Este bun paracetamolul împotriva Covid? Dar antiinflamatoarele? Răspunsurile unui expert italian
Următoarele două săptămâni se anunță decisive în Italia, lovită de valul al şaselea de Covid. „Într-un fel, avem două pandemii: una de Omicron și cealaltă de Delta, a explicat pentru Corriere della Sera Giuseppe Remuzzi, directorul Institutului de Cercetare Farmacologică Mario Negri. Acesta a explicat şi dacă este bine să tratăm Covidul cu paracetamol precum şi când sunt recomandate antiviralele.
De Redactia Observator la 11.01.2022, 14:50Giuseppe Remuzzi, directorul Institutului de Cercetare Farmacologică Mario Negri vorbește de două pandemii în spitalele din Italia. ”Una a celor vaccinați și una a celor nevaccinați. Cu a treia doză de vaccin în general ajung la terapie intensivă doar persoanele în vârstă și cu alte tipuri de boli asociate. Procentul de nevaccinați în spital este foarte mare, dacă am fi vaccinați cu toții, nu ar fi nicio problemă de lipsă de paturi la ATI”, a explicat Giuseppe Remuzzi, în Corriere della Sera.
Este bun paracetamolul împotriva Covid?
Întrebat dacă paracetamolul ajută în tratarea de Covid, Giuseppe Remuzzia explicat că: „Paracetamolul consumă glutation, care este un antioxidant foarte puternic. Recent, a fost lansat un studiu care arată că pacienții cu Covid au un stres oxidativ semnificativ, probabil responsabil de afectarea inflamatorie pulmonară asociată cu deficiența de glutation și s-a văzut că acest deficit crește odată cu vârsta.”
Când trebuie să luam antivirale dacă avem Covid
Când sunt indicate antiviralele în tratatea Covid-ului? „Medicamentele antivirale împiedică replicarea virusului și, prin urmare, opresc boala chiar înainte de apariția acesteia. Acestea trebuie administrate în termen de 5 zile de la apariția simptomelor la acei pacienți care susceptibili de o boală mai severă și care trebuie raportați de către medicii generaliști. Antiviralul disponibil acum este molnupiravir de la Merck & Co care reduce boala severă cu o eficacitate de 30%. Paxlovid de la Pfizer va fi disponibil și el în curând, atingând o eficacitate de 87%.”
Pe lângă vaccinuri, mai sunt şi alte „arme” de care dispunem împotriva Omicron, susţine expertul: „Două lucrări științifice ale grupului nostru de cercetare arată că utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene( n.r. cum ar fi aspirina, ibuprofen, diclofenac, ketoprofen) la primele simptome ale bolii reduce evoluția spre forme severe și spitalizarea cu 90%. Ambele studii sunt limitate și nu există încă o dovadă definitivă”.
Cu Omicron, imunitatea de turmă rămâne o himeră
Specialistul respinge speculațiile că varianta Omicron ar putea pune capăt pandemiei și susține că aceasta va mai dura câțiva ani. ”... dacă vrem să vorbim despre sfârşitul pandemiei cred că va trebui să luăm în continuare măsuri de precauţie cel puţin pentru câţiva ani”. În plus, cu Omicron, imunitatea de turmă rămâne o himeră. ”Chiar dacă am ajunge la 95% vaccinați și vindecați, ar rămâne de luat în considerare mutațiile virusului (care nu se opresc) și circulația oamenilor (care continuă)”.
Alte tipuri de tratamente pentru Covid
Anticorpii monoclonali nu mai sunt eficienți împotriva Omicron: „Anticorpii monoclonali acționează împotriva celorlalte variante, împotriva variantei Omicron nu mai sunt eficienți. Singurul care funcționează deocamdată este sotrovimab de la GlaxoSmithKline. În perspectivă vor mai fi și altele, care sunt acum în studiu”.
Sunt utile clorochina, colchicina și heparina ca tratament sau pentru prevenire? Dar ivermectina? „Se pare că heparina funcționează dacă este administrată în stadiile incipiente. S-au făcut multe studii asupra hidroxiclorochinei și concluzia este că nu oferă niciun avantaj. Aceleași concluzii pentru colchicină și ivermectină: nu au existat diferențe între pacienții tratați cu ele și cei care au primit un placebo”, a mai precizat cercetătorul.