Ce este Deltacron, varianta de SARS-CoV-2 descoperită în Cipru. De ce a fost numită așa
Un cercetător din Cipru susține că a descoperit o nouă variantă de coronavirus, care combină caracteristici ale tulpinilor Delta și Omicron. Leondios Kostrikis, profesor de științe biologice la Universitatea din Cipru, a denumit noua variantă "Deltacron". Este, însă, prea devreme pentru a ști cu siguranță dacă sunt mai multe îmbolnăviri cu această variantă și care ar putea fi impactul ei.
Potrivit CNBC, noua variantă a fost numită Deltacron pentru că semnături genetice asemănătoare variantei Omicron în genomurile Delta. Până acum, cercetătorul și echipa lui au descoperit 25 de cazuri de "Deltacron" și nu se poate spune, până la acest moment, cât de mare este numărul real al infectărilor sau dacă există transmitere comunitară.
Varianta Deltacron va fi studiată de comunitatea științifică
"Voi vedea în viitor dacă această variantă este mai patogenă sau mai contagioasă și dacă va deveni dominantă", a spus Kostrikis într-un interviu pentru Sigma TV. Acesta a mai fost de părere că varianta Omicron va depăși varianta Delta. Oameniii de știință vor trimite cercetărilor lor către GISAID, o bază de date internațională prin care se monitorizează virusurile.
Între timp, Omicron continuă să se răspândească cu repeziciune. Ministrul Sănătăţii din România, Alexandru Rafila, a afirmat că țara noastră a intrat în valul 5 al pandemiei, precizând că ţara noastră se află pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa, situându-se pe locul doi sau trei în acest clasament.
- Studiu: Varianta Omicron este rezistentă la majoritatea anticorpilor monoclonali, dar poate fi neutralizată...
- Deltacron, o variantă de Covid care combină Omicron și Delta a fost descoperită în Cipru. Rămâne de stabilit...
- Avertismentul OMS: Subestimarea variantei Omicron ar putea provoca haos în sistemul sanitar
"În mod evident a intrat în valul 5. Am discutat de câteva sute de cazuri pe zi, acuma discutăm de câteva mii de cazuri pe zi, chiar dacă pare că situaţia s-a stabilizat de vreo patru, cinci zile asta înseamnă că lucrurile au revenit la normal. Vă spun apropo acel număr de reproducere bazal, ţineţi minte că am tot discutat, e pe la 1.70, deci foarte, foarte mult, am crescut de la 0,7 la 1,7 ceea ce demonstrează că este o creştere rapidă în România. Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa şi nu mă refer doar la Uniunea Europeană, suntem pe locul doi sau trei aşa că nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă trebuie să fim extrem de atenţi", a afirmat Rafila.
Octavian Jurma: Valul Omicron va doborî recordul stabilit de valul Delta
Cercetătorul Octavian Jurma estimează doborârea recordului provocat de valul Delta în România, de aproape 19.000 de cazuri zilnice, chiar în această săptămână. Valul deceselor urmează abia la 3 săptămâni după cel al infectărilor, atrage atenţia medicul.
"Săptămâna trecută am asistat la o explozie a numărului de cazuri şi la un nou record pandemic cu o creştere săptămânală de 288%. Comparativ cu valul Delta, valul Omicron a crescut procentual mai mult în 1 săptămână decât a crescut procentual valul Delta în 4 săptămâni (inclusiv în perioada cu cea mai rapidă creştere)! Chiar dacă această creştere se reduce la jumătate, în această săptămână tot vom depăşi cu certitudine 10.000 de cazuri pe zi încă de marţi. Dacă în schimb, acestă creşterea se menţine la nivele apropiate de cele de săptămâna trecută (lucru foarte probabil), vom depăşi cu siguranţă 15.000 de cazuri pe zi şi e posibil chiar să depăşim deja în această săptămâna recordul de 18.863 de cazuri atins în valul 4-Delta. Este o creştere şocantă a numărului de infectări, atât de rapidă încât este greu de procesat mental şi emoţional", a scris medicul Octavian Jurma pe Facebook.
Bilanț coronavirus în România, 10 ianuarie. Peste 4.000 de cazuri noi
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pentru luni, 10 ianuarie 2022, că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.104 cazuri de infectări cu coronavirus şi 16 de decese. Până astăzi, 59.027 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.
În intervalul 09.01.2022 (10:00) – 10.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 16 decese (9 bărbați și 7 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Brăila, Dolj, Gorj, Prahova, Satu Mare, Sibiu și Timiș.
Dintre cele 16 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 ani, 2 la categoria de vârstă 60-69 ani, 7 la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 la categoria de vârstă peste 80 ani. Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
Din totalul de 16 pacienți decedați, 2 au survenit la persoane vaccinate, grupele de vârstă 60-69 ani și 70-79 ani, având comorbidități asociate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰