Lipsa de sare în organism. Care sunt simptomele
Nu doar zahărul ne poate îmbolnăvi de diabet, ci şi sarea. Medicii au descoperit că sarea în exces creşte riscul de obezitate și inflamație, iar în final duce la diabet zaharat. Studiile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât românii consumă de trei ori mai multă sare decât ar trebui.
De Redactia Observator la 05.07.2024, 19:44Sarea a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Studiul a fost făcut pe 400.000 de americani. 13.000 dintre ei au făcut diabet pentru că au consumat mai multă sare. Studiile mai arată că că dacă am reduce două grame de sare pe zi, riscul de boli cardiace ar scădea cu aproape 30%.
Deshidratarea poate duce la lipsa de sare în organism
Sarea adaugă gust și aromă alimentelor, ne îmbunătățește experiențele culinare și ne susține sănătatea când este consumată cu moderație.
Sodiul din sare este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului și ar trebui să-l includem în alimentație din mai multe motive:
- Radio Dobrogea, amendat cu 10.000 de lei de CNA după ce ÎPS Teodosie a îndemnat femeile să nu plece din relaţii...
- Cele șase nume din Partidul Democrat care l-ar putea înlocui pe Biden. Variantă-șoc posibilă la Washington
- "Nici el nu cred că știe ce a spus". Momentul în care Joe Biden s-a umilit singur, live, în fața a milioane de...
- Observator de bine, 28 iunie 2024. România sare în ajutorul Franţei, în lupta împotriva incendiilor de pădure
- Arhiepiscopia Tomisului sare în apărarea lui ÎPS Teodosie, după ce a îndemnat femeile abuzate să îşi ducă...
- "Strigăte, urlete. Nu sare nimeni de plăcere". Filmul incidentului șocant din Târgu Mureş. Tânăra de 26 de...
-
ajută la menținerea echilibrului de fluide în corp;
-
susține funcționarea nervilor și a mușchilor;
-
menține pH-ul optim al sângelui;
-
reglează volumul sangvin.
Alte cauze
Se vorbește foarte mult în ultimul timp despre efectele negative pe care le are excesul de sare, mai ales în cazul persoanelor hipertensive ori cu alte probleme cardiace. Există însă și situații în care organismul primește mai puțină sare decât are nevoie.
Simptomele lipsei de sare din organimsm
Deficitul de sare se manifestă prin:
- Sete accentuată și oboseală persistentă
- Pofte de alimente sărate.
- Declin cognitiv (în special în cazul copiilor și al vârstnicilor)
- Crampe musculare și senzație de slăbiciune musculară
- Amețeli (în special în cazul vârstnicilor) din cauza tensiunii arteriale prea mici.
Surse sănătoase de sodiu
Dacă îți dorești să suplimentezi aportul de sodiu ori consideri că e cazul să înlocuiești sursele nesănătoase de sare cu unele mai sănătoase, iată câteva recomandări:
- Sarea roz de Himalaya - conține 2,2 g de sodiu/ linguriță
- Castraveții murați - conțin 1,2 g de sodiu per 100 de grame
- Varza murată - conține 0.6 g de sodiu per 100 g
Cum poți reduce aportul de sare din alimentație
În general, alimentele naturale conțin cantități mai mici de sodiu decât cele procesate și este puțin probabil să depășim cantitatea zilnică recomandată de sare prin consumul lor.
Pentru a reduce aportul, este foarte important să citești eticheta alimentelor procesate și să verifici cantitatea de sare din compoziție. Notează cantitățile din fiecare produs, iar la final de zi, îți vei putea face o idee cu privire la cantitatea de sare pe care o consumi în mod obișnuit. Dacă aceasta depășește aportul recomandat, prima măsură pe care o poți lua este să alegi produse cu conținut scăzut de sodiu sau fără sare adăugată.
Câtă sare poți consuma pe zi
Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților să consume mai puțin de 2.000 de miligrame de sodiu pe zi, echivalentul a mai puțin de 5 grame de sare pe zi sau aproape o linguriță.
În realitate, majoritatea oamenilor consumă de peste două ori mai mult de atât. Aportul mediu global este de 4.310 mg de sodiu pe zi, cantitate echivalentă cu 10,78 g de sare zilnic.
Limitarea consumului de sare la mai puțin de 5 grame pe zi ar putea preveni anual până la 2,5 milioane de decese cauzate de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale în întreaga lume.
Sarea, interzisă în primul an de viață al copilului
Sarea nu este bună în cantităţi mari, nici măcar în dieta adultului. Cu atât mai puțin în meniul copilului, în primul an de viață, când întregul organism este în plin proces de dezvoltare. Iar rinichii au cel mai mult de suferit, spun specialiştii.
Încărcarea cu sare a acestui organ face ca acesta să nu se desfăşoare cum trebuie, deci funcţia de excreţie, nu poate să excrete ceea ce înghite, mă refer la sare. Şi asta duce la edeme, se umflă mânuţele, picioruşele, copilul nu excretă urina cum se cuvine, spune Valeria Herdea, medic de familie AREPMF.
Chiar şi după vârsta de un an, trebuie să fim foarte atenţi ce cantitate de sare punem în preparatele pentru copii. Până la trei ani, pot consuma cel mult două grame de sare, zilnic.
Iar asta va influenţa alegerile culinare ale viitorului adult. Cât despre trucuri. indicat este să punem sarea în mâncare abia la final. Astfel nu îşi va pierde gustul în timpul procesării termice.
Specialiştii spun că un aliment care are peste 0,6 grame de sodiu, pentru 100 grame de produs, e considerat un produs sărat.