De ce băuturile "zero zahăr" sunt mai periculoase decât cele normale. Îndulcitorul care poate duce la anumite afecţiuni medicale
Băuturile şi alimentele cu "zero zahăr" sunt considerate de mulţi varianta sănătoasă. O greşeală, spun medicii care ne avertizează că acestea pot conţine ingrediente periculoase pentru organismul nostru. Şi paradoxal, deşi au mai puţine calorii, în timp ne fac să mâncăm mai mult. Care sunt variantele cu adevărat sănătoase vă arătăm în materialul următor.
De Redactia Observator la 27.02.2024, 17:54"Ştiam la un moment dat că au undeva la 6 linguriţe de zahăr şi atunci dacă bem 6 linguriţe de zahăr la prânz, mai ne punem şi în cafea, în ceai şi în pâine şi în alte alimente dăunează grav sănătăţii"
Aşa că alegem o băutură răcoritoare cu îndulcitori. Nu ne dăm seama că frica de zahăr ne îndreaptă - de cele mai multe ori - către alegeri greşite.
Gustul este acelaşi dar ingredientele, mai nesănătoase
Andra Costea, reporter Observator: Etichetele ce indică zero zahăr au mare succes pe piaţa din România, astfel tot mai multe branduri au lansat această variantă. Deşi gustul rămâne neschimbat ingredientele sunt mult mai nesănătoase pentru organismul nostru.
- Durerea de umăr poate ascunde afecțiuni grave. Cum este pus un diagnostic corect
- Situaţie revoltătoare în farmacii. Lipsesc medicamente esenţiale deoarece distribuitorii preferă să le vândă...
- "Tratamentul" gratuit și la îndemnâna oricui pentru ameliorarea durerilor cauzate de cancer. Ce au aflat americanii
Elena Cosmina Rogoveanu, medic de familie: Se folosesc îndulcitori artificiali care pot predispune către anumite afecţiuni medicale, către dependenţă, către o creştere rapidă a insulinei.
Andrei Ifrim, nutriţionist: Aspartanul este mai dulce de 200 de ori decât zahărul şi zaharina de 700 de ori. Zero zahăr nu înseamnă neapărat zero calorii. Caloriile provin din carbohidraţi, din alţi macro-nutrienţi.
Ce recomandă medicii
Secretul unei siluete de invidiat nu este aşadar zero zahăr, ci moderaţia. Medicii spun că ar fi bine să evităm dulciurile din comerţ şi, dacă tot mâncăm ceva dulce, să-l preparăm acasă din ingrediente cât mai curate.
Elena Cosmina Rogoveanu, medic de familie: Îndulcitorii naturali sunt percepuţi de creierul nostru ca pe o recompensă în timp ce îndulcitorii artificiali nu. Acest lucru nu face decât să ducă la o saţietate mai întârziată şi prin urmare vom mânca mai mult. Pentru a înlocui alimentele cu 0 zahăr putem să apelăm la ciocolată neagră, putem să apelăm la fructele deshidratate, la mere coapte, la fructele în starea lor naturală.
Andrei Ifrim, nutriţionist: Când vine vorba de băuturi putem să facem o limonadă cu apă minerală, îndulcită cu miere de albine.
Chiar şi cele mai celebre băuturi carbogazoase pot fi preparate acasă din suc natural de citrice, zahăr de stevie, nucşoară, cafea, scorţişoară şi vanilie.