele de socializare
Adrian Mutu nu și-a mai găsit locul în Liga 1. Incredibil cu ce echipă negociază acum
GSP
Adrian Mutu nu și-a mai găsit locul în Liga 1. Incredibil cu ce echipă negociază acum
Cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului românesc. Gheorghe Hagi ocupă locul 14!
money.ro
Cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului românesc. Gheorghe Hagi ocupă locul 14!
„E jenant!”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf: „Are un declin cumplit”
as.ro
„E jenant!”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf: „Are un declin cumplit”
„M-am săturat de mizeria lui”. Anamaria Prodan s-a dezlănţuit la adresa lui Laurenţiu Reghecampf: „Este compromis definitiv”
as.ro
„M-am săturat de mizeria lui”. Anamaria Prodan s-a dezlănţuit la adresa lui Laurenţiu Reghecampf: „Este compromis definitiv”
Lichidul din pungile de carne nu e sânge. Ce se află în pachete, de fapt, potrivit experților
UseIT
Lichidul din pungile de carne nu e sânge. Ce se află în pachete, de fapt, potrivit experților

Superbet

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)
Observator de bine
Greta Gavrilă îţi prezintă Observator de bine
Observator de bine • ieri la 18:41
Video

Observator de bine, 6 decembrie 2021. A fost lansat trailerul pentru aniversarea de 20 de ani a filmului Harry Potter

Observator de bine, 6 decembrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 6 decembrie 2021. A fost lansat trailerul pentru aniversarea de 20 de ani a filmului Harry Potter
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 03.12 la 17:41
Video

Observator de bine, 3 decembrie 2021. Trupa Abba a lansat primul colind din cariera muzicală

Observator de bine, 3 decembrie 2021. Trupa Abba a lansat primul colind din cariera muzicală
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 02.12 la 17:45
Video

Observator de bine, 2 decembrie 2021. Care au fost cele mai ascultate piese în 2021

Observator de bine, 2 decembrie 2021. Care au fost cele mai ascultate piese în 2021