"Tratamentul" gratuit și la îndemnâna oricui pentru ameliorarea durerilor cauzate de cancer. Ce au aflat americanii
Un studiu publicat recent sugerează că nivelurile mai ridicate de activitate fizică sunt legate de atenuarea durerii la adulţii cu cancer şi într-o măsură similară la cei fără antecedente de cancer. Persoanele care au avut cancer se confruntă adesea cu dureri continue, dar un nou studiu relevă faptul că a fi activ din punct de vedere fizic poate contribui la diminuarea intensităţii durerii. Studiul a fost publicat în Cancer, o revistă a Societăţii Americane de Cancer, transmite News.ro.
Deşi s-a demonstrat că activitatea fizică diminuează diverse tipuri de durere, efectele sale asupra durerii legate de cancer au rămas neclare.
Pentru a investiga acest lucru, o echipă condusă de cercetători de la Societatea Americană de Cancer şi de la Universitatea din Melbourne, Australia, a analizat informaţii referitoare la peste 51.400 de adulţi fără antecedente de cancer şi la aproximativ 10.700 de adulţi care au avut un diagnostic de cancer în trecut.
Participanţii au fost întrebaţi să-şi evalueze în medie durerea, răspunsurile variind de la 0 (nicio durere) la 10 (cea mai mare durere imaginabilă). Participanţii au fost, de asemenea, întrebaţi despre activitatea lor fizică obişnuită.
Ghidurile americane recomandă între 150 de minute (2 ore şi 30 de minute) şi 300 de minute (5 ore) pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată sau între 75 de minute (1 oră şi 15 minute) şi 150 de minute (2 ore şi 30 de minute) pe săptămână de activitate fizică aerobică de intensitate viguroasă.
- Regele Charles, diagnosticat cu cancer, s-a întâlnit cu premierul Rishi Sunak. De ce vrut să filmeze momentul
- Despăgubiri pentru românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării. "Este o victorie pentru cetățeni"
- Cât a trăit o femeie cu cancer "în fază terminală", după ce soţul a ales să-i ascundă diagnosticul. A ţinut...
Mai puțină durere la persoanele care au avut activitate fizică intensă
Pe baza răspunsurilor participanţilor, cercetătorii au constatat că, atât pentru persoanele care au avut cancer în trecut, cât şi pentru cele fără antecedente de cancer, o activitate fizică mai intensă a fost legată de o intensitate mai mică a durerii.
Amploarea asocierii a fost similară pentru ambele grupuri de indivizi, ceea ce indică faptul că exerciţiile fizice pot reduce durerea legată de cancer, la fel ca şi în cazul altor tipuri de durere care au fost studiate în trecut.
În rândul participanţilor cu un diagnostic de cancer în trecut, cei care au depăşit recomandările privind activitatea fizică au fost cu 16% mai puţin susceptibili de a raporta dureri moderate până la severe, comparativ cu cei care nu au reuşit să respecte recomandările privind activitatea fizică.
De asemenea, în comparaţie cu persoanele care au rămas inactive, cei care au fost activi în mod constant sau au devenit activi la vârsta adultă au raportat mai puţină durere.
"Poate părea contraintuitiv pentru unii, dar activitatea fizică este o opţiune eficientă, non-farmacologică, pentru reducerea multor tipuri de durere. După cum sugerează studiul nostru, aceasta poate include durerea asociată cu cancerul şi tratamentele sale", a afirmat într-un comunicat, una dintre autoarele principale ale studiului, dr. Erika Rees-Punia, de la Societatea Americană de Cancer.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰