Cum slăbim folosind fructe, legume şi plante cu efect antiimflamator, în locul pastilelor şi înfometării
Analizăm o tendinţă de sezon: dieta. Cum slăbim prin controlul cantităţii şi calităţii alimentelor din farfuria noastră. Spunem nu înfometării, pastilelor de slăbit şi vă arătăm în schimb cum putem folosi fructele, legumele şi plantele cu efect antiimflamator, cele care pot elimina retenţia de apă şi pot chiar să inhibe poftă de dulce. Şi să nu uităm de răbdare, care este esenţială.
De Antonia Gasparovici la 11.05.2023, 15:14Răbdarea, perseverenţa şi simţul măsurii sunt punctele de plecare atunci când vrem să pierdem câteva kilograme în plus. Iar rezultatele dorite nu le găsim în cutia cu pastile pentru slăbit, ci în farfuria cu alimente proaspete, bogate în nutrienţi şi sărace în calorii.
"Fructele cu indice glicemic mare, dimineaţa, adică banane, citrice, iar după amiază fructe cu indice glicemic mic, afine, căpşune. Avem antioxidanţi de foarte bună calitate, avem acele fibre care se opun apariţiei poftei de dulce şi sunt foarte apoase, ne şi hidratează. Afinele la fel, au antioxidanţi de foarte bună calitate şi în plus, au nişte uleiuri volatile care inhibă poftă de mâncare", explică Lygia Alexandrescu, nutriționist.
În procesul de slăbire, salatele nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic. Şi asta pentru că salată verde, spre exmplu, furnizează organismului cantităţi importante de vitamina C, potasiu, fier şi magneziu şi doar 15 calorii. 15 calorii pentru 100 de grame înseamnă o valoare calorică redusă, şi deci perfectă în diete. Meniurile cu deficit caloric trebuie alcătuite din alimente cu valoarea nutritivă mare, pentru că în organism să nu apară dezechilibre.
"Dacă nu consumăm aceste alimente, mai ales fructe şi legume, se instalează nişte carenţe de vitamine. Carenţele vitaminice sunt foarte periculoase, pot deveni ameninţătoare de viaţă", explică Oana Dumitrache, medic specialist nutriţie şi boli metabolice.
- La 17 ani şi 135 kg, Mihai simţea că îşi pierde viitorul pentru dulciuri şi fast food. Rezultatul obținut în...
- Decizia care i-a schimbat lui Marian viaţa. În nici 9 luni, a tăiat excesele şi a slăbit 40 kg
- Care este cel mai cumpărat produs vegan. Afacerea lui Ciprian, succes răsunător în 2022: a avut vânzări de...
"Salatele, tot ce înseamnă foaie de salată verde şi în special cele cu gust amar. Anghinare, rucola, salată iceberg, toate acestea sunt extrem de slabe caloric, ne simţim sătui după ce le-am consumat dar, de fapt, e multă apă, e multă clorofilă, lucru care ne ajută să ardem grăsimi. Ridichea se digeră greu şi atunci numărul de calorii pe care corpul îl consumă ca să digere este mult mai mare decât numărul pe care îl aducem", spune Lygia Alexandrescu.
Un bucătar ne arată o reţetă: "Rucola, baby spanac, valeriana, radicchio, roșii cherry şi că să dăm o aromă mai aparte, mix de semințe compus din in, floarea soarelui și semințe de dovleac. Mix de semințe și acum dressing, nu foarte mult, nu în exces. Şi vă poftim la masă, poftă bună!"
Şi condimentele precum fulgii de chilly, plantele aromatice uscate sau proaspete, usturoiul şi boabele de piper roşu sau verde pot potenţa gustul preparatelor. Un ajutor de nădejde sunt şi plantele. Florile de soc au efect diuretic şi laxativ, ceaiul de rooibos scade nivelul colesterolului rău, iar ceaiul verde este bogat în antioxidanţi şi stimulează arderea grăsimilor, cu condiţia să fie consumat în prima parte a zilei.
Ceaiul de anghinare dacă vrem să ne hidratăm mai bine şi să inhibăm poftă de dulce mai ales după amiază. Foarte important este să variem tipurile de plante pe care le folosim la ceaiuri. Două-trei zile ceai de soc, două-trei zile ceai de anghinare şi în felul acesta nu producem dependenţă la un litru de ceai, nu depăşim trei, patru linguriţe de plantă.
Atenţie însă: femeile însărcinate, persoanele cu sistemul imunitar slăbit, dar şi cele cu afecţiuni gastrice ori cardiovasculare trebuie să întrebe medicul înainte să introducă ceaiurile din plante în dietă zilnică.