Antena Meniu Search
x

Sarea, interzisă în primul an de viață al copilului

Subiectul care generează multe controverse printre părinţi, în special, în perioada diversificării: sarea în alimentaţia copilului. Organismul are nevoie de ea la acea vârstă? Cât înseamnă prea mult?

de Redactia Observator

la 24.06.2020, 15:13

Vezi și
  • Sarea nu este bună în cantităţi mari.
  • Rinichii au cel mai mult de suferit.

Care sunt bolile pe care le cauzează consumul de sare la vârste mici? Sunt mult mai multe întrebări, pe acest subiect, pe care le-am adresat specialiştilor. Cel mai important sfat medical este că sarea nu trebuie să existe în alimentaţia copiilor cu vârsta sub un an.

Condiment, nu aliment, sarea nu este bună în cantităţi mari, nici măcar în dieta adultului. Cu atât mai puțin în meniul copilului, în primul an de viață, când întregul organism este în plin proces de dezvoltare. Iar rinichii au cel mai mult de suferit, spun specialistii.

Valeria Herdea, medic de familie AREPMF: Încărcarea cu sare a acestui organ face ca acesta să nu se desfăşoare cum trebuie, deci funcţia de excreţie, nu poate să excrete ceea ce înghite, mă refer la sare. Şi asta duce la edeme, se umflă mânuţele, picioruşele, copilul nu excretă urina cum se cuvine.

Chiar şi după vârsta de un an, trebuie să fim foarte atenţi ce cantitate de sare punem în preparatele pentru copii. Până la trei ani, pot consuma cel mult două grame de sare, zilnic.

Valeria Herdea, medic de familie AREPMF: Aş introduce cât mai târziu cu putinţă. Atunci când spunem nu introduceţi sare, zahăr, coloranţi sub vârsta de un an, vorbim despre un rinichi care nu este pregătit să facă faţă la provocările vieţii extrauterine

Oana Dumitrache, medic diabetolog: Şi aşa în alimente există sare, în laptele matern există sare, atenţie. Pentru că mama consumă alimente sărate, trec prin sânge şi jung în laptele matern. Deja o cantitate există. Dacă noi mai adăugăm sare, copiii pot dezvolta hipertensiune sau pot avea probleme renale majore, pentru că rinichiul nu are capacitatea incă şi să scape de aceste surplursuri, pentru că rinichiul asta este, o staţie de epurare a organismului

Iar consecinţele pot fi pe termen mediu și lung.

Valeria Herdea, medic de familie AREPMF: Ceea ce facem noi la vârsta de un an şi sub un an, practic condiţionează un copil pentru bolile viitoare. Şi vorbim de diabet, hipertensiune, boli metabolice. Aportul mare de sare este calea sigură la vârsta de adult, spre hipertensiune

Iar asta va influenţa alegerile culinare ale viitorului adult. Cât despre trucuri. indicat este să punem sarea în mâncare abia la final. Astfel nu îşi va pierde gustul în timpul procesării termice.

Specialiştii spun că un aliment care are peste 0,6 grame de sodiu, pentru 100 grame de produs, e considerat un produs sărat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Sarea, interzisă în primul an de viață al copilului