Antena Meniu Search
x

Galerie foto Vecinii au râs de ei, dar acum nu dau un ban pe încălzire sau electricitate. Blocul lor este singurul din Polonia care își produce propria energie

Locatarii unui bloc din Polonia nu se tem nici de venirea iernii și nici de scumpirea căldurii sau a electricității. Oamenii nu cheltuiesc un ban pe încălzire, după ce s-au debranșat de la sistemul de termoficare al orașului și au devenit independenți din punct de vedere energetic. Când au demarat proiectul, însă, vecinii au râs de ei și le-au spus că nu vor reuși. 

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 07.09.2022 , 13:40

Blocul de locuințe de pe strada Śląska nr. 12 din Szczytno, un oraș din Polonia, este singurul din țară care a devenit independent din punct de vedere energetic. Produce electricitate și căldură pentru locatarii săi și, mai mult decât atât, vinde surplusul produs alimentându-l înapoi în rețea.

Totul a început în urmă cu opt ani, când oamenii au decis ca blocul lor să fie deconectat de la sistemul de termoficare al orașului și au instalat pompe speciale care folosesc căldura naturală de sub pământ"Am decis să facem asta din cauza creșterilor constante pentru încălzirea clădirii. În 2013, le-am plătit peste 100.000 de zloți (aprox. 22.000 euro)", spune Zbigniew Chrapkiewicz, președintele asociației de locatari. 

Puțuri forate sub terenul de joacă

Articolul continuă după reclamă

Proiectul a fost împărțit în etape. În 2014, asociația a construit un sistem de pompe de căldură pe terasă cu o capacitate totală de încălzire de 120 kW. În plus, pe acoperiș au fost amplasate 153 de panouri fotovoltaice cu o putere de 39,7 kW. Pompele colectau căldura naturală din sol și o transferau în sistemul de încălzire. Doar apa de la robinet se încălzea în cazane pe gaz.

Pe acelaşi subiect

În 2017, însă, cazanele pe gaz au fost aruncate. S-au dovedit a fi inutile, după ce au fost instalate colectoare solare suplimentare pentru a încălzi apa. În total, două pompe de căldură au început să încălzească clădirea de 2.150 m2. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În timpul construcției pompelor, sub terenul de joacă și în zona adiacentă blocului au fost forate în total 24 de puțuri cu adâncimea de 99 de metri.

Pompele de căldură sunt alimentate cu energie de la panouri solare

Cu toate acestea, asociația a plătit în continuare pentru energia electrică necesară funcționării pompelor. A costat-o ​​aproximativ 42.000 de zloți pe an (aprox. 9000 euro). O cheltuială de care a scăpat prin extinderea rețelei de panouri. Un lucru nu tocmai ușor, pentru că nu avea unde să le pună. Atunci a venit ideea...Problema a fost rezolvată înlocuind balcoanele mici cu altele mari, moderne, cu spațiu pentru o instalație fotovoltaică suplimentară. 

"Și apartamentul s-a mărit cu câțiva metri", mărturisește Jadwiga Kublik, care locuiește la parterul imobilului. 

Acum, pompele de căldură sunt alimentate integral de panouri solare instalate pe acoperiș și pe balcoane, iar asociația de locatari vinde surplusul de energie produs alimentându-l înapoi în rețea, scrie publicația Fakt.

Întreaga investiție a fost realizată cu bani împrumutați de la Fondul Provincial pentru Protecția Mediului și Gospodărirea Apelor din Olsztyn, 550.000 de zloți (peste 116.000 de euro) de mii, la care asociația a adăugat 125.000 de zloți (26.000 de euro) din resurse proprii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Este cod roșu de caniculă în mare parte din ţară. Cum vă feriţi de căldura sufocantă?
Observator » Stiri externe » Vecinii au râs de ei, dar acum nu dau un ban pe încălzire sau electricitate. Blocul lor este singurul din Polonia care își produce propria energie