În cel mai mare spital din Gorj, factura la curent a crescut deja cu câteva zeci de mii de lei față de anul trecut
Teama de facturi stinge lumina în spitale. Cu aparatură medicală mare consumatoare de curent, managerii spitalelor strâng cureaua de pe unde pot, în speranţa că vor reuşi să treacă peste iarnă. Înlocuiesc becurile, pun panouri fotovoltaice sau izolează termic clădirile. Chiar şi-aşa, sunt spitale care au primit facturi şi de patru ori mai mari faţă de anii trecuţi.
De Diana Speretoiu la 27.09.2022, 08:38
În cel mai mare spital din Gorj, cu o capacitate de o mie de paturi, cinci secţii au fost deja modernizate. Prima grijă a fost eficienţa energetică. Becurile vechi au fost înlocuite cu altele economice, uşile şi ferestrele din lemn acum sunt cu termopane. În total, o notă de plată de patru milioane de lei.
Mihaela Ţicleanu, SJU Târgu Jiu: Au fost înlocuite cele fluorescente cu iluminat cu led. De asemenea, avem secţii unde este iluminat cu senzori. Nu poţi să te aştepţi să faci o foarte, foarte mare economie pentru că e aparatura medicală, care e tot timpul în priză. Sunt secţiile ATI, acolo unde consumul este categoric mai mare şi nu ai ce să faci.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Pe holurile unde pătrunde mai multă lumină naturală, becurile rămân stinse pe timpul zilei. La fel, şi în saloane.
În plus, li s-a interzis medicilor şi pacienţilor să-şi mai aducă de acasă calorifere electrice. Sunt şi periculoase, şi consumă prea mult curent. Faţă de anul trecut, factura la curent a crescut deja cu câteva zeci de mii de lei.
- Cozi interminabile pentru ajutorul de încălzire, la Galați. Oamenii se tem de facturile copleșitoare la utilități
- Măsurile luate de o școală din Suceava pentru a evita facturile mari la curent și gaze. Proiectul a costat 4...
- Epoca risipei a apus: Cum plănuiesc marile lanțuri de magazine din România să economisească energie
La spitalul din Novaci, factura este de aproape patru ori mai mare faţă de ultimii ani
Tot în Gorj, la 40 de kilometri distanţă, la spitalul din Novaci, factura este de aproape patru ori mai mare faţă de ultimii ani. Deşi toate becurile au fost înlocuite cu unele moderne, e greu să faci economie în spital.
Emil Grigore, manager spital Novaci: Sunt aparate care trebuie să funcţioneze. Vedeţi şi aici, în CPU, monitoarele. Nu ştii niciodată când îţi vine cineva. Ce să faci, să opreşti monitorul, să-l porneşti. Fiecare a înţeles că trebuie să aibă grijă şi de câtă apă consumă când se spală şi de câte ori aprinde becul.
Nu e singura măsură pentru a mai strânge punga. Cu bani europeni clădirea spitalului va fi anvelopată şi va avea panouri solare pe acoperiş.
Spitalele schimbă becurile, pentru a reduce consumul de energie
Măsuri pentru a reduce facturile se iau peste tot prin ţară. Se schimbă lumina şi la Spitalul Judeţean din Baia Mare.
Alexandru Oros, director Spitalul Județean de Urgență Baia Mare: Din totalul de 8600 de corpuri de iluminat s-au schimbat 2000. Discutăm de o reducere de consum de energie cam de 15%.
Vasile Ghețe, Serviciul Tehnic, Spitalul Județean de Urgență Baia Mare: Este zona care face legătura între radiologie şi UPU. Nu merg toate neoanele, aproape jumătate sunt stinse.
S-au schimbat becurile și la Spitalul de Pneumoftiziologie din oraş. Dacă problema curentului nu mai pare aşa dramatică, factura la gaze îi arde pe manageri. Spitalul a primit deja o notificare din partea distribuitorului despre modificarea preţului.
Rareș Pop, director Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare: Pentru calculele pe care le-am făcut, pentru lunile de iarnă, am avut undeva la 150-170 de mii utilităţile. Vom ajunge să avem dublu.
Cu gândul la următoarele facturi, conducerea spitalului a depus un proiect pe fonduri europene. De şase milioane de euro e nevoie pentru a monta panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirii.