Antena Meniu Search
x

Cele șase nume din Partidul Democrat care l-ar putea înlocui pe Biden. Variantă-șoc posibilă la Washington

Întrucât Joe Biden nu a fost încă desemnat oficial drept candidatul democrat la prezidențiale, partidul poate, în teorie, să aleagă un alt candidat, scrie The Guardian, care publică șase nume care ar putea fi înlocuitori pentru candidatura la alegerile prezidențiale, în locul lui Biden.

de Redactia Observator

la 28.06.2024 , 22:13

președintele SUA Joe Biden
Cele șase nume din Partidul Democrat care l-ar putea înlocui pe Biden. Variantă-șoc posibilă la Washington - Profimedia Images

Joe Biden a câștigat alegerile primare democrate de la începutul acestui an, dar nu va deveni oficial candidatul partidului la președinție până când nu va fi aprobat în cadrul Convenției naționale democrate din 2024 de la Chicago, care va avea loc în perioada 19-22 august.

Nu există niciun mecanism oficial de înlocuire a lui Biden ca prezumtiv candidat, iar o astfel de mișcare, când un partid politic din SUA încearcă să facă acest lucru în epoca modernă încă nu s-a întâmplat.

De fapt, singura opțiune ar fi ca Biden să fie de acord să se retragă și să permită delegaților pe care i-a câștigat în alegerile primare - care votează pentru desemnarea unui candidat la convenția de la Chicago - să aleagă pe altcineva.

Articolul continuă după reclamă

Nu există nicio obligație legală ca delegații să voteze pentru persoana care a câștigat în alegerile primare, dar li se cere să voteze într-un mod care "reflectă, în deplină conștiință, sentimentele celor care i-au ales", transmite Mediafax.

Pe acelaşi subiect

În cazul în care Biden s-ar da la o parte, ar putea încerca să numească pe cineva - cel mai probabil pe vicepreședintele său, Kamala Harris - drept candidatul preferat, ceea ce ar avea o anumită greutate în rândul delegaților, dar nu ar fi obligatoriu.

Cea mai drastică acțiune pe care o poate întreprinde Biden - demisia din funcția de președinte - ar face-o pe Harris președinte. Dar acest lucru nu ar face-o automat candidatul democrat pentru 2024.

În cazul în care un candidat ar fi ales în cadrul convenției de la Chicago, acest lucru ar transforma ceea ce este în mod convențional un eveniment extrem de coregrafiat, în care un partid își prezintă candidatul în fața publicului pe parcursul mai multor zile, într-o convenție deschisă sau contestată mult mai volatilă - o raritate în politica americană modernă. Aproximativ 700 de persoane din interiorul partidului, care ar putea să nu fie unite, ar avea posibilitatea de a alege un nou candidat. Aceștia ar avea apoi la dispoziție doar trei luni pentru a se uni și a face campanie pentru acesta înainte de alegerile din noiembrie.

Nu există un lider clar, dar iată câteva opțiuni posibile:

Kamala Harris

Cea mai evidentă alegere ar fi vicepreședintele lui Biden. Ea a fost criticată pentru că nu și-a trasat propriul rol în administrația Biden și are o rată de aprobare scăzută în sondaje, ceea ce sugerează că ar avea de luptat împotriva lui Donald Trump în lumina unei campanii electorale. Femeia în vârstă de 59 de ani l-a susținut pe Biden după dezbatere, dar ar putea fi cel mai ușor pentru partid să o înlocuiască. În plus, dacă Biden ar alege să demisioneze acum, Harris ar deveni automat președinte.

Gavin Newsom

Guvernatorul Californiei, în vârstă de 56 de ani, s-a aflat joi seară în sala de conferințe, vorbind despre orice alternativă la Biden ca nominalizat, afirmând că este vorba despre „speculații fără sens”. Anul trecut a avut o dezbatere în prime-time cu guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care ar putea fi o confruntare prezidențială a viitorului, și a ținut să-i susțină pe democrați în alegerile din afara statului său natal, ceea ce a părut, uneori, ca o campanie din umbră pentru Casa Albă.

J B Pritzker

Guvernatorul statului Illinois, în vârstă de 59 de ani, ar fi una dintre cele mai bogate alegeri posibile. El își poate etala acreditările de a fi codificat dreptul la avort în Illinois și de a-l declara „stat sanctuar” pentru femeile care doresc să avorteze. De asemenea, a fost ferm în ceea ce privește controlul armelor și a legalizat marijuana în scopuri recreative.

Gretchen Whitmer

 Guvernatoarea din Michigan, în vârstă de 52 de ani, a fost pe lista scurtă pentru alegerea vicepreședintelui Biden în 2020, iar rezultatele bune obținute de Partidul Democrat la mijlocul alegerilor au fost în parte atribuite guvernării sale. Ea a fost în favoarea unor legi mai stricte privind armele, a abrogării interdicțiilor privind avortul și a susținerii învățământului preșcolar universal.

Sherrod Brown

În vârstă de 71 de ani, acesta ar fi cel mai în vârstă dintre candidații supleanți, dar este totuși cu șapte ani mai tânăr decât Trump. A fost considerat o surpriză atunci când nu a avut o înclinație pentru nominalizarea democrată pentru 2020, la momentul respectiv spunând că rămânerea ca senator de Ohio a fost „cel mai bun loc pentru mine pentru a face această luptă” în numele oamenilor muncii. O voce puternică în ceea ce privește drepturile și protecția muncii, el a vorbit, de asemenea, în apărarea FIV și a avortului.

Dean Phillips

Candidat la alegerile primare democrate de la începutul acestui an, el a avut câțiva susținători, dar nu a reușit să atragă partidul în general, nereușind să câștige nicio competiție, astfel că este puțin probabil să fie un factor dacă Biden se retrage.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri externe » Cele șase nume din Partidul Democrat care l-ar putea înlocui pe Biden. Variantă-șoc posibilă la Washington