Stresul şi stilul de viaţă alert provoacă dezechilibre în organism. Cum vindecăm problemele intestinale
Stresul şi stilul de viaţă alert, cu mesele luate pe fugă, în timp, provoacă dezechilibre în organism, avertizează medicii. Unul dintre primele semne pe care le dă corpul că nu mai poate face acestui ritm de viaţă nesănătos este disconfortul abdominal.
De Redactia Observator la 14.11.2019, 14:58Stresul şi stilul de viaţă alert, cu mesele luate pe fugă, în timp, provoacă dezechilibre în organism, avertizează medicii. Unul dintre primele semne pe care le dă corpul că nu mai poate face acestui ritm de viaţă nesănătos este disconfortul abdominal.
Şi înainte de a fuga la raftul cu medicamente, poate n-ar strica să vă gândiţi la variantele naturale de reechilibrare.
Ruxandra a ajuns la medic în urmă cu doi ani din cauza unor dureri insuportabile. Ce avea să descopere atunci, i-a schimabat total viaţa.
Ene Ruxandra, pacientă: Nu am asteptat sa stau foarte mult, doua zile, am stat numai la pat pentru ca erau groaznice. Tot ce inseamna bazin. Am eliminat lichidul ce a fost..
Reporter: Considerati ca ar fi trebuit sa stiti ceva dinainte ca sa preveniti eventuale probleme de sanatate?
Ene Ruxandra, pacientă: O, ce bine era.
Reporter: Ce ar fi fost mai la indemana si mai util sa stiti?
Ene Ruxandra, pacientă: Un stil de viata sanatos si un regim mai sanatos, asta da, pot sa va spun ca regret.
Şi da, un regim alimentar sănătos ne poate scăpa repede de problemele intestinale. Nu e nevoie de prea multe pastile, ci doar de mâncare bună.
Elena Ciupercă, medic gastroenterolog: Ca si definitie a constipatiei, putem spune ca o persoana este constipata daca are mai putin de 3 scaune pe saptamana dar nu este singurul aspect care conteaza. Constipatia poate fi consecinta dietei si a stilului de viata si, in egala masura, poate fi contracarata prin masuri de dieta si de stil de viata. Si aici, ca si factori de risc pentru constipatie, ar fi dieta saraca in fibre.
Maria Martac, medic nutriţionist: În dieta trebuie sa nu ii lipseasca fibrele, hidratarea si orarul meselor. In cazul in care are o alimentatie care abunda in grasimi, mancare procesata, dulciuri, multe fainoase si branzeturi, e clar ca ii lipsesc fibrele si de asta a ajuns in situatia aceasta.
Medicii insistă asupra meselor bogate în fibre, nu doar în cazul pacienţilor cu probleme. Pâinea, cerealele integrale, mazărea sunt cele mai bune remedii naturale, până să ajungem la medicamente.
Elena Ciupercă, medic gastroenterolog: Ca o prima intentie folosim laxative osmotice. Acestea sunt laxative mai blande. Daca aceste metode nu dau rrezultate, putem sa apelan la laxativele iritante care sunt atat de larg raspandite pe piata dau crampe abdominale si pot prioduce pigmentarea colonului.
Constrângerile intestinale repetate, de-a lungul unei perioade mai lungi nu sunt neapărat îngrijorătoare, spun medicii.
Dar, dacă problemele apar acut, persistă o perioadă şi sunt asociate şi cu alte simptome precum durerile abdominale sau sângerări, atunci este motiv de îngrijorare şi de mers la medic.
Cei mai vulnerabili sunt oamenii cu vârste între 50 şi 80 de ani. 5% dintre ei au dezvoltat cancer de colon.