Antena Meniu Search
x

Video Care este cel mai cumpărat produs vegan. Afacerea lui Ciprian, succes răsunător în 2022: a avut vânzări de peste 2 milioane de euro

Românii prind tot mai mult gustul produselor vegane. Au dat 33 de milioane de euro anul trecut pe mâncăruri şi băuturi vegetale, cu 25 la sută mai mult decât în 2021. Vedeta din coşul de cumpărături a fost aşa-numitul lapte vegetal. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 06.04.2023, 20:47

Vezi și

Jumătate dintre locuitorii marilor oraşe includ în alimentaţia lor produse vegane sau raw vegane, conform unui studiu recent. Confirmă şi Ciprian Stancu, care a început un business cu produse vegane acum aproape un deceniu. Vânzările lui au depăşit două milioane de euro anul trecut - au fost de 100 de ori mai mari decât în primul an de funcţionare. Profilul cumpărătorului a fost o surpriză pentru fondatorul magazinului bio. 

Ciprian Stancu, fondator magazin bio: Veganii sunt o proporţie foarte mică de consumatori. La noi, cel mai probabil doar 25-30% din clienţi sunt vegani convinşi. Sunt oameni care vor să trăiască mult, vor să trăiască sănătos. 

Unde sunt cele mai multe vânzări de produse vegane şi raw vegane 

Cele mai multe vânzări de produse vegane şi raw vegane sunt în Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca. Românii maturi, de peste 55 de ani, le includ cel mai des în meniul lor. Tinerii din generaţia Z le încearcă, însă, o dată la câteva săptămâni. 

Pe acelaşi subiect

Alexandra Marin, reporter Observator: Atunci când vine vorba despre produse vegane, este interesant de ştiut că 70% din vânzări se datorează băuturilor din plante pe care noi le cunoaştem drept lapte vegetal.

Victoria cumpără asemenea băuturi peste un deceniu. A observat că de la an la an, magazinele oferă o varietate tot mai mare de astfel de produse. 

"Nu mai cumpăr lapte de vacă deloc. S-a extins toată treaba asta şi ai de unde să alegi. Şi de la brandul ăla, şi de la brandul ala. Şi de orez, şi de migdale, şi de caju", a explicat Victoria. 

Ce spun nutriţioniştii despre dietele vegane

Nutriţioniştii nu sunt de acord cu excluderea totală a alimentelor de origine animală din alimentaţie, chiar dacă adepţii dietelor vegan cred că meniul lor este ideal.

Ciprian Stancu, fondator magazin bio: E un trend care nu se va opri niciodată. Este nesustenabil să mâncăm atâta carne. 

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: După pandemie, comportamentul alimentar al oamenilor s-a schimbat mult. Pe anumite perioade scurte putem să devenim vegani, apoi revenim la o alimentaţie diversă, variată, omnivoră.  

Un mare lanț de hipermarketuri din Germania, prezent și în România, a anunțat că va reduce numărul produselor din carne de pe rafturi. În următorii ani va creşte oferta de produse vegetale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Care este cel mai cumpărat produs vegan. Afacerea lui Ciprian, succes răsunător în 2022: a avut vânzări de peste 2 milioane de euro