Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un program AI folosit de peste 30.000 de medici din SUA inventează texte şi tratamente medicale. Soft-ul, creat de OpenAI care deține şi ChatGPT

Gigantul tehnologic OpenAI, care deține ChatGPT, și-a prezentat recent noul instrument de transcriere, Whisper, bazat tot pe inteligență artificială. Whisper are însă un defect major: este predispus să inventeze bucăți de text sau chiar propoziții întregi, potrivit cercetătorilor, citați de Reuters, informează Agerpres.

de Redactia Observator

la 26.10.2024 , 21:16

Un program AI folosit de peste 30.000 de medici din SUA inventează texte şi tratamente medicale. Soft-ul, creat de OpenAI care deține şi ChatGPT - Profimedia - imagine ilustrativă

OpenAI și-a prezentat instrumentul ca având o "soliditate și o acuratețe apropiată de nivelul uman". Totuși, Whisper este predispus să inventeze bucăți de text sau chiar propoziții întregi, conform interviurilor cu peste 10 ingineri de software, dezvoltatori și cercetători universitari. Acești experți au declarat că unele dintre textele inventate - cunoscute în industrie drept halucinații - includ comentarii rasiale, retorică violentă și chiar tratamente medicale imaginare.

Peste 30.000 de medici au început să folosească Whisper

Experții au declarat că astfel de invenții sunt problematice, deoarece Whisper este utilizat într-o serie de industrii din întreaga lume pentru a traduce și transcrie interviuri, a genera texte și a crea subtitrări pentru videoclipuri. Ei au mai declarat că și mai îngrijorătoare este graba centrelor medicale de a utiliza Whisper pentru a transcrie consultațiile pacienților cu medicii, în ciuda avertismentelor OpenAI, care a spus că instrumentul nu ar trebui utilizat în "domenii cu risc ridicat".

Articolul continuă după reclamă

Astfel de greșeli ar putea avea "consecințe foarte grave", în special în mediul spitalicesc, a declarat Alondra Nelson, care a condus Biroul de politici științifice și tehnologice al Casei Albe pentru administrația Biden, până anul trecut.

"Nimeni nu își dorește un diagnostic greșit", a adăugat Nelson. "Ar trebui să existe un standard mai ridicat". Whisper este, de asemenea, utilizat pentru a crea subtitrări pentru persoanele surde și cu deficiențe de auz - o populație expusă unui risc deosebit de transcrieri greșite. Peste 30.000 de medici și 40 de sisteme de sănătate, inclusiv Clinica Mankato din Minnesota și Spitalul de Copii din Los Angeles, au început să folosească Whisper.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Mergeţi să votaţi la alegerile prezidenţiale?
Observator » Tehnologie » Un program AI folosit de peste 30.000 de medici din SUA inventează texte şi tratamente medicale. Soft-ul, creat de OpenAI care deține şi ChatGPT