Video Oul perfect, fiert alternativ la 100°C şi 30°C, timp de 32 de minute. Reacţia românilor când aud reţeta din Franţa
Oul perfect fiert este noua provocare în rândul adevăraţilor bucătari şi a amatorilor pasionaţi de bucătărie. Cercetătorii au descoperit reţeta ideală, dar pentru asta e nevoie de multă răbdare. Pentru a-i optimiza gustul şi mai ales calitatea, oul se fierbe nu 10, nici 15 minute, ci nu mai puţin de 32 de minute! Mai sunt şi alte secrete.
"Din momentul în care apa începe să fiarbă, dăm drumul la cronometru. L-am setat la 5 minute. I-am dat start". Iar după cele cinci minute, ouăle se iau de pe foc şi se pun în apă rece. Abia apoi se pot decoji.
Cum se găteşte oul perfect
Studiul gastronomilor fracezi dă peste cap tot ce se ştia despre ouă. Cercetătorii vin cu altă reţetă: oul perfect trebuie fiert alternativ, când în apă clocotită la 100°C, când în bol cu apă călduță la 30°C. Oul se transferă din apa fierbinte în cea rece, la fiecare două minute, timp de 32 de minute!
Rezultatul? O textură ideală: gălbenușul rămâne moale și cremos, în timp ce albușul devine ferm, fără a fi cauciucat. "Gălbenuşul moale păstrează mai mulţi nutrienţi, inclusiv vitamina A, vitamina D, E, K. Pentru cei pasionaţi de acest domeniu, merită încercat", spune Fabius Antal, expert nutriţie.
- "Salvările de afară nu le filmează nimeni?". Zeci de persoane cu toxiinfecție alimentară la Balul Însuraților...
- Oul perfect, fiert alternativ la 100°C şi 30°C, timp de 32 de minute. Reacţia românilor când aud reţeta din...
- Câte clădiri s-ar putea prăbuși în București, la un cutremur de 7 pe Richter. "Nu vrem să ne imaginăm"
- Ce spun medicii despre starea pompierului din Ploiești rănit grav de explozia unei butelii. Următoarele ore sunt...
- Patriarhia Română, nevoită să ia măsuri. De ce au fost dojeniți 26 de preoți din toată țara
Unii sunt dispuşi să testeze, în timp ce alţii merg pe reţete verificate în timp. Există şi o explicaţie pentru a găti oul 30 de minute, spun spcialiştii, gălbenușul și albușul au timp diferiți de gătire. Gălbenușul începe să se închege la 65 de grade Celsius, iar albușul la 85 de grade.
"Mi se pare foarte mult. 30 de minute... se fierbe şi coaja. Cel mult 8 minute - 10 minute, ca să fierbi un ou tare sau, cum îl prefer eu, moale, 5 minute cel mai mult", spune Mircea Gheorghe, proprietar restaurant. "Dacă ar fi o recomandare oficială, ideal este să nu depăşim o temperatură de 70-80 de grade, pentru mai mult de 10 minute. Ca să păstrăm proteina cât se poate de intactă", crede Ionuț Ignat, nutriţionist.
Bogate în proteine, ouăle sunt vedetele multor diete la modă. În România au apărut în ultimii ani restaurante specializate doar pe prepare din ouă. "Avem o variaţie de la ouă poşate, până la ouă în toast, în burgeri, ouă benedict. Ouăle poşate cu avocado sunt cele mai cerute. Omletele, foarte cerute, simple, cu legume, cu şuncă, cu brânză. Fiecare îşi face cum doreşte", adaugă Mircea Gheorghe, proprietar restaurant.
Noul studiu arată că în cazul unui un ou fiert moale, șase minute la 100 de grade Celsius, glbenuşul este insuficient gătit, în timp ce în cazul unui un ou tare gălbenuşul îşi poate pierde din proprietăţi. Tocmai de aceea cercetătorii recomandă această gătire perioadică timp de jumătate de oră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰